BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κάστα συμφερόντων

Για όλες τις χώρες – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, εκτός από µέσον για την κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι ένα πολύτιµο εργαλείο για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

14
1

Μόνο στην Ελλάδα, αυτή η βάση, αποτέλεσε «εφαλτήριο» για την ανάδειξη σε παράγοντα του αγροτικού χώρου ενός τύπου παντελώς άσχετου µε τα αγροτικά θέµατα και για τη εγκαθίδρυση µιας κάστας συµφερόντων που λειτουργεί σε βάρος των ανθρώπων της παραγωγής.

  Γυµνή κάστα

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Σπήλιος Λιβανός, δείχνει να αντιλαµβάνεται τη ζηµιά που έχει γίνει στην αγροτική οικονοµία από την δεκαετή και πλέον παρουσία αυτής της κάστας στα αγροτικά δρώµενα. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ακόµα και στο Μαξίµου, έχει γίνει αντιληπτή η κακή επιρροή ενός εξωθεσµικού παράγοντα στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, η απήχησή του στη διάβρωση των δοµών (υπηρεσιακών και συνεταιριστικών), η κατάχρηση της προνοµιακής του θέσης για την συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου.

 

  Τώρα open

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές δεν έχει ξεκαθαρίσει αν άνοιξε τελικά ο δρόµος για την απελευθέρωση του αγροτικού χώρου από τους δυνάστες του ΟΣ∆Ε. Εκφράστηκε ωστόσο, µέχρι ενός σηµείου, η πολιτική βούληση να αποκατασταθεί η τάξη στα πράγµατα. Να µεταφερθεί η βάση δεδοµένων στο opengov.gr, να αναλάβει ολοκληρωτικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις υπηρεσίες του την ευθύνη διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, να «σπάσει» η τεχνική υποστήριξη αυτής της πλατφόρµας, έτσι, ώστε, να αναπτύσσεται τµηµατικά και συνδυαστικά µε βάση τις ειδικότερες ανάγκες, να υπάρχει αλληλουχία µεταξύ των λογισµικών συστηµάτων και να παρακολουθείται από περισσότερα του ενός τεχνικά κλιµάκια.

 

  Έφυγε ο φόβος

Το κέρδος από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι έφυγε ο φόβος! Ο φόβος για το τι θα κάνουµε χωρίς τους… βαρβάρους. Κατέστη σαφές ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι µονόδροµος, καµιά εταιριούλα δεν είναι σε θέση να κρατάει δέσµια για πάντα την εξέλιξη του τόπου και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας, επειδή, βρήκε τον τρόπο, κάποια στιγµή, να διεισδύσει στα άδυτα ενός Οργανισµού Πληρωµών. 

 

  Αντίο δυνάστες

Θα µπορούσα να πω µάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη, ανεξαρτήτως της τεράστιας ζηµιάς που έχει γίνει, έρχεται σε µια καλή χρονική στιγµή. Έρχεται, όταν έχει αποδειχθεί διαχρονικά και διακοµµατικά, η πλάνη των ιθυνόντων που εµπιστεύθηκε τη «δυναστεία», όταν έχει καταστεί ολοφάνερη η ζηµιά που έχει γίνει στους θεσµούς, στις δοµές και στη συνοχή του αγροτικού χώρου και όταν έχουν αποφευχθεί… τα χειρότερα. Σηµειωτέον ότι η εν λόγω κάστα επεδίωκε κυρίαρχο ρόλο στην ευφυή γεωργία, κυρίαρχο ρόλο στους γεωργικούς συµβούλους, κάποια στιγµή, ακόµα και κυρίαρχο ρόλο στις εισροές. Ο τυχοδιωκτισµός σε όλο του το µεγαλείο!   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2021 19:35Κακος

Κατέβα στο κάμπο ρε παναγο να πάρεις μια αξινα να σκάψει να δεις ροζιασμενα χέρια να καταλάβεις πώς βγαίνει το μεροκάματο. Έχεις κάτσει στο βολεμένοι γραφειακι σου και γράφεις για το οσδε λες και τα προβλήματα του αγρότη είναι ποιος έχει την υποστήριξη του οσδε ρε παναγο πρέπει να φοράς παντελόνια και μάλιστα φαρδιά για να θίξεις τα πραγματικά προβλήματα του αγροτοκοσμου και συ δυστυχώς αν φορέσεις παντελόνια θα θίξεις τη κάστα που υπηρετείς και δε το χεις ρε παναγο τα στράτα λόγια είναι για χέρια ροζιασμενα που φοράνε παντελόνια και τα τιμούν. Ακούς παναγο....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία