BACK TO
TOP
Τρίμματα

Περί κακοδιοίκησης

Η αλήθεια είναι πως η έκθεση Πισσαρίδη χρειάζεται καλό διάβασµα. Θα µπορούσα ωστόσο να παραδεχθώ ότι µάλλον βιαστήκαµε, όσοι σπεύσαµε να την περιφρονήσουµε βάσει των πρώτων επιγραµµατικών προτάσεων µε αναφορά σε 15 σηµεία. Η ενδιάµεση έκθεση 120 σελίδων που δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη ∆ευτέρα, δείχνει να βάζει τα πράγµατα στη θέση τους.

panagos01

12
1

   Κακοδιοίκηση

Η εκθεση δεν αρκείται σε διαπιστώσεις για τα κακώς κείµενα της ελληνικής οικονοµίας, αλλά µπαίνει στη διαδικασία να δώσει πολύ συγκεκριµένες κατευθύνσεις και προτάσεις για το πως αυτά µπορούν να αντιµετωπισθούν. Λέει για παράδειγµα: Έχουµε πολύ µικρές και κακοδιοικούµενες επιχειρήσεις. Τι µπορεί να γίνει επ’ αυτού; Αν στη βάση ενός επεξεργασµένου business plan και µιας σειράς δεσµεύσεων -εκ µέρους των διοικούντων σε αυτές τις επιχειρήσεις- τους δοθεί η πρόσβαση σε φρέσκα κεφάλαια, διευκολύνεται η µετάβαση σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, που τις βγάζει από το σηµερινό φαύλο κύκλο.

 

  Καθένας µόνος

Η έκθεση τα λέει καλά, το θέµα είναι, αφενός τι διάθεση υπάρχει από τους κυβερνώντες, αφετέρου πόσο ώριµα είναι τα πράγµατα στις τάξεις των ίδιων των κατόχων µικρών, πολύ µικρών ή ακόµα και ατοµικών επιχειρήσεων. Σηµαντικό είναι, επίσης, το επίπεδο επαγγελµατισµού που χαρακτηρίζει το διαθέσιµο δυναµικό στην αγορά εργασίας. Μεγάλη ιστορία. Μέχρι τώρα οι «επιχειρηµατίες» λένε καλύτερα να το κάνω µόνος µου.

 

  Αχ Ανδρέα!

Κάποια στοιχεία µπορεί να είναι γνωστά, ωστόσο η έκθεση µας βοηθάει όλους να τα εµπεδώσουµε. Αναφέρει, για παράδειγµα, ότι η ελληνική οικονοµία αναπτύχθηκε έντονα την περίοδο 1961-1980, µε πραγµατικό µέσο ετήσιο ρυθµό που ξεπέρασε το 6,5%. Ακολούθησε µια περίοδος βραδείας ανάπτυξης 1981-1994, µε ετήσιο ρυθµό γύρω στο 0,8%. Στη συνέχεια, η σύγκλιση και τα πρώτα χρόνια ένταξης στη νοµισµατική ένωση σηµατοδότησαν µια περίοδο ταχείας αλλά µη διατηρήσιµης µεγέθυνσης µε µέσο ετήσιο ρυθµό κοντά στο 3,5%. Τη διαδέχθηκε βέβαια η περίοδος της ελληνικής κρίσης χρέους από το 2009 µε µέσο ρυθµό ετήσιας συρρίκνωσης περί το -2,2%. Αυτά τα στοιχεία, δίνουν πολύ τροφή για µελέτη σε πολλούς!

 

  Με τη σέσουλα

ανεξάρτητα όµως από τους οικονοµικούς κύκλους, το µόνο βέβαιο είναι ότι µέσα από το δύσκολο µονοπάτι του κορωνοϊού, η χώρα έχει µπροστά της µια πολύ µεγάλη ευκαιρία. Μέχρι τώρα, δουλεύαµε για να ζούµε και δανειζόµασταν για να καλοπερνάµε! Είναι ίσως η πρώτη φορά, µετά τον πόλεµο, που έχουµε την επιλογή να αναµορφώσουµε την παραγωγική βάση της χώρας, έτσι ώστε η ευηµερία της κοινωνίας να καταστεί αυτοτροφοδοτούµενη. Λεφτά έρχονται!

 

  Νέα µπουρζουαζία

ειναι φυσικο ότι σε µια τέτοια προσπάθεια ο τοµέας της πρωτογενούς παραγωγής θα πρέπει να έχει την τιµητική του. Ενδεχοµένως όχι ξεκοµµένα, όπως συνέβαινε άλλες φορές. Αυτή τη φορά η αναβάθµιση της πρωτογενούς παραγωγής θα έλθει συνδυαστικά µε την ευρύτερη αναµόρφωση των δοµών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Παρέχεται µάλιστα η δυνατότητα, οι µέχρι σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα αγρότες να δοκιµάσουν λίγο την τύχη τους και σαν βιοµήχανοι!    

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2020 23:40Γιάννης

Δεν καταλαβαίνω προς τι ο ενθουσιασμός σχετικά με την "πιθανότητα να δωθούν φρέσκα κεφάλαια σε επιχειρήσεις". Σχεδόν το σύνολο των μικρών ατομικών και μη επιχειρήσεων την δεδομένη στιγμή χρωστάει σε κάθε συστημική τράπεζα τεράστια ποσά τα οποία δώθηκαν πριν 15-20 χρόνια δίχως πλάνο βιωσιμότητας. Άμεσο αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω οικ. κρίσης να χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους και να μην έχουν κανένα τρόπο να απαλλαχτούν από τα λάθη και τα ρίσκα του παρελθόντος, ενώ για τα τραπεζικά ιδρύματα που τόσο εύκολα δώρισαν περιουσίες και συντηρούσαν αυτό που ονομάζουμε "μη διατηρήσιμη μεγέθυνση", βρέθηκαν πολλά εκατοντάδες δις ευρώ και ξελάσπωσαν. Ο νέος επιχειρηματίας και ο μεσήλικας δεν έχει ανάγκη από νέα δάνεια και νέους πακτωλούς χρημάτων, αλλά από διαγραφή και εκκαθάριση δυσανάλογων για τον ίδιο εντοκισμένων κεφαλαίων, με μόνο σκοπό την διατήρηση μιας κάποιας βιοτεχνικής, μικρής και υγιής επιχειρηματικότητας σε μία εποχή που το κράτος αναζητάει..."επενδυτές" που να μην ενδιαφέρονται μόνο για το βραχυχρόνιο κέρδος τους. Αν δεν εξυγιάνεις τις μικρές επιχειρήσεις, των οποίων οι εισφορές και οι φόροι κινούν την κρατική μηχανή, πως περιμένεις αυτές να δημιουργήσουν επιχειρηματικά πλάνα; Αν χρώσταγες το 2008 120.000 και τώρα σου ζητάνε 240.000, πως ακριβώς να σχεδιάσεις το μέλλον; Πέραν αυτού, και τα παλιά τα χρόνια δινόντουσαν λεφτά για επενδύσεις μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΕ, και έχανες τα χρήματα σου έπειτα επειδή ένα απ' τα τζιμάνια που σου έβαζαν την υπογραφή στην μελέτη με τα σχέδια που παρέδιδες, έκαναν "λάθος" επειδή δεν έδωσες το...εκθλιπτικό δικαίωμα που ταπεινά σου ζητούσαν. Γενικώς, δίχως διαγραφή ή κούρεμα επιχειρηματικών δανείων και δίχως άμεση επικοινωνία του δότη χρημάτων με τον παραλήπτη, τα ίδια θα γίνουν πάλι και χειρότερα. Καλό σας βράδυ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία