BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Διορθωτική ενιαίας

Μετά το δεύτερο δεκαήµερο του µήνα έχουν να λαµβάνουν χρήµατα οι αγρότες για κάποια από τα προγράµµατα που ξέµειναν από τον ∆εκέµβριο, ενώ περιµένουν και την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών.

iatsa__1__2_2_2_2_2_6

1587
0

Αµέσως µετά και κάποιες διορθωτικές επί της ενιαίας. Αυτοί, όµως που έχουν µεγαλύτερο ζόρι τώρα είναι οι επιλαχόντες των προηγούµενων Σχεδίων Βελτίωσης. Παράταση δεν δόθηκε, τι θα γίνει, αναρωτιούνται;

Ζητούν να χρησιµοποιηθούν τα αναξιοποίητα κονδύλια από τις Περιφέρειες και όσα έχουν περισσέψει από άλλα µέτρα, όπως τα αρδευτικά Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και όσα πιθανόν να προκύψουν από την αξιολόγηση άλλων δράσεων του ΠΑΑ, η οποία δεν
έχει ακόµη ολοκληρωθεί, όπως Μέτρο 5,1 αντιχαλαζικά ΕΛΓΑ, Μέτρο 16 Συνεργασία…. Γίνεται άραγε; Υπάρχει τέτοια βούληση;

Έντονες οι διαµαρτυρίες της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου επί της πρόσκλησης για τα Σχέδια Βελτίωσης. Αρχικά, λένε, ότι η κατανοµή των πόρων εξακολουθεί να γίνεται ανά Περιφέρεια και όχι Περιφερειακή Ενότητα, ενώ αντιδρούν και µε το γεγονός ότι αφαιρείται η «φύτευση νέων καλλιεργειών» ως κριτήριο µοριοδότησης, ενώ αυξάνεται σε απαγορευτικό βαθµό για τα νησιά η απαιτούµενη έκταση για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα. Μάλιστα, θεωρούν πως «στην κυβέρνηση Ν∆ έχουν βγάλει το συµπέρασµα πως επειδή η ΕΜΧ ακµάζει, οι µαστιχοπαραγωγοί δεν έχουν ανάγκη στήριξης». Κι όµως έχουν, όπως επιµένουν!

Για υποβάθµιση του προϊόντος και τεράστια απώλεια εισοδήµατος των ελαιοπαραγωγών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΣΟΕΕ, σχετικά µε τις έντονες προσβολές από γλοισπόριο στους ελαιώνες. Ο Σύνδεσµος τονίζει ότι «οι δυσµενείς κλιµατολογικές συνθήκες των τελευταίων εβδοµάδων, η αποτυχία του προγράµµατος δακοκτονίας και η έλλειψη εργατικών χεριών που προκάλεσε καθυστέρηση στη συγκοµιδή, δηµιούργησαν τις συνθήκες για την ανάπτυξη και προσβολή γλοιοσπορίου σχεδόν σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας». Αίτηµά του, η στήριξη των παραγωγών!

∆ύσκολα τα πράγµατα και για τους ελαιοπαραγωγούς της Ζακύνθου. Προβλήµατα από τον δάκο, την ξηρασία, αλλά και το γλοιοσπόριο, µε αποτέλεσµα οι τελευταίες ελιές τον ∆εκέµβρη και τον Γενάρη να πέσουν, αφού δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να τις µαζέψουν. Άσε που όσες «σώθηκαν» και µαζεύτηκαν δεν είχαν καλό αποτέλεσµα ούτε στην ποσότητα ούτε στην ποιότητα του παραγώµενου ελαιολάδου. Την ίδια ώρα, και οι τιµές στο νησί είναι κατά 30 λεπτά χαµηλότερες σε σχέση µε την Πελοπόννησο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία