BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Που θα πάνε τα έξτρα στρέμματα;

Συνάντηση µε τον υπουργό της πλατείας είχε πριν λίγες ηµέρες αντιπροσωπία της οµοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

zaria_15_3_2

99
0

Βασικό θέµα της συζήτησης η τεράστια αύξηση στις τιµές των ζωοτροφών. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν δίκαιη και µόνο στους πραγµατικούς παραγωγούς πληρωµή των ενισχύσεων και να µην ενεργοποιούν δικαιώµατα τα βοσκοτόπια χωρίς ζωικό αντίκρισµα.

Ο Λιβανός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβληµα µε την πληρωµή και ότι θα καταργηθεί η τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια». Τους θύµισε, µάλιστα, ότι η χώρα µας κέρδισε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την αλλαγή του ορισµού των βοσκοτόπων µε συνέπεια να προστεθούν επιπλέον στρέµµατα βοσκοτόπων. Αυτό το ξέρουµε, τα παραπάνω στρέµµατα που πήγαν ή που θα πάνε, δεν τους είπε, όµως! 

Έπιασαν, εκεί στη συνάντηση, και το θέµα της ασφάλισης. Οι κτηνοτρόφοι είπαν ότι επειδή  ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ ως πρώην ΟΓΑ, το σύστηµα τους αναγκάζει να ασφαλίζουν τους µετακλητούς εργάτες τους στο ΙΚΑ, κάτι που τους ανεβάζει το κόστος παραγωγής κατά πολύ µάλιστα. Τους ξεκαθάρισε, λοιπόν ο υπουργός ότι αυτό έχει αλλάξει µε τον τελευταίο νόµο και οι εργάτες βάζουν εργόσηµα.

Φεύγοντας, τους έδωσε και τον σχετικό νόµο, έτσι προς επιβεβαίωση όσων τους είπε! Έλα µου ντε, που οι κτηνοτρόφοι τον µελέτησαν και διαπίστωσαν ότι δεν είναι έτσι όπως τους τα είπε. Ο νόµος στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός δίνει τη δυνατότητα να µπουν εργόσηµα µόνο στους εποχιακούς εργάτες και όχι στους µετακλητούς µε σύµβαση χρονικής διάρκειας. Τεράστια αδικία σε βάρος τους βλέπουν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να πληρώνουν ΙΚΑ…..

Στη χειρότερη συγκυρία χρονικά, εν µέσω συγκοµιδής, βρήκε η κακοκαιρία «Αθηνά» τα καστανοπερίβολα του ∆ήµου Αγιάς Λάρισας. Η ζηµιά λένε φτάνει σχεδόν το 80%, η οποία επιβεβαιώνει ο Λυκουρέτζος ότι καλύπτεται από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί πάντως λένε ότι «µε τόσο µεγάλες ποσότητες νερού, το κάστανο που ζυγίζει µε το ζόρι 20 γραµµάρια και έχει πέσει από το δέντρο για συγκοµιδή, είναι αδύνατο να αντέξει. Παρασύρεται από ρυάκια και ρέµατα και φτάνει µέχρι τη θάλασσα».

Οι ανατιµήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, που επηρεάζουν και τον πρωτογενή τοµέα ήρθαν για να µείνουν προειδοποιούν παράγοντες του χώρου. Όπως επισηµαίνουν, «θα επέλθει µια ισορροπία, πιθανώς µέσα στο 2022, όµως η ισορροπία αυτή θα είναι σε υψηλότερο σηµείο από εκεί που ήταν όταν άρχισαν οι ανατιµήσεις», σηµειώνεται χαρακτηριστικά και αυτό θα έχει επίπτωση και στον παραγωγό, αλλά και στον τελικό καταναλωτή.     
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία