BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι ντίλερς της οδού ονείρων

Αναλαµβάνοντας στα µισά περίπου της κυβερνητικής θητείας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να ενηµερωθεί εξ αρχής ούτε να περιµένει.

panagos01

13
1
Τα µεγάλα ανοικτά ζητήµατα του αγροτικού χώρου είναι πολλά, όπως πολλές είναι και οι απαιτήσεις του αγροτικού κόσµου, ειδικά από τη στιγµή που οι συνθήκες υπαγορεύουν ειδική στήριξη των παραγωγικών µονάδων µε κάθε πρόσφορο τρόπο

Μεταρρυθµίσεις και ενέσεις

Μ’ αυτή την έννοια, ο νέος υπουργός καλείται, από τη µια πλευρά να επανακαθορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα µπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική γεωργία και από την άλλη να δώσει τις απαραίτητες «ενέσεις ζωής» στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις που λόγω των ειδικών συνθηκών, δηλαδή των επιπτώσεων από την πανδηµία, κινδυνεύουν µε χρεοκοπία. Το κακό είναι ότι ο «πειρασµός» της καθηµερινότητας σε συνδυασµό µε τον λιγότερο θεωρητικά πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεσή της η νέα ηγεσία, δυσχεραίνουν την προώθηση των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων.

  Λαϊκή απαίτηση-εθνική ανάγκη

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση µε τις «ειδικές ενισχύσεις» που συνήθως γίνονται λαϊκή απαίτηση, οι µεταρρυθµίσεις ποτέ δεν παίρνουν αυτό τον χαρακτήρα. Αυτό σηµαίνει ότι η ευθύνη για την προώθησή τους ανήκει στους ηγέτες. Αυτοί θα δουν τις βαθύτερες ανάγκες του χώρου, αυτοί θα επιδείξουν την απαραίτητη τόλµη για την υποστήριξή τους. Άλλωστε, ποτέ µια ηγεσία δεν κρίθηκε και δεν έµεινε στην ιστορία για τη διαχείριση της καθηµερινότητας.

  Τελικά είναι θέµα management

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση πετυχηµένης πολιτικής είναι θέµα management. Είναι υπόθεση του υπουργού και της νέας ηγεσίας, να βρεθεί ο τρόπος, έτσι ώστε και οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις να εντοπισθούν, να υποστηριχθούν και να προχωρήσουν και τα τρέχοντα ζητήµατα να διευθετηθούν, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη κοινωνική γαλήνη.

  Ήρθε η ώρα για το βαµβάκι

Στα τρέχοντα ζητήµατα οι πληροφορίες θέλουν το βαµβάκι, τη φθινοπωρινή πατάτα και κάποια υπόλοιπα ελιάς Καλαµών, να παίρνουν σειρά για ειδική ενίσχυση από τα 156 εκατ. ευρώ που, όπως ο ίδιος ο νέος υπουργός λέει, έχει εγκεκριµένα από την ΕΕ και προς διάθεση γι’ αυτό το σκοπό. Θέµα άµεσης προτεραιότητας αποτελεί επίσης, η διαµόρφωση του πλαισίου για τα έργα και τις δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν από τους διαθέσιµους για τη γεωργία πόρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ, η αναδιάρθρωση καλλιεργειών και κάποια έργα που έχουν να κάνουν µε αρδευτικά δίκτυα φαίνεται να έχουν προτεραιότητα. Περισσότερα τις επόµενες ηµέρες.

  Πιστώνεται τις εκκρεµότητες

Σε θέµατα στρατηγικής ωστόσο, θα χρειασθεί δουλειά. Πρώτον γιατί, κανένας παραγωγικός κλάδος και καµιά υπηρεσία δεν θα έλθει να σου πει ότι χρειάζονται µεταρρυθµίσεις. ∆εύτερον γιατί, όπως ξέρουµε, το αποτέλεσµα των µεταρρυθµίσεων, όσο πετυχηµένες και να είναι, συνήθως το καρπώνεται… ο επόµενος υπουργός. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της τάξης και της εκπροσώπησης στους συνεταιρισµούς, η αποσαφήνιση του θεσµικού πλαισίου για τις οµάδες και τις οργανώσεις παραγωγών, η επιλογή του τέλους των ιστορικών δικαιωµάτων µαζί µε τα κίνητρα εξόδου από το αγροτικό επάγγελµα και η οριοθέτηση των ζωνών καλλιέργειας - εκτροφής είναι οι πρώτες σοβαρές αποφάσεις που αναµένεται να δροµολογηθούν.

  ∆ήλωση από κινητό

Ενδιαφέρουσα θα είναι επίσης µια εντελώς νέα προσέγγιση στα θέµατα διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, έτσι ώστε η δήλωση να γίνεται από το κινητό τηλέφωνο και τα δεδοµένα να φιλοξενούνται µε ασφάλεια στο opengov.gr, δίδοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ποικιλοτρόπως τα αντίστοιχα και να ασκεί βάσει αυτών πολιτική. 

  Οι ντίλερς της οδού ονείρων

Αυτό σηµαίνει ότι τα προγράµµατα θα γίνονται για τους αγρότες και την ανάπτυξη και όχι για τους συµβούλους και τους καταπατητές του ΟΣ∆Ε. Τελευταίο παράδειγµα οι «ντίλερς» της εν λόγω παρέας που µοιράζουν, όπως µαθαίνω, εγγυητικές επιστολές για συµµετοχή στα επικείµενα προγράµµατα των ΟΕΦ, όπως έκαναν και την προηγούµενη τριετία.  

  Που ‘σαι καηµένε Αντώνογλου

Μάλιστα στο Λασίθι, προτείνουν µέχρι και την υπογραφή σχετικής σύµβασης µε θυγατρικές τους εταιρείες πριν καταστρωθεί και υποβληθεί ο φάκελος του προγράµµατος, αναφορικά µε το θέµα, αδιαφορώντας για την υπάρχουσα Υπουργική Απόφαση περί των Ο.Ε.Φ., όπως ισχύει, που αναφέρει αυτολεξεί ότι:«Το πρόγραµµα εργασίας προετοιµάζεται και υποβάλλεται από τον φορέα. ∆εν επιτρέπεται οποιαδήποτε δέσµευση του φορέα µε προµηθευτή ή πάροχο υπηρεσιών πριν την έγκριση του προγράµµατος εργασίας (άρθρο 6, πας. 3 της ΥΑ)», που συµπληρώνεται επαρκώς από το ότι «δεν γίνονται αποδεκτά σχέδια συµβάσεων µε αναδόχους εταίρους, µέλη ή µισθολογικά εξαρτώµενους από την οργάνωση» (άρθρο 12γ, παρ. 1.3. της ΥΑ).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2021 14:00ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ

Καλά τα λέτε κ Πανάγο αλλά περιέργως πουθενά δεν αναφερετε τις απίστευτες καθυστερήσεις σε προγράμματα όπως τα ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. Το να αρχίσουν να τρέχουν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων και όχι με τρόπο που τα καθιστούν άχρηστα, δεν είναι προτεραιότητα;;; Οι εγκρίσεις εδώ και δύο χρόνια αλλά από πληρωμές ακόμη ... στο μηδέν!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία