BACK TO
TOP
Τρίμματα

Μεταρρυθμιστικό φάλτσο

Οι µεγάλες µεταρρυθµιστικές προσπάθειες συνήθως τίθενται σε εφαρµογή στην αρχή της θητείας κάθε δηµοκρατικά εκλεγµένης κυβέρνησης. Μ’ αυτή την έννοια, οι µεγάλες θεσµικές αλλαγές που εκκρεµούν εδώ και χρόνια στον αγροτικό χώρο, θα ήταν καλό να έχουν δροµολογηθεί από την αρχή της θητείας της σηµερινής κυβέρνησης. Όταν η κυβερνητική θητεία φθάνει στα µισά, οι πιθανότητες για µεγάλες αλλαγές λιγοστεύουν.

panagos01

10
0

Μεταρρυθµίσεις ξώφαλτσα

Ειδικότερα στα του αγροτικού τοµέα, οι ιθύνοντες θα πρέπει κάποια στιγµή να αντιληφθούν ότι µε τρεις επιµέρους βελτιώσεις για τον έλεγχο στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και έναν φοβισµένο νόµο για τους συνεταιρισµούς, που ακόµα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αγροτική µεταρρύθµιση δεν γίνεται.

 

  Με τη γλώσσα έξω

Όσο τα περιθώρια κέρδους από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας στενεύουν, τόσο µεγαλύτερη σηµασία αποκτά η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων αυτή ασκείται. Το σηµαντικότερο όλων µάλιστα είναι η πρόβλεψη στο χρόνο. ∆ηλαδή η ικανότητα να κάνεις πρώτος αυτά που οι άλλοι θα κάνουν αργότερα. Σ’ αυτό, εκτός από την έρευνα, διευκολύνει και η πάταξη της γραφειοκρατίας.

 

  Με τα µάτια στην πλάτη 

Σκεφθείτε, πόσο πιο µπροστά θα ήταν οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις στη χώρα µας, αν κάθε Σχέδιο Βελτίωσης, αντί για 3-4 χρόνια, χρειάζονταν για να υλοποιηθεί µόνο 3-4 µήνες. Πόσο έγκαιρη και αποτελεσµατική θα αποδεικνύονταν κάθε µικρή ή µεγάλη επένδυση. Πόσο προσαρµοσµένη θα ήταν κάθε εκµετάλλευση στις συνθήκες της πραγµατικής αγοράς. Πόσο µπροστά θα ήταν, εποµένως, ο κάθε αγρότης.   

 

  Το δικαίωµα στο στρέµµα

Αντίστοιχα, πόσο καλύτερα θα είχαν εξελιχθεί τα πράγµατα, αν είχε απλουστευθεί το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης, αν η βασική ενίσχυση είχε δεθεί µε το κάθε κτήµα (δηλαδή τον τόπο) και την εισέπραττε αυτόµατα, κάθε χρόνο, ο κάθε διαχειριστής του (γεωργός ή κτηνοτρόφος). Αν είχαµε αφήσει εδώ και καιρό στην άκρη τα ιστορικά δικαιώµατα και η βασική ενίσχυση ήταν ενιαία µε βάση το στρέµµα, ανεξαρτήτως ειδικότερης εκµετάλλευσης.

 

  Με ζώνες για απογείωση

Αν είχαν οριοθετηθεί στη χώρα ζώνες πρωτογενούς παραγωγής και εξασφαλιζόταν µε περαιτέρω κίνητρα η ανάπτυξή τους και η υποστήριξή τους από αντίστοιχα συλλογικά σχήµατα. Αν οι συντελεστές παραγωγής στον κάθε κλάδο εκπαιδεύονταν κατάλληλα, ώστε να αντιλαµβάνονται µε ευχέρεια τη σηµασία της συνεργασίας, την αξία της οµογενοποίησης της παραγωγής και το όφελος της συλλογικής διαπραγµάτευσης για τη διάθεση του προϊόντος.

 

  Πολυετείς µε ότι βρεις;

Πόση σηµασία θα είχε επίσης, αν είχε αποσαφηνισθεί το θεσµικό πλαίσιο για τις ποικιλίες, την κλωνική επιλογή, τη γενετική βελτίωση, την παραγωγή πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την προσαρµογή του στις καλλιεργητικές και παραγωγικές ζώνες. Να µην χάνεται δηλαδή χρόνος και χρόνια, µε λάθος επιλογές, ειδικά στις πολυετείς καλλιέργειες, όπου ο κάθε µεταπράτης διαθέτει ό,τι θέλει και ο κάθε αγρότης προµηθεύεται ό,τι βρίσκει.

 

  Τα δεδοµένα είναι για σένα

Πόσο θα είχε διευκολυνθεί επίσης η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αν η πολιτεία και οι αντίστοιχες δοµές της ανέλυαν εγκαίρως τα στοιχεία των αγορών, έδιναν σαφέστερη εικόνα των αντίστοιχων µεγεθών της εγχώριας παραγωγής και προσέφεραν έναν µπούσουλα για το σχεδιασµό και τη λήψη των αποφάσεων από την πλευρά των παραγωγών. 

 

  Σαν να ζεις στην Ελβετία

Κι ακόµα, αν οι επίσηµες αρχές είχαν τη µέριµνα να παρακολουθούν από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις, έτσι ώστε τα αγροτικά προγράµµατα να καθοδηγούν τα βήµατα των αγροτών προς τις λύσεις του αύριο και όχι να τους εγκλωβίζουν στις εφαρµογές του χθες, τότε... θα ζούσαµε στην Ελβετία!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία