BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πάνε και έρχονται τα αρχεία

Ξεκίνησε η νέα χρονιά µε εκκρεµότητες κλασικά, αλλά και µε αλλαγές στον Οργανισµό Πληρωµών.

της_πιατσας_24

518
1
  • Αγρότες και κτηνοτρόφοι περιµένουν να τακτοποιηθούν όσα υπόλοιπα έµειναν από πέρυσι. Αυτό θέλουν σίγουρα και οι αρµόδιοι των πληρωµών, ωστόσο προς ώρας οι φάκελοι και τα αρχεία πληρωµών πάνε κι έρχονται από τους πρώην στους νυν της ∆οµοκού! Τι σηµαίνει αυτό; Για να δούµε ποιοι θα αναλάβουν, τι κατευθύνσεις θα δώσουν, πώς θα το χειριστούν το ζήτηµα και τελικά θα γίνουν διορθωτικές πληρωµές;
  • Είναι και αυτά τα πάνω από 88 εκατ. ευρώ που δεν έχουν κατανεµηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε δικαιούχους, είναι και κάποιες χιλιάδες µπλοκαρισµένα ΑΦΜ, είναι και κάποιοι σε έλεγχο, είναι και το θέµα µε τα βοσκοτόπια. Άντε να δούµε, αν επιτέλους θα µπουν αυτά σε µια σειρά!
  • Κι ενώ εµείς εδώ ακόµα περιµένουµε τα χρήµατα, στη γειτονική Ιταλία ο AGEA (ο Ιταλικός οργανισµός πληρωµών) ενηµέρωσε ότι έκλεισε το 2023, εξασφαλίζοντας µια συνεχή ροή πληρωµών και ρευστότητα στον αγροτικό κόσµο της χώρας. Η ανακοίνωση του οργανισµού έλεγε ότι «για την ενιαία αίτηση από τις 16 Οκτωβρίου 2023 έχουν καταβληθεί πληρωµές 885.118.218,76 ευρώ µεταξύ προκαταβολών και υπολοίπων».
  • Και στην Ισπανία, πάντως, το Υπουργικό Συµβούλιο ενέκρινε το 45ο Σχέδιο Συνδυασµένης Αγροτικής Ασφάλισης -κάτι σαν τον κανονισµό του ΕΛΓΑ- µε ποσό 284,52 εκατ. ευρώ, που θα χρησιµοποιηθεί ως επιδότηση για την πληρωµή των ασφαλίστρων. Αµ πως;
  • Και σαν να µην έφταναν αυτά, µε το νέο έτος ήρθαν και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ για τους αγρότες. Μιλάµε δηλαδή για επιπλέον επιβάρυνση ετησίως από 64,08 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία µέχει και 173,38 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη -την έκτη- κατηγορία. Αιτία, σου λέει, µεταξύ άλλων το 3,9% του πληθωρισµού!
  • Τον έντονο προβληµατισµό τους για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ορθώνονται µπροστά τους λόγω του αυξηµένου κόστους παραγωγής και της πτώσης της τιµής στο πρόβειο γάλα µετέφεραν στον Θεσσαλό βουλευτή της Ν∆ Μάξιµο Χαρακόπουλο κτηνοτρόφοι της Λάρισας, µε τον ίδιο να τονίζει ότι «σε µια ελεύθερη αγορά δεν µπορεί να υπάρξει κρατική παρέµβαση στις τιµές στο γάλα. Μπορούν, όµως, να υπάρξουν παρεµβάσεις για το κόστος παραγωγής και να ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και στα ισοζύγια γάλακτος, για να µη διανοείται κανείς να προβεί σε «βαφτίσια» φέτας και εξαπάτηση των καταναλωτών».


 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία