BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ελιές ξυδάτες

∆ιακρίνω αυτό τον καιρό να γίνονται πολλά, µικρά, καλά πράγµατα που δίνουν λύσεις σε επιµέρους θέµατα του αγροτικού χώρου, να αποφεύγεται η συζήτηση για τα λίγο πιο σοβαρά και να λείπει παντελώς ο σχεδιασµός για τα µεγάλα και κρίσιµα ζητήµατα.

panagos01

11
0

Βαρυποινίτες

Αναµφίβολα έχει µεγάλο ενδιαφέρον η νοµοθετική ρύθµιση που πέρασε από τη Βουλή για τις λεγόµενες «ελληνοποιήσεις», βάσει  της οποίας αυξάνονται κατά πολύ οι ποινές για τους παραβάτες! Αυτό που µε προβληµατίζει είναι ότι για να επιβληθούν οι ποινές πρέπει να υπάρξει προηγουµένως, έλεγχος, εντοπισµός και τεκµηρίωση των παραβάσεων. Υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος!

 

Γράψε - σβήσε

Παρατήρησα που έσπευσαν ορισµένοι να υποδεχθούν µε ενθουσιασµό τις ρυθµίσεις. Εδώ µάλιστα, διέκρινα δύο κατηγορίες. Εκείνους που το συνηθίζουν, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικά υπεύθυνοι έχουν µεγάλη ανάγκη να πείσουν ότι κάτι έγινε και εκείνους οι οποίοι στέκονται αρωγοί σ’ αυτό για να ζητήσουν στη συνέχεια, µάλλον πολύ σύντοµα, κάτι άλλο.

 

Μέσα στο ξύδι 

Δεν ξέρω εκείνη την υπόθεση µε τις ελιές ΠΟΠ Καλαµών που έφτασαν στη Γερµανία σε τρίκιλο βάζο µε αλάτι, λάδι και ξύδι, θα την εξετάσουν µε το παλιό ή µε το νέο καθεστώς ποινών;           

 

Μαυροµάτα

Απο την αλλη, µεγάλες αγάπες διέκρινα στην τελευταία συνάντηση των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς µε τους µεταποιητές του κλάδου. Στα ψιλά δυσκολεύονται λίγο να τα βρουν, όταν η αγορά και οι τιµές παραγωγού γίνονται «λάσπη» τα βρίσκουν.

 

Νέοι πελάτες

Με βάση τα παραπάνω, στην ουρά για ειδικές αποζηµιώσεις λόγω κορωνοϊού υποχρεώνονται να πάρουν θέση και οι καλλιεργητές µαύρης ελιάς. Λέγεται ότι το 70% της παραγωγής µένει αδιάθετo στα δοχεία των παραγωγών, καθώς η κατανάλωση (διεθνώς) έχει περιορισθεί και οι εξαγωγές έχουν φρενάρει. Εκτιµάται ότι επί του προκειµένου ο Βορίδης θα βρει ευκολότερα άκρη υπολογισµού της ζηµιάς και δεν θα του πάρει όσο καιρό κρατάει το θέµα µε τα αµνοερίφια.

 

Οι Κεκαρµένοι

Ανησυχώ πάντως, ότι, µε τους φίλους µου τους τσελιγκάδες, όταν ήταν νωρίς και µπορούσε να δώσει λεφτά, ο Βορίδης, δεν έδινε και τώρα που αποφάσισε να δώσει δεν θα έχει λεφτά! Σηµειωτέον ότι από τη Βουλή, στα µέσα της εβδοµάδας, έκανε λόγο για γενναία αύξηση του ποσού ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων.

 

∆εσποινίς ετών...

Μέρες έχω να ασχοληθώ µε τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά. Μετά την αλλαγή του νόµου για τους συνεταιρισµούς και τη θεσµοθέτηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ), έπρεπε να δοθεί χρόνος για µελέτη. Οι πληροφορίες θέλουν τον φίλο µου τον Οβελίξ να έχει αναλάβει εκ νέου δράση για τη σύνταξη του καταστατικού µε το οποίο εκτιµάται ότι ανοίγει ο δρόµος για την αποκατάσταση της ενότητας  στην τριτοβάθµια οργάνωση. Τα ποντίκια πάντως... παραµονεύουν!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία