BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ευγενική... υπενθύμιση ΕΛΓΑ

Μπαίνει ο Αύγουστος και κατά το σύνηθες πληρωµές δεν έχει.

της_πιατσας_4_2

30
6

Οι αγρότες το γνωρίζουν ό,τι πήραν πήραν. Φέτος κατ’ εξαίρεση µέχρι τα µέσα Ιουλίου τράβηξαν οι πιστώσεις. Έχουν µείνει και υπόλοιπα (αναµφίβολα), αλλά αυτά πάνε για Σεπτέµβρη, για να µην πούµε Οκτώβρη! Την ίδια ώρα εν τω µεταξύ ο Πιτσιλής ανακοινώνει «εκτεταµένο πρόγραµµα διασταυρωτικών ελέγχων σε όσους αγρότες δηλώνουν εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ». Οι 7 στους 10 αγρότες, σου λέει, δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, οπότε όσοι εντοπιστούν µε αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται, θα ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Κατακαλόκαιρο θυµήθηκαν και από τον ΕΛΓΑ να βγάλουν ανακοίνωση για να θυµήσουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πληρώσουν τις εισφορές τους, γιατί – σου λέει- µπορούν µέχρι τις 29 Σεπτεµβρίου και µετά δεν έχει. Βέβαια, αυτό το είχαν πει και στις 31 Μαρτίου που κανονικά λήγει η προθεσµία εξόφλησης των υποχρεώσεων των παραγωγών προς τον φορέα, αλλά δόθηκαν έκτοτε 2-3 παρατάσεις. Εν είδη απειλής και η φράση «οι παραγωγοί που ζηµιώθηκαν το 2022 και η αποζηµίωσή τους εκκρεµεί, οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να είναι δικαιούχοι αυτής». Αµ, πώς;

Εκτεταµένες προσβολές από περονόσπορο σε αµπελοκαλλιέργειες, ιδιαίτερα στη ∆υτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Μακεδονία εντοπίζουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, οι φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως ο περονόσπορος, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Έτσι, λοιπόν, ο υφυπουργός Σταµενίτης εξηγεί στον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπολο ότι «σήµερα δεν έχουµε την πλήρη εικόνα του φαινοµένου καθώς αυτό εξελίσσεται. Στο τέλος, λοιπόν, της καλλιεργητικής περιόδου θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή θα έχει διαµορφωθεί και τότε θα είµαστε σε θέση να πούµε αν και σε ποιες παρεµβάσεις θα προχωρήσουµε». Φέξε µου και γλίστρησα!

Λέγοντας για τον ΕΛΓΑ, ο ίδιος ο υφυπουργός - από το βήµα της Βουλής – ανακοίνωσε ότι «η αναβάθµιση του γεωργό-ασφαλιστικού συστήµατος είναι βασικός στόχος της Κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ τους επόµενους 3-4 µήνες και εφόσον υπάρχει και σχετική διαβούλευση µε τους άµεσα ενδιαφερόµενους, τους ασφαλισµένους, να προχωρήσουν οι αρµόδιοι στη νοµοθέτηση του εκσυγχρονισµένου και βελτιωµένου κανονισµού στον ΕΛΓΑ». Άντε να το δούµε πώς θα πάει αυτό!

Ο καύσωνας «τσουρούφλησε» τα σύκα σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το διαπίστωσαν οι γεωπόνοι της ΣΥΚΙΚΗΣ, οι οποίοι καλούν τον ΕΛΓΑ και τους ∆ήµους να κάνουν αναγγελία ζηµιάς. ∆ύσκολη χρονιά αναµένεται, λοιπόν, και για τα αποξηραµένα σύκα, που σχεδόν στο σύνολό τους εξάγονται. Που σηµαίνει απώλειες µεριδίων στις αγορές. Αυτό µας έλειπε.   

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-07-2023 22:08Aκης

Προανθικο για μηλα του 2021 πήραν όλοι εκτός Ν.φλωρινας σε άλλη χώρα είμαστε εμείς;

Απάντηση

31-07-2023 13:55ΘΑΝΑΣΗΣ Τυρναβος

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ. ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΕΚΤΙΜΗΤΗ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-07-2023 13:52Στέλιος

Τελευταία πληρωμή αποζημιώσεων έκανε ο ελγα ΑΠΡΙΛΙΟ!!μου πήραν 600€ τελοι εκτίμησης και έπαθα ζημιά Φεβρουάριο,ακόμα δεν πήρα δραχμή από τα ψίχουλα που δίνουν σχετικά με την ζημιά...+χίλια δυο προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει... ευχαριστώ για την βοήθεια και την συμπαράσταση κολοχωρα..σκατα στον τάφο σας!

Απάντηση

31-07-2023 13:30Αγανακτηση

Από το 2021 ενστάσεις από παγετό ακόμη τίποτα... κομφουζιο πρώτη στο 100 τοις εκατό απλήρωτη.τι θα γίνει ξέρουμε?

Απάντηση

31-07-2023 13:19ΣΑΜΑΡΆ ΧΑΙΔΩ

Είστε Ανίκανοι όλοι σας.Οταν είναι να μας τα πάρετε όλα καλά και όταν είναι να δώσετε κάνεις δεν ξέρει τίποτα και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο.Ντροπή.Ακομη περιμένουμε τα χαλάζια για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία