BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Silver Aλert για δημοσιονομική πειθαρχία

Ακόµα να ξεµπλέξουν µα τα περσινά ντράβαλα µε το Εθνικό Απόθεµα και δεν φαίνονται καλά τα πράγµατα όσον αφορά την προκαταβολή του τσεκ.

zaria_15_3_2

40
0

Μόνο οι επιτόπιοι έλεγχοι γίνονται κανονικά, γιατί κατά τα λοιπά στα περιφερειακά του Οργανισµού Πληρωµών ούτε ασχολούνται µε το θέµα. Κάπου εκεί χάθηκε και η πληρωµή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας που ήταν για την περασµένη βδοµάδα.

Η καλύτερη είδηση της εβδοµάδας πάντως είναι ότι σε λίγες ηµέρες ξεκινούν οι αιτήσεις για την προκήρυξη των Νέων Αγροτών ύψους 420 εκατ. ευρώ, στην οποία αναµένεται να εγκριθούν από 10.000 φάκελοι. Τα είπε ο υφυπουργός Στύλιος στη ∆ΕΘ, κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση των εγκρίσεων µέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να µπει και το 70% του πριµ των 35.000-40.000 ευρώ.

Θα βάλει πλάτη, σου λέει, ένα αυτοµατοποιηµένο σύστηµα ώστε να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αξιολογήσεις των φακέλων. Μιλάει δηλαδή για περαίωση της διαδικασίας σε έξι µε εφτά µήνες, στο µισό από αυτό που απαιτούνταν. Το νου σας, όµως, προειδοποιεί ο υφυπουργός, η προκήρυξη θα θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τους Νέους.

Είπε και για πληρωµές αγροτών ο Στύλιος, τονίζοντας ότι ως τέλος έτους θα «εξυπηρετηθούν» -όπως είπε- οι Νέοι Αγρότες πρώτης προκήρυξης (β’ δόση) και οι δικαιούχοι µεταποίησης. Συνολικά, σου λέει, µέχρι την εκπνοή του 2021 θα έχουν πιστωθεί περί τα 750 εκατ. ευρώ για προγράµµατα. Και είναι και η ενιαία, µην Ξεχνιόµαστε….

Μάλλον ζήλεψε τον Τσίπρα που έκανε λόγο για επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και ο υπουργός της πλατείας σε τηλεοπτική εκποµπή θυµήθηκε να πει ότι «ήδη η κυβέρνηση δουλεύει το θέµα του πετρελαίου. Αν τα οικονοµικά πάνε καλά, θα το δούµε. Αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός και όλοι µας ότι το κόστος του πετρελαίου είναι υψηλό για τους αγρότες». Τα γνωστά, αν το επιτρέψουν τα δηµοσιονοµικά….. ∆ηλαδή απίθανο, λένε οι αγρότες!

Εφ’ όλης της ύλης µεν, µε έµφαση στην ποιότητα δε το συνέδριο για το βαµβάκι τις προάλλες στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης. Βέβαια, ήταν και ένας παραγωγός της Οµάδας Cotton Farsala που σχολίασε ότι «µόλις η διεθνής αγορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα χρηµατιστηριακών τιµών, οι χαµηλές υγρασίες, οι εξεζητηµένες και απαιτητικές ποικιλίες, το µήκος της ίνας, ενσωµατώθηκαν στη βασική τιµή που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια». Ποια ποιότητα λοιπόν, αναρωτήθηκαν οι αγρότες;

Ευτυχώς ήταν εκεί και ο υπουργός Λιβανός, που εστίασε στη χρηµατοδότηση του βαµβακιού για πιστοποίηση AGRO 2 στο Μέτρο 3.1, µε µπάτζετ 40 εκατ. ευρώ. Κουβέντα για την έκτακτη ενίσχυση. Άλλωστε ο ίδιος προ ολίγων ηµερών από τη Βουλή το πήρε πίσω, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η µείωση των τιµών πέρυσι, δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί κάποια στήριξη.              

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία