BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Το δρόμο της Κορινθιακής

Ύστερα από την καλή, µετά από καιρό, πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ, θετικές ειδήσεις έρχονται και για τους Νέους Αγρότες.

iatsa__1__2_2_2_2__1__2_2_2_4_3

360
1

Οι αρµόδιοι λένε ότι σταδιακά και µέχρι τις 18 του µήνα θα έχουν πληρωθεί όλοι οι εν δυνάµει δικαιούχοι και τυχόν ενστάσεις που δικαιώθηκαν κατά την αξιολόγηση. Κάποιοι κρατούν µικρό καλάθι! Άλλοι ελπίζουν! Σειρά µετά θα πάρουν και τα προγράµµατα. Ίσως, µάλιστα, φέτος, να µη χρειαστεί να «γραφτεί» η πληρωµή στις 30 Νοεµβρίου, προς αποφυγή προστίµων, αλλά χρήµατα να δουν οι δικαιούχοι στους λογαριασµούς τους αφού µπει ο ∆εκέµβριος, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια! Ίδωµεν!  

Ακόµα «ανοιχτό» είναι το θέµα της κορινθιακής σταφίδας για το υπουργείο της πλατείας, καθώς πρόκειται για πολυσύνθετo ζήτηµα που θέλει προσέγγιση µε προσοχή, τόνισε ο υφυπουργός Στύλιος σε αγρότες, στο περιθώριο του Olympia forum στην Αρχαία Ολυµπία. Μάλιστα, τους εξήγησε ότι το θέµα της παρέµβασης στην αγορά για τον καθορισµό τιµής είναι έξω από το θεσµικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτηµα είναι ότι οι παραγωγοί για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά δεν ξέρουν τι να κάνουν!

Όσον αφορά τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ∆ΕΗ ο υφυπουργός Στύλιος ξεκαθάρισε πως πρέπει να πληρωθούν. Ωστόσο, είπε, το υπουργείο, µέσω διαφόρων χρηµατοδοτικών εργαλείων που έχει στην διάθεσή και από το Ταµείο Ανάκαµψης αναζητά τρόπους για τη στήριξη των Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων, τα χρέη των οποίων σε όλη την Ελλάδα αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για καλύτερες ρυθµίσεις µε τη ∆ΕΗ.

∆εν ξέρουν τι να γίνουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Λέσβο. Πάνε οκτώ µήνες, σου λέει, από τότε που έχει να βρέξει στο νησί. Τι σηµαίνει αυτό; Μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης, δακοπροσβολών, αλλά και σχινοκαρπίας. Μετά από χρόνια παραγωγοί και ελαιοτριβείς στο νησί περίµεναν µια καλή χρονιά και µια παραγωγή περί τους 15.000 τόνους σε ελαιόλαδο. Ωστόσο, µε τα σηµερινά δεδοµένα, είναι αµφίβολο αν θα περάσει τους 5.000 τόνους. Αδραµυτινή και Κολοβή έχουν γίνει σαν. σταφίδες από την ανοµβρία! Μεγάλο το πλήγµα για τους καλλιεργητές, αλλά και την τοπική οικονοµία…

Οι Βρετανοί αγρότες, εν τω µεταξύ, τα βρίσκουν δύσκολα φέτος, λόγω αυξηµένου κόστους συγκοµιδής κατά ένα τρίτο από πέρυσι, χαµηλών αποδόσεων και ελλείψεων εργατικού δυναµικού. Για να διαφοροποιήσουν το εισόδηµά τους, ορισµένοι αγρότες στρέφονται στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως καταγράφει το bloomberg.gr. «Το YouTube είναι καθαρό κέρδος», λένε οι αγρότες, συγκρίνοντας τα σχετικά υψηλά περιθώριά του µε αυτά της γεωργίας, τα οποία θα απαιτούσαν µηνιαία έσοδα 80.000 λιρών για να πάρουν το ίδιο ποσό. Μήπως;
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-11-2022 15:01Κωνσταντίνος Γ.

Οι σταφιδοπαραγωγοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, απλά δεν μπορουν να το αποδεχθούν. Το προϊόν δεν έχει ζητηση οπότε απλά τα πράγματα. Δραστηριότητα που σε βάζει μέσα, την κόβεις. Δεν ψάχνεις χαρτζιλίκι σαν το ζητιανο για να κλωτσήσεις το τενεκεδακι λίγο παρακάτω μήπως και σε ένα χρόνο αλλάξει κάτι. Δε θα αλλάξει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία