BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Εβδομάδα των...παθών

«Μαζεύει ο χρόνος», ούτε δέκα εργάσιμες δεν έμειναν στους αρμόδιους τόσο από τα περιφερειακά όσο και από τα κεντρικά της Δομοκού προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διασταυρώσεις με την ετήσια απογραφή ζώων, τις άδειες για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αλλά και τις παραδόσεις γάλακτος στα τυροκομεία. Στόχος, μήπως και μπουν οι συνδεδεμένες στα ζωϊκά πριν από το Πάσχα και δη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

ιγξ__1__2_2_2__1__2_2_2_2_2_2

536
0

Ότι ζορίζονται, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, οι κτηνοτρόφοι είναι γνωστό. Είναι
κι αυτή η περιβόητη επιδότηση των ζωοτροφών, που περιµένουν. Φίλος αγρότης, σε ανάρτηση του Αgronews, σχολιάζει -δικαίως- ότι «το επεξεργάζονται δύο µήνες τώρα και ποιος ξέρει πόσο καιρό ακόµη θα το συζητάνε και στο τέλος θα δώσουν ζωοτροφή µιας µέρας σε κάθε κτηνοτρόφο»! Για να συµπληρώσεις άλλος αναγνώστης «ευτυχώς τα δικά µου ζώα έχουν φερµουάρ και περιµένουν τις αποφάσεις τους για το πότε και (αν) φάνε». Καλό!

Υπάρχει, εν τω µεταξύ, απόφαση στη ∆ιαύγεια, µε υπογραφή Λυκουρέντζου, µε την οποία εγκρίθηκε η δέσµευση πίστωσης ποσού περί τα 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζηµιώσεων φυτικού τοµέα του οικονοµικού έτους 2022. Μετά, ο πρόεδρος του φορέα, αφού συναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι έρχονται πάνω από 100 εκατ. ευρώ γαι ζηµιές του 2021! Εκατό ή 52 εκατ. ευρώ ; Έκπληξη, µάλλον!

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ µίλησε για µία επίπονη διετία αντιµετώπισης των συνεπειών ακραίων καιρικών φαινοµένων, όπως ο «Ιανός», «παγετός Άνοιξης 2021», χαλαζοπτώσεις και οι «πυρκαγιές Αυγούστου 2021», ενώ καλόπιασε
τον πρωθυπουργό µε ατάκες περί «γενναιόδωρης χρηµατοδότησης του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση».

Το «στοίχηµα» της πρωιµότητας φαίνεται πως χάθηκε για το ελληνικό σπαράγγι φέτος και η αιτία είναι ο καιρός. Κάτι οι συνεχείς βροχές, κάτι οι χαµηλές θερµοκρασίες η συγκοµιδή αντί να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου άρχισε να ρολάρει µετά τις 25 Μαρτίου. Έκτοτε βέβαια η ροή είναι καλή κι αρκετά ικανοποιητικές οι τιµές, µε σύµµαχο αυτή τη φορά τον καιρό, διότι το χιόνι που έπεσε στη Γερµανία έχει οψιµίσει την παραγωγή τους, όπως και της Πολωνίας, µε αποτέλεσµα να αυξηθεί η ζήτηση για τα ελληνικά σπαράγγια. Τελικά, έχει ο καιρός… γυρίσµατα.

Και µια και ο λόγος για τη συγκοµιδή στο σπαράγγι να πούµε πως φέτος το µεροκάµατο πήρε 5 ευρώ και «έπιασε» τα 35 ευρώ την ηµέρα. Για την ώρα δεν υπάρχει πρόβληµα µε τα εργατικά χέρια γιατί δεν γίνονται δουλειές στις δενδρώδεις, οπότε η προσφορά ικανοποιεί τη ζήτηση. Το θέµα είναι τί θα γίνει όταν αρχίσει το αραίωµα στα ακτινίδια, όπως λέει φίλος της στήλης, που δεν θα αργήσει.   
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία