BACK TO
TOP
Τρίμματα

Να πάτε αλλού

Δεν έχει αποτιµηθεί σωστά µέχρι σήµερα η συµβολή των αγροτών στο οικονοµικό γίγνεσθαι κι αυτό είναι κάτι για το οποίο φταίνε χωρίς αµφιβολία και οι αγρότες. Θέλετε τα κατάλοιπα από την τουρκοκρατία, θέλετε η διαιώνιση του πελατειακού συστήµατος, θέλετε τα εύκολα λεφτά που ήρθαν κάποια εποχή από τις Βρυξέλλες, σηµασία έχει ότι οι αγρότες στην πλειοψηφία τους παραµένουν «ζητιάνοι» του κράτους.

panagos021

8
0

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι αυτό βολεύει και µάλιστα µε το παραπάνω, εκτός από το λεγόµενο πελατειακό σύστηµα, δηλαδή τους πολιτικούς και τα κόµµατα και τους κεφαλαιούχους που ελέγχουν τους επόµενους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή το εµπόριο και τη µεταποίηση.
Έτσι, κάθε φορά που τίθεται θέµα τιµής για τα αγροτικά προϊόντα, η προτροπή είναι γνωστή: Απευθυνθείτε στο κράτος!

 

  Μάλιστα κύριε

Να το πω και κάπως διαφορετικά. Κοντά στις 40 µέρες τώρα η µεταποιητική βιοµηχανία παραλαµβάνει από τους παραγωγούς τα συµπύρηνα ροδάκινα χωρίς καµιά αναφορά στην τιµή. Ρώτησα λοιπόν έναν φίλο µου από την Πέλλα, πόσο τα δίνετε και ιδού η απάντηση: Τιµή ακόµα δεν έχει κοπεί αλλά τι ρωτάς, όσο τα δίνουµε κάθε χρόνο. Τα τελευταία 40 χρόνια η τιµή είναι πάνω κάτω ίδια!

 

  Εκτιµητές

Στην επόµενη στροφή… της συνοµιλίας µας, ο φίλος µου, έσπευσε να διαµαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν είχαν πάει ακόµα στα χωράφια οι εκτιµητές του ΕΛΓΑ, παρότι δύο 24ωρα νωρίτερα είχε πέσει πολύ νερό και οι µεσοπρώιµες ποικιλίες ροδάκινων, όπως η Άνδρος, παρουσίαζαν σοβαρά συµπτώµατα της γνωστής ασθένειας µονίλια, κάτι που καθιστά το προϊόν ακατάλληλο για µεταποίηση. Αυτή τη φορά περιµένουµε οπωσδήποτε να αποζηµιωθούµε, τόνιζε επίµονα ο συνοµιλητής.

 

  Πέστα Χριστόφορε

Μ’ αυτή την τακτική πάντως, το κάρο δεν βγαίνει από τη λάσπη! Με µια σαθρή βιοµηχανία, η οποία µεταφέρει επί της ουσίας το κόστος για την αγορά της πρώτης ύλης στο κράτος και µε ένα κράτος που συντηρεί µε κάθε τρόπο µια τέτοια βιοµηχανία, χωριό δεν γίνεται. Τα περιγράφει άλλωστε γλαφυρά και µε την κατάλληλη επιστηµονική τεκµηρίωση όλα αυτά στην έκθεσή του ο νοµπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης!

 

  ∆εν βγαίνει έτσι

Μικρές κατά βάση µεταποιητικές µονάδες, µε κακό συνήθως µάνατζµεντ και µε παρωχηµένη τεχνολογία, για να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισµό, από κάπου θα πρέπει να «κλέψουν». Εν προκειµένω, η «κλοπή» γίνεται ή από τους αγρότες-παραγωγούς ή από το κράτος. Σε κάποιες περιπτώσεις και από τους δύο.

 

  Τικ τακ... τικ τακ

Αυτά είναι τα «αυγά» που καλείται να σπάσει η κυβέρνηση, αυτά είναι που εισηγείται, µε το γάντι βέβαια, η Επιτροπή Πισσαρίδη. Το αν καταφέρει αυτή η κυβέρνηση να τα κάνει πράξη, θα το δείξει βέβαια ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει πολλά περιθώρια να στείλει τη µπάλα στην εξέδρα. Τα σήµαντρα έχουν σηµάνει και ο χρόνος µετράει αντίστροφα!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία