BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ζητείται Ελπίς...

Σιωπή προς το παρόν από το µέτωπο των αγροτικών πληρωµών.

ιγξ__1__2

375
0

Το µηχανογραφικό σύστηµα φαίνεται να δουλεύει, οι διοικητικοί κάνουν αυτά που πρέπει για να γίνουν κανονικά οι επόµενες πιστώσεις και οι αγρότες περιµένουν. Αυτοί που είχαν προβλήµατα καλούνται για συµπληρωµατικά χαρτιά, ενστάσεις και όλα τα απαιτούµενα µπας και συµπεριληφθούν στη διορθωτική πληρωµή.

Από τον ΕΛΓΑ πάλι, ο πρόεδρος Λυκουρέντζος ενηµέρωσε τον βουλευτή Κέλλα ότι τα πορίσµατα των εκτιµητών για τις ζηµιές του παγετού, που θα κατατεθούν στην κεντρική Υπηρεσία µέχρι την τρέχουσα εβδοµάδα, θα συµπεριληφθούν στην µεγάλη πληρωµή του ΕΛΓΑ που προγραµµατίζεται περί το τέλος Ιανουαρίου. Σαν να φταίνε δηλαδή οι εκτιµητές που δεν στέλνουν τα πορίσµατα κι έφτασε Γενάρης του 2022 για να πληρωθούν οι πληγέντες παραγωγοί…. Άκουσον άκουσον!

«Talk of the town» το τελευταίο διάστηµα οι εκρηκτικές ανατιµήσεις σε εφόδια και ενέργεια. Με όποιον αγρότη και να µιλήσεις, η αγωνία του είναι πως θα µπορέσει να καλλιεργήσει σωστά,
µε την απογείωση των τιµών στα λιπάσµατα και στο πετρέλαιο κίνησης. Ο κίνδυνος να περιορίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες είναι υπαρκτός, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητα και την ποιότητα της επόµενης σοδειάς.

«Γεµίζαµε το ρεζερβουάρ στο τρακτέρ µε 60-70 ευρώ και σήµερα δεν µας φτάνει το 100άρικο, για να µην πω πως δεν τολµάει κανείς αγρότης να πάει στο κατάστηµα να πάρει εφόδια», αναφέρει φίλος παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς από τη Χαλκιδική. Άσε, που όπως λέει, πιάνει σύγκρυο τους παραγωγούς ενόψει του επόµενου διµήνου όταν αρχίζουν τα κλαδέµατα και οι άλλες βαριές επεµβάσεις στις ελιές, που εκτινάσσουν τα έξοδα.

Με δελτίο τύπου της πλατείας Βάθη, εδώ και µήνες, ο Σπήλιος «καυχιόταν» ότι έδωσε λύση στο θέµα της σταφίδας, ορίζοντας τιµή 1,40 ευρώ το κιλό. Το θέµα είναι ότι όχι µόνο αυτό δεν έγινε, αλλά αντίθετα επειδή οι παραγωγοί επείγονται
να προλάβουν να καταθέσουν τιµολόγια για να µη χάσουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση, αναγκάζονται να πουλήσουν το προϊόν τους µε 50 λεπτά.

Τα πήρε ο Αστέριος Ροντούλης και επικαλούµενος την ιδιότητά του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό για το τσίπουρο. Ακούστηκε, του λέει, πρόσφατα
ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας των αµβύκων που παράγουν χύµα τσίπουρο, υπό την προϋπόθεση ότι το παραγόµενο προϊόν θα ονοµάζεται «απόσταγµα φρούτων».

Κατανοεί, όπως λέει, τις πιέσεις από κύκλους που θέλουν να εξοντώσουν τους µικρούς αµβυκούχους παραγωγούς, για να µεγεθύνουν την πίτα των δικών τους κερδών, αλλά µια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό αµπελώνα…
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία