Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κάλπικο 7χίλιαρο

Αναρωτιούνται κάποιοι γιατί βρίσκει τόσο µεγάλη ανταπόκριση η συζήτηση για το πριµ εξόδου των αγροτών από το επάγγελµα. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί βλέπουν το οικονοµικό τους αδιέξοδο να µεγαλώνει, χωρίς µάλιστα να διαφαίνεται ένας άλλος σχεδιασµός που θα µπορούσε να οδηγήσει προσεχώς τα πράγµατα σε έναν καλύτερο δρόµο.

panagos01

4051
4

Σκόρπια µέτρα

Αρκεί να αναφερθεί ότι 6 µήνες µετά την έλευση της πανδηµίας, στην περίπτωση των αγροτών έχουν δροµολογηθεί πολύ λίγα, υλοποιούνται µε τόσο µεγάλη καθυστέρηση και είναι τόσο σκόρπια και ασύνδετα µεταξύ τους που η συµβολή τους στις αγροτικές εξελίξεις καθίσταται ανεπαίσθητη.

 

  Κάτω από το χαλί

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση απέφυγε µεθοδικά να βάλει τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στο παιχνίδι των ευνοϊκών ρυθµίσεων, που υπαγόρευε το οικονοµικό περιβάλλον µετά την πανδηµία. Για να διασωθεί όµως αυτή η γραµµή, χρειάσθηκε να κρύψει για άλλη µια φορά κάτω από το χαλί τα «σκουπίδια» που έχουν συσσωρευθεί στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και τα οποία ταλανίζουν τον αγροτικό κόσµο.

 

  Ανάποδα όλα

∆εν είναι υπερβολή αν πούµε ότι στην περίπτωση των αγροτών η πανδηµία αποτέλεσε το άλλοθι για να µην γίνει τίποτα. Κανένας σχεδιασµός, καµµιά µεταρρύθµιση. Με άλλα λόγια, οι παρεµβάσεις που ήταν ανάγκη να γίνουν στην αλυσίδα αξίας, αντί να αρχίσουν από την αρχή, από τον πιο αδύναµο κρίκο, άρχισαν κατά κάποιο τρόπο από το τέλος, δηλαδή από τη λιανική, την εστίαση και τη µεταποίηση. Κάπως έτσι, όλοι ωφελήθηκαν των µέτρων… πλην των Λακεδαιµονίων!

  Κάλπικο 7χίλιαρο

Εικάζεται ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος. Έχει µάλιστα και κωδική ονοµασία. Είναι ο γύρος του 7χίλιαρου. Βέβαια, κανείς δεν λέει ότι κι αυτό θα είναι για πολύ λίγους, αποδεδειγµένα ζηµιωθέντες, όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός Βορίδης, ενώ ελάχιστοι εξ αυτών (των λίγων) θα εισπράξουν ενίσχυση µέχρι 7.000 ευρώ. Άλλωστε ο προϋπολογισµός σ’ αυτή την περίπτωση δεν µπορεί να ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρώ (λιγότερα από τα 150 εκατ. ευρώ του πρώτου γύρου, τα οποία κατά το κοινώς λεγόµενο δεν κατάλαβε κανείς), πράγµα που σηµαίνει ότι ο… διαιρέτης διαµορφώνει το πηλίκο.

 

  Εξαίρεση τα Σχέδια

Η µόνη παρέµβαση που δείχνει να αφήνει ένα θετικό αποτύπωµα στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις είναι τα Σχέδια Βελτίωσης. Πρόκειται για τις 7.000 αγροτικές εκµεταλλεύσεις που θα µοιρασθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 50.000 ευρώ εκάστη. Είναι αυτές που θα διαµορφώσουν µε έναν καλύτερο τρόπο τις υποδοµές τους και τον µηχανολογικό τους εξοπλισµό. Η ιστορία έχει δείξει ότι είναι αυτές οι µόνες εκµεταλλεύσεις που διασώζονται από τον καιάδα της χρεοκοπίας.

 

  Γίνε βιοµήχανος

Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι η γεωργία είναι ένας καλός τρόπος να χάνεις λεφτά. Το ξέρουν καλά οι παλιοί γεωργοί, το µαθαίνουν και οι νεοεισερχόµενοι. Εξαιρούνται οι δυνάµενοι να συµµετέχουν στα αναπτυξιακά προγράµµατα και δη οι έχοντες την προνοητικότητα να προχωρήσουν σε καθετοποίηση των µονάδων, δηλαδή να πλασαριστούν στους επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας. Με άλλα λόγια για να σωθείς γίνε βιοµήχανος!
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2020 11:40Elaioparagogos

Τρέχετε να δώσετε ρευστο σε ταβερνιαρηδες και ξενοδοχους και στον αγροτη ουτε σεντ .πειτε μας ευθέως οτι θελετε να τα εγκαταλείψουμε ωστε να παρουν την περιουσία μας κινεζικες και ΓερμανοΑγγλικες εταιρίες να τελειώνουμε . Φταίμε και εμεις που σας εχουμε ακομα να μας κοροϊδεύετε στην ψυχρα !

Απάντηση

19-09-2020 16:49Στεφαν

Σε λιγο δεν θα εχουμε κτηματα να καλιεργισουμε θα τρωμε τζαμια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία