BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ενισχύσεις στις αδελφές του μπατζανάκη

Ξεκινάω σήµερα µε την ενηµέρωση ενός φίλου αναγνώστη από την Κοµοτηνή. Το 2009, λέει, στο νοµό Ροδόπης, µερίδα βαµβακοπαραγωγών έλαβε ελλειµµατική συνδεδεµένη. Πριν από 3 χρόνια βάλαµε δικηγόρο για να λάβουµε το υπόλοιπο ποσό. Σήµερα, εν έτη 2021, µας ζητούν εκ νέου να προσκοµίσουµε τα τιµολόγια του 2009. Όχι τιµολόγια δεν µπορώ να προσκοµίσω, δηλώνει µε αγανάκτηση ο αναγνώστης µας, δεν θυµάµαι καν σε πιο εκκοκκιστήριο παρέδωσα την παραγωγή µου!

panagos01

26
1

  Οι παλιές αµαρτίες

Εξίσου ενδιαφέρουσες οι επισηµάνσεις στο Agronews, δύο αναγνωστών, του Νίκου και του Βασίλη. Ο πρώτος µας εγκαλεί για το γεγονός ότι, ενώ γράφουµε για το νέο πρόγραµµα Νέων Αγροτών που πρόκειται να προκηρυχθεί, πιθανότατα εντός του 2021, δεν λέµε για τις τεράστιες δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται ένας νέος αγρότης (µελετητές, λογιστές, φόρος επιτηδεύµατος, συµβολαιογραφικά, υποθηκοφυλακεία κ.α.) χωρίς µάλιστα να είναι σίγουρος αν θα εισπράξει ακόµα κι αυτά που του υπόσχεται το κράτος (νέοι αγρότες 2014). Καλά τα λέει, ο Νίκος!

 

  Αβάντα στους µαθουσάλες

Ο Βασίλης επισηµαίνει ότι η δοµή του συστήµατος ενισχύσεων στον αγροτικό τοµέα, επιδοτεί απλόχερα τους κατέχοντες ιστορικά δικαιώµατα, ακόµα κι αν οι ίδιοι έχουν πάψει να συµµετέχουν στην άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, ενώ αντίθετα περιφρονεί εκείνους που έχουν τη διάθεση να επενδύσουν ή έχουν ήδη επενδύσει µεγάλα ποσά για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Κι εδώ ο Βασίλης έχει δίκιο. Θα συµπληρώσω ότι η όποια εκπροσώπηση των αγροτών υφίσταται, προέρχεται από τους… µαθουσάλες της ελληνικής γεωργίας.

 

  Πολλά τα στρέµµατα

∆εν ξέρω τι ακριβώς είπαν Μητσοτάκης και Λιβανός κατά την πολύωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή, αυτό που έχει ίσως τη µεγαλύτερη σηµασία σ’ αυτή τη φάση, είναι ο επανακαθορισµός του τρόπου µε τον οποίο θα κατανεµηθούν από δω και µπρος τα 9,6 εκατ. στρέµµατα βοσκοτόπων και πως θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλµού οι πόροι από το Εθνικό Απόθεµα.

 

  Οι χαραµάδες του Παπά

Την τελευταία τριετία για παράδειγµα, οι κρατούντες, στο συγκεκριµένο θέµα τα έχουν κάνει θάλασσα! Ένα σηµαντικό µέρος από τα νέα επιλέξιµα -βάσει του κανονισµού OMNIBUS- βοσκοτόπια αποτέλεσαν µνηµείο παρατυπιών κι απάτης και κατέληξαν και µάλιστα µε χορηγό το Εθνικό Απόθεµα, σε επιτήδειους, άσχετους στις περισσότερες των περιπτώσεων µε την αγροτική παραγωγή, µυηµένους βέβαια στα άδυτα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξοικειωµένους µε τις «χαραµάδες» του ΟΣ∆Ε.

 

  Πριµοδότηση του τίποτα

Το τι έγινε καλό είναι να το βρουν οι αρµόδιες αρχές, κι αν χρειασθεί µε τη βοήθεια της δικαιοσύνης. Σηµασία έχει οι συγκεκριµένες, χαριστικές, έκνοµες και αντιαναπτυξιακές πράξεις να ανακληθούν και η νέα κατανοµή βοσκοτόπων και δικαιωµάτων ν’ αρχίσει βάσει συγκεκριµένων, αντικειµενικών και αδιάβλητων κριτηρίων από µηδενική βάση. Σηµασία έχει βοσκοτόπια και ενισχύσεις να πιάσουν τόπο. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι όταν τα κοινοτικά χρήµατα κατευθύνονται στην παραγωγή, παράγουν οικονοµικό αποτέλεσµα και συµβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Όταν διαρρέουν «εκτός», υπονοµεύουν την αγροτική ανάπτυξη και διευρύνουν το εµπορικό έλλειµµα της χώρας.

 

  Κουνιαδάκια - µπατζανάκια

Με 38 εκατ. στρέµµατα (26 + 12 = 38) επιλέξιµες µέχρι πρότινος, τα 9,6 εκατ. στρέµµατα επιπλέον, αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 1/4 των εκτάσεων για τις οποίες δύναται να τεκµηριωθεί επιδότηση. Αν δεν υπάρχει άλλος πιο πρόσφορος τρόπος (που σίγουρα υπάρχει και καλύτερος), ας ερµηνευθεί αυτό ως αύξηση 25% σε όλα τα δικαιώµατα. Ή ως αύξηση 50% των δικαιωµάτων που βρίσκονται χαµηλότερα του µέσου όρου. Ή ως διπλασιασµός των δικαιωµάτων των νέων αγροτών. Σίγουρα δεν έχει νόηµα να παίρνουν ενιαία ενίσχυση η δασκάλα ξαδέρφη του προϊσταµένου του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τις τρεις αδερφές του µπατζανάκη που διαχειρίζεται το ΚΥ∆ και τις κουµπαριές του πρώην προέδρου της ΕΑΣ. Όσες ψήφους και να φέρνουν!

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2021 19:34ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αγαπητέ κ. Γιάννη Πανάγο μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα αγροτικά θέματα θα περίμενε κανείς να είστε ποιο προσεκτικός στην υιοθέτηση απόψεων που εάν παρ' ελπίδα έχουν ψήγματα αλήθειας τότε θα έπρεπε να τρέμουν και οι πέτρες από την ορμή των νέων. Αναφέρομαι στην άποψη κάποιου κ. Βασίλη που υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας αγρότες ενδεχομένως να μην δουλεύουν και να εισπράττουν. Μήπως γνωρίζετε τα ποσοστά της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών στη χώρα; Θεωρείτε ότι οι νέοι αγρότες καλλιεργούν τα 38 εκ.στρέμ. που αναφέρετε; Δικαίως γίνετε αγώνας προσέλκυσης νέων αγροτών, μιας και τα ποσοστά είναι μικρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει φορτωθεί όλο το βάρος στις πλάτες των νέων. Έχετε υπ' όψιν σας ότι πάρα πολλοί νέοι που έχουν επιδοτηθεί δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα χωράφια τους; Άλλοι πάλι μόλις λήξουν οι συμβατικές υποχρεώσεις τους εγκαταλείπουν ή ακόμη ακόμη πολλές φορές εγγράφονται οι υιοί ή οι θυγατέρες ως νέοι αγρότες και την δουλειά την κάνουν αυτοί οι εβδομηντάρηδες; και στο κάτω κάτω δεν πρέπει να δοκιμαστούν, να πασχίσουν, να αγωνιστούν να δημιουργήσουν; Γιατί όπως λέτε οι εκπρόσωποι είναι μεγάλης ηλικίας, αναρωτιέστε; αποκλείει κάποιος τους νέους από την συμμετοχή στους αγώνες για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αγροτών; Γιατί θα πρέπει ένας εβδομηντάρης αγρότης να δουλεύει τόσο σκληρά και να μην απολαμβάνει την σύνταξή του, μεταφέροντας όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σε νέους. Μήπως οι νέοι θα πρέπει να αγωνίζονται και γι αυτό; γιατί κάποτε και αυτοί θα μεγαλώσουν και θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους σημερινούς εβδομηντάρηδες; Όλα αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να τα αναλογίζετε κάποιος πριν εκφέρει δημόσιο λόγο όπως επίσης και όποιος άκριτα τα υιοθετεί.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία