BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κάθε χρόνο και πιο αργά

«Είµαστε έτοιµοι. Θα τρέξει το σύστηµα και οι πληρωµές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήµερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος µήνα».

zaria_15_3_2_2

27
0

Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Στύλιος από το βήµα της Βουλής, έτσι για να καθησυχάσει, όπως είπε, τους αγρότες. Μάλιστα θύµισε πότε έγιναν και οι αντίστοιχες παλαιότερων χρόνων πληρωµές. «Το 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 στις 26 Οκτωβρίου, το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου και ο 2016 στις 27 Οκτωβρίου». Άρα, τι; ρωτάνε οι παραγωγοί. Φέτος το πάνε αργότερα από κάθε άλλη χρονιά;

Όσο για το πληροφοριακό σύστηµα, ο υφυπουργός Στύλιος τα ξεκαθάρισε όλα: «Είµαστε σε δοκιµαστική λειτουργία στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ και µπορεί να ανταπεξέλθει το σύστηµα να γίνει η πληρωµή. Είµαστε προετοιµασµένοι. ∆εν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούµε τους παραγωγούς». Γι’ αυτό δεν ανησυχούν οι παραγωγοί….. Ουφ!

Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, ψάχνουν τον Λιβανό, ζητώντας τηλεδιάσκεψη αφενός για το ζήτηµα της διαχείρισης του δυσβάστακτου κόστους στις ζωοτροφές και αφετέρου για την τροποποιηµένη ΚΥΑ  µε την κατανοµή των βοσκοτόπων, της οποίας αιτούνται την απόσυρση, δεδοµένου ότι «ψαλιδίζει» ενισχύσεις και δικαιώµατα. Εν αναµονή της απάντησης του υπουργού…. Πριν την πληρωµή του τσεκ; Μετά, µε τις αντιδράσεις των παραγωγών οξυµένες από τα ποσά που θα αντικρύσουν;

∆εσµεύτηκε, σου λέει, πριν λίγες µέρες από τη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για αποζηµιώσεις στα βαµβάκια της Καρδίτσας που χτυπήθηκαν από το πρόσφατο χαλάζι. Όσο για το ποσό, κάτι ακούγεται για 43 λεπτά το κιλό, όταν η τρέχουσα εµπορική τιµή είναι πάνω από 70 λεπτά. Άδικο, λένε οι παραγωγοί, ενώ οι τιµές των εφοδίων, άρα και τα καλλιεργητικά έξοδα είναι στα ύψη.

∆εν τους έφτανε η µειωµένη σοδειά λόγω καύσωνα το καλοκαίρι και η ακαρπία, ήρθαν και οι βροχές και δεν έχουν µαζέψει φασόλι για φασόλι στη Μακεδονία. Όχι µόνο γιατί έχουν καθυστερήσει πάνω από ένα µήνα, αλλά και επειδή χρειάζονται τουλάχιστον µια εβδοµάδα καλοκαιρία για να µπορέσουν να συγκοµίσουν. Οι αρµόδιοι του ΕΛΓΑ πάντως από τον περασµένο µήνα τους υποσχέθηκαν οριζόντια αποζηµίωση για την ακαρπία, χωρίς όµως ακριβές ποσό.

Όσο για τη φετινή παραγωγή φασολιών στις Πρέσπες, η οποία ανέρχεται περί τους 3.500 τόνους µια κανονική χρονιά, εκτιµάται ότι θα φτάσει µόλις τους 500 τόνους. Ακόµα και οι εισαγωγές που γίνονται από την Κίνα, τώρα µε τις υψηλές τιµές στα µεταφορικά, κι αυτές δύσκολες µοιάζουν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία