BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Σταφίδιασε η κορινθιακή

Λίγο πριν τα χιόνια, µπήκε η ενίσχυση 96 σεχεδόν εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3_2_3_2

241
0

Μπράβο πάντως γιατί για όσα είχαν επισηµανθεί ότι υπήρχε πρόβληµα και ενδέχεται να µείνουν εκτός πίστωσης, τελικά έτσι κι έγινε!  Όσοι είχαν δηλώσει ΚΑ∆ βασικό γεωργικό, ενώ είναι και κτηνοτρόφοι, µάλλον την πάτησαν! Σου λέει, αφού οι ανάγκες είναι µεγαλύτερες σε περιπτώσεις παραγωγών που εξαρτώνται αποκλειστικά από την κτηνοτροφία, δεν φαίνεται να υπάρξει κάποια παρέµβαση.

Με τους νεοεισερχόµενους, που δεν είχαν να εµφανίσουν τζίρο για την περίοδο 2020-2021 ότι λέγαµε, αναµένεται «κάτι ξεχωριστό», σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα µαζί µε όσους κτηνοτρόφους υπέβαλλαν ένσταση και δεν χώρεσαν στην πληρωµή της Παρασκευής. Εκτός και οι εκτροφείς κουνελιών και εκτροφείς ορνίθων αναπαραγωγής, παρά το ότι τα ζώα τους βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιµων ζωοτροφών. Και η ηγεσία της Βάθη τα ήξερε αυτά, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι τουλάχιστον τις προάλλες! Εν αναµονή κι αυτοί!

Στα µη περαιτέρω έχουν φτάσει οι σταφιδοπαραγωγοί, µε το Περιφερειακό Συµβούλιο Πελοποννήσου να ζητά από το υπουργείο και την κυβέρνηση, να αποδεχτούν τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών και των Συνεταιρισµών, που ζητούν άµεσα την απορρόφηση των αποθεµάτων κορινθιακής σταφίδας, µε κρατική χρηµατοδότηση. Μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσµευση της και να πληρώσει στην ΠΕΣ το συντοµοτερο και τα 2,6 εκατ. ευρώ που της χρωστάει εδώ και 14 µήνες. Τα έγραψε προ ηµερών η Agrenda. Άντε να δούµε τι θα γίνει….

Λέγεται ότι οι κρίσεις µπορούν να µας οδηγήσουν µπροστά. Αυτό ειπώθηκε µε αφορµή τη γερµανική εµπορική έκθεση Prowein, που θα πραγµατοποιηθεί στις 19 µε 21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ, όπου αναµένεται και να επιβεβαιωθεί αυτό! Άλλωστε, όπως διαπιστώθηκε, µεταξύ των επενδύσεων σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, της αναζήτησης νέων αγορών και της εξάπλωσης εναλλακτικών συσκευασιών, ο παγκόσµιος κλάδος του κρασιού ήταν ιδιαίτερα διαδραστικός το 2022.

Βέβαια, να το πούµε, το αυξανόµενο κόστος, σε ενέργεια, πρώτες ύλες, όπως γυαλί, χαρτί κ.λπ. επηρεάζουν σοβαρά την οινοπαραγωγή. Αν υπολογίσουµε και τα προβλήµατα από την εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονοµική κρίση, η κατάσταση δυσκολεύει ακόµα περισσότερο. Και κάπως έτσι σχεδόν το 70% των επαγγελµατιών του οίνου αποφασίζουν να αυξήσουν τις τιµές των προϊόντων τους, ενώ το 59% προσαρµόζουν τις διαδικασίες τους για εξοικονόµηση χρηµάτων και ενέργειας και το 41% επενδύουν σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Υπάρχει όµως και ένα 11% που σταµατά την παραγωγή ορισµένων προϊόντων.         
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία