BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τζόγος με τα φρύγανα

Το θέµα της εβδοµάδας ήταν χωρίς αµφιβολία οι πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων, ο τρόπος µε τον οποίο αυτές έγιναν και φυσικά οι ουρές που άφησαν.

panagos01

14
1

Πρόκειται για µια ακόµα πληρωµή «γκραν γκινιόλ», που σηµαίνει, µια πληρωµή µε αγωνία και σασπένς. Και για να το πω και λίγο πιο λαϊκά και στο πνεύµα των ηµερών, ήταν µια διαδικασία που εξελίχθηκε σε τζόγο.

 

 Σαν το πρωτοχρονιάτικο

Μ’ αυτή την έννοια, άφησε πίσω της κερδισµένους και χαµένους. Μόνο που οι κερδισµένοι ήταν λίγοι και οι χαµένοι πολλοί. Άλλωστε, έτσι συµβαίνει πάντα στις υποθέσεις που έχουν τζόγο. Χάνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι λίγοι. Εν προκειµένω, έχασαν από λίγο, οι 650.000 δικαιούχοι άµεσων ενισχύσεων για να κερδίσουν αρκετά, έως πάρα πολλά σε κάποιες περιπτώσεις, ακόµα και άνθρωποι που δεν έχουν την παραµικρή σχέση µε την αγροτική δραστηριότητα.

 Βόλτα στο Αττικό πάρκο

Μου το έλεγαν από µέρες και δεν το πίστευα! Μου έλεγαν ότι η επιλογή είναι να πληρωθούν στο ακέραιο όλοι εκείνοι µε τα «άκυρα» βοσκοτόπια που µπόρεσαν να πιάσουν επαφή µε το Εθνικό Απόθεµα. Το έλεγα κι από την προηγούµενη εβδοµάδα, είναι 3.858 άτοµα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καµιά επαφή µε ζωικό κεφάλαιο, ούτε και ξέρουν κατά πού πέφτουν τα βοσκοτόπια τα οποία δηλώνουν.

 

 Τζόγος µε τα φρύγανα

Ωστόσο είναι γνωστό, ότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Ο Κανονισµός 2018/1046 (OMNIBUS) ψηφίστηκε στις 18 Ιουλίου του 2018, άρχισε να εφαρµόζεται αµέσως (2 Αυγούστου 2018), ωστόσο, µιας και δηλώσεις ΟΣ∆Ε είχαν γίνει δεν έδωσε τη δυνατότητα να «αξιοποιηθεί» άµεσα.

Τι λέει µε λίγα λόγια αυτός ο Κανονισµός; Λέει ότι χορτολιβαδικές εκτάσεις και εκτάσεις µε χαµηλή βλάστηση (φρύγανα) που η ελληνική νοµοθεσία τις θεωρούσε δασικές και δεν µπορούσαν να καταστούν επιλέξιµες για κτηνοτροφική αξιοποίηση, στο εξής θα µπορούσαν να ενταχθούν στο σύστηµα των άµεσων ενισχύσεων. Πόσα; 9,6 εκατ. στρέµµατα. Πολλά για να γίνει και το ανάλογο παιχνίδι!

 

  Στο νταβά µε τα κουλούρια

Το παιχνίδι λοιπόν άρχισε από το 2019. Οι επιτήδειοι είχαν συντονιστεί, στο µεταξύ άλλαξε και ο υπουργός (έφυγε ο Αποστόλου που είχε βάλει πλάτη για να περάσει ο Κανονισµός, ήρθε ο Αραχωβίτης που ήταν από άλλο πλανήτη) όλα θα µπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα. Χρονιά εκλογική άλλωστε το 2019, ο λύκος στην αντάρα χαίρεται! Η πρώτη γιούρια λοιπόν έγινε τον περασµένο χρόνο. Κι απ’ ότι φαίνεται πήγε καλά για τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. ∆εν άνοιξε µύτη!

 

 Αποµόνωση

Όπως όλα δείχνουν, το 2020 η ιδιότυπη αξιοποίηση των διαθέσιµων (κατά βάση δηµόσιων και αγνώστου πατρός) βοσκοτόπων, επεκτάθηκε περαιτέρω µε τις δηλώσεις του 2020, υπήρχε άλλωστε και η απαραίτητη τεχνογνωσία από την προηγούµενη χρονιά. Ένας άνθρωπος που άρχισε να αντιλαµβάνεται τι είχε γίνει, ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας. Το σύστηµα φρόντισε να τον αποµονώσει, να τον βγάλει τρελό και εν τέλει να των αποµακρύνει από τη θέση του Προέδρου.

 

 Πού πήγαν τα άλλα 70 εκατ;

Έτσι, ήρθε ο καιρός των πληρωµών και οι «ιππότες της µεγάλης τραπέζης» πήραν θέση. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τόσο µεγάλες δαπάνες από το Εθνικό Απόθεµα, λίγο απασχόλησε. Εδώ έρχεται και η φαεινή ιδέα… «κόψτε λίγα από τους πολλούς». Υπήρξε µάλιστα τέτοιος ζήλος, που έκοψαν περισσότερα κι από όσα χρειάζονταν. Επιστράφηκαν τα 70 λείπουν άλλα 70 εκατ. ευρώ. Όπως θα ‘λεγε κι ο Βορίδης στη Βουλή… δεν χάθηκε ο κόσµος!

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-12-2020 15:59Γιάνννης

γράφεις κάθε τόσο για ένα θέμα που δε γνωρίζεις. κουβέντες του καφενείου κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για να χαιδεύεις αυτιά και να κερδίζεις "κλικ". ή μάθε το θέμα ή άστο να πάει άστο... που λέει και το λαϊκό άσμα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία