BACK TO
TOP
Τρίμματα

Καημένη Σαρακήνα

Στη δηµόσια ζωή όλα είναι θέµα συσχετισµών και στην περίπτωση των αγροτών η αλήθεια είναι ότι οι συσχετισµοί δεν τους βοηθούν.

panagos_trans

12
1

Άλλωστε, η αγροτική δραστηριότητα είναι µια πολύ δύσκολη δουλειά για να την αφήνει ένας παραγωγός προκειµένου να συµµετέχει και να διαχειρίζεται αποτελεσµατικά τις συλλογικές ανάγκες. Λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν, τις περισσότερες φορές µάλιστα, έχοντας χάσει προηγουµένως το πραγµατικό στοίχηµα της υποστήριξης της παραγωγής.

Οι λουλουδούδες

Το τελευταίο διάστηµα βέβαια, το κακό έχει παραγίνει. Στις παρηκµασµένες συλλογικές εκφάνσεις του αγροτικού χώρου, µε ελάχιστες εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, έχουν αποµείνει µόνο «επαγγελµατίες» του είδους, τουτέστιν άνθρωποι που δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Είναι µάλιστα τόσα πολλά χρόνια σ’ αυτήν τη «δεύτερη» δουλειά που έχουν χάσει κυριολεκτικά την επαφή τους µε την πρώτη. Κάπως έτσι, τα πράγµατα στον αγροτικό χώρο πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Καηµένη Σαρακήνα

Μόνο που η φάση την οποία διανύει ο τόπος και κατ’ επέκταση και ο αγροτικός χώρος, είναι µια πολύ δύσκολη φάση για να επαφίεται ο χειρισµός της σε ένα ξεχαρβαλωµένο σύστηµα δηµόσιας διοίκησης και σε πολιτικά στελέχη µεσαίας τάξης που βιώνουν κατά βάση τις δικές τους αγωνίες πολιτικής επιβίωσης. Είναι λοιπόν µεγάλο κρίµα που σε µια τέτοια καµπή για την εξέλιξη των πραγµάτων στη χώρα δεν υπάρχει καµιά, απολύτως καµιά, καθοδήγηση των πραγµάτων από την πλευρά των αγροτών. Είναι η πρώτη φορά στη µεταπολεµική ιστορία του τόπου που η χώρα βιώνει τόσο µεγάλα γεγονότα, λαµβάνονται τόσο καθοριστικές αποφάσεις και ο χώρος της αγροτικής παραγωγής παραµένει ανέκφραστος.

Όχι άλλες βουβάλες

Οι τηλεδιασκέψεις µε τους εκπροσώπους των βουβαλοτρόφων που κάνει η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή και µε τους καλλιεργητές φράουλας που συγκαλεί ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, έχουν τη σηµασία τους, δεν είναι όµως σε θέση να υποκαταστήσουν το έλλειµµα συνοµιλητή του κράτους που καταγράφεται αυτά τα τελευταία χρόνια από την πλευρά των αγροτών.

Τσιχλόφουσκες

Κάνεις δεν ξέρει πόσο πιο εύκολη ή πόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή στη θεσµική θέση την οποία αµφότεροι κατέχουν, ο Μάκης Βορίδης και η Φωτεινή Αραµπατζή, λόγω του ελλείµµατος επάξιου συνοµιλητή από την πλευρά των αγροτών. Σίγουρα όµως αυτό το έλλειµµα αποβαίνει εις βάρος της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αποβαίνει εις βάρος της οικονοµικής ανάπτυξης του τόπου, αποβαίνει εις βάρος της ευηµερίας της ελληνικής κοινωνίας.

Αλήθεια ή θάρρος

Τα λίγα, αδύναµα, αποσπασµατικά και πελατοκεντρικού χαρακτήρα µέτρα που ανακοινώνονται τα τελευταία 24ωρα για να διασκεδάσουν τον πόνο της βαριά ασθενούσης ελληνικής γεωργίας και τον πόνο των Ελλήνων αγροτών, είναι πολύ µικρά και πολύ επίπλαστα για να κρύψουν το βαθύ έλλειµµα κατανόησης της αγροτικής πραγµατικότητας στη χώρα. Στο χωριό µου λένε, αν δεν µπορείς να κάνεις κάτι καλό, τουλάχιστον µην κάνεις κάτι κακό! Και θα συµπληρώσω εδώ, αν δεν µπορείς να κάνεις κάτι, δείξε το θάρρος να δεχθείς ότι δεν κάνεις τίποτα!

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-05-2020 15:31Γιωργος

Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία