BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Δυσαρεστημένοι με το δίκιο τους

∆υσαρεστηµένοι και µε το δίκιο τους είναι οι δικαιούχοι παραγωγοί την περιβαλλοντικής δράσης Κοµφούζιο, γιατί όχι µόνο έχει καθυστερήσει η πληρωµή τους, αλλά και επειδή δεν υπάρχει καµία επίσηµη ενηµέρωση επ’ αυτού.

πιατσα_ζαρια_5_2

5
0

Υπενθυµίζεται ότι στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά και τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωµή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης. Στη δεύτερη πρόσκληση έχει γίνει πληρωµή της προκαταβολής, αλλά δεν έχει γίνει ακόµη η εξόφληση των παραγωγών. Ας ελπίσουµε ότι η λήξη της προθεσµίας προς αποφυγήν κοινοτικών καταλογισµών µέχρι τέλος Ιουνίου να δώσει τη λύση και τα πολυπόθητα χρήµατα στους δικαιούχους αγρότες.

Σε κακή κατάσταση και οι παραγωγοί της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής. Προβλέπεται µεγάλη µείωση της φετινής σοδειάς λόγω ακαρπίας, γι’ αυτό όλοι οι πρόεδροι των συνεταιρισµών του νοµού ζήτησαν από τους αρµόδιους στον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και καθηγητές του τµήµατος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου να βρουν το αίτιο για το οποίο η εν λόγω ποικιλία έχει πληγεί σε τέτοιο βαθµό από την ακαρπία.

Θέλουν, επίσης, να καταθέσουν αίτηµα στην ΕΕ για στήριξη της απώλειας εισοδήµατος των παραγωγών, αφού µε το κόστος καλλιέργειας να ξεπερνά τα 700 ευρώ µια ενίσχυση de minimis 80 ευρώ το στρέµµα δεν δίνει καµιά βοήθεια στους παραγωγούς. Μάλιστα, φέτος όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι µειωµένη σε ποσοστό που θα αγγίζει το 90%.

Κάπως πήγε να τα µπερδέψει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρνούµενος πεισµατικά το άνοιγµα της εφαρµογής για τις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, όπως φαίνεται για να επαναφέρει δια της πλαγίας οδού «εργολάβους», που όµως έχουν απορριφθεί ήδη. Τελικά, ο υπηρεσιακός υπουργός Τσακίρης τον έκοψαν, µε τη σαφή εντολή να ενεργοποιήσει άµεσα τη διαδικασία. Άλλη µία πόρτα στα µούτρα για τον µηχανογράφο και τους παρατρεχάµενους που υπονοµεύουν τη µεταρρύθµιση που έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε.

Οι ασυνήθιστες για την Κρήτη καιρικές συνθήκες ευνοούν σοβαρές προσβολές στα σταφύλια από τον περονόσπορο και σε δεύτερο βαθµό από τον βοτρύτη στα αµπέλια που βρίσκονται στο τέλος της άνθησης. Εν τω µεταξύ, λόγω υγρασίας, όσο περνά ο καιρός το πρόβληµα αυξάνει. Ούτε ψεκασµούς δεν µπορούν να κάνουν οι αγρότες. Άσε που αυτή την εποχή έχει γίνει η ράγα και δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται δυνατές δραστικές για να µην υπάρξουν υπολείµµατα. Μπρος γκρεµός και πίσω…

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία