Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τρίμματα

Η αγορά δεν λύνει όλα τα προβλήματα

Είθισται ο Σεπτέµβριος να είναι ο µήνας που σηµατοδοτεί την έναρξη της νέας οικονοµικής χρονιάς. Η µεγάλη διεθνής έκθεση της Θεσσαλονίκης και οι πρωθυπουργικές οµιλίες, η προετοιµασία του προϋπολογισµού και της οικονοµικής πολιτικής για τη νέα χρονιά, δίνουν έναν τόνο διαφορετικό και συνήθως αισιόδοξο.

panagos01_4_2

Γιάννης Πανάγος

114
0

Έβλεπε µακριά

Φέτος, ένας λόγος παραπάνω. Η χώρα πασχίζει να βγει από το τούνελ της πανδηµίας, να ξανασχεδιάσει την πορεία της προς την ανάπτυξη, να ενσωµατώσει στο βηµατισµό της τα διδάγµατα από τον πολύµηνο εγκλεισµό της κοινωνίας. Προσωπικά νοσταλγώ τις θεσσαλονικιώτικες µέρες, επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου. Βαθύς γνώστης των οικονοµικών και µε αντίληψη των τεχνολογικών εξελίξεων, είχε έναν τρόπο να σε ταξιδεύει στα µελλούµενα. Είναι αλήθεια ότι λείπει αυτό από τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις, µετά τον Ανδρέα.

Υπερσυγκέντρωση

Στα καθ'ημάς τώρα, η αλήθεια είναι ότι στον τοµέα της αγροτικής οικονοµίας οι προσεγγίσεις των ιθυνόντων µοιάζουν όλο και πιο ρηχές. Ίσως φταίει το πολιτικό προσωπικό, ίσως φταίνε και οι εποχές. Εδώ και χρόνια πάντως καθίσταται επιτακτική µια επαναπροσέγγιση µε βάθος την οποία ουδείς δείχνει διάθεση να την επιχειρήσει. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι αρκετή και ο υπολανθάνων τρόπος µε τον οποίο εφαρµόζεται στη χώρα µας διευρύνει τις αποκλίσεις. Η αγορά δεν λύνει όλα τα προβλήµατα, αντίθετα, ο υπερσυγκεντρωτισµός τα µεγαλώνει!

Real estate

Οι φέροντες  την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των πραγµάτων καλούνται να φιλοτεχνήσουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας όχι µέχρι τον επόµενο χρόνο αλλά µε ορίζοντα το 2050. Το γεγονός ότι οι (µικρο)αστοί αδυνατούν να διατηρήσουν στην κατοχή τους την αγροτική γη και οι αγρότες δεν είναι σε θέση να την αποκτήσουν, σίγουρα κάπου οδηγεί. Αν µάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το real estate οργιάζει, µάλλον κατ’ εντολή ξένων κεφαλαιούχων, αυτό κάτι λέει!

 Κλειστές πόρτες

Αν τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους, οι µεµονωµένοι αγρότες δεν έχουν καµιά τύχη. Ο ανταγωνισµός γίνεται αδυσώπητος, τα δίκτυα καθίστανται κυρίαρχα διαπραγµατευτικά, οι ζηµιογόνες χρήσεις των αγροτικών εκµεταλλεύσεων επαναλαµβάνονται, οι πόρτες προς το δανεισµό κλείνουν, οι όλο και µικρότερες κοινοτικές ενισχύσεις δεν λύνουν το πρόβληµα, η αγροτική επιχειρηµατικότητα, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαµε από τον προηγούµενο αιώνα, χάνει το νόηµά της.

Στους εφήµερους;

Αυτά είναι τα µεγάλα ζητήµατα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ένας πρωθυπουργός, από το βήµα της 85ης Hellexpo ∆ΕΘ.

Αυτά είναι τα στοιχεία που καλείται να συγκεντρώσει και να επεξεργασθεί µια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η ανάκτηση της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣ∆Ε από την επίσηµη Πολιτεία. Γι’ αυτό δεν πρέπει υποκαθίσταται η δηµόσια αρχή από τους εφήµερους «τεχνικούς συµβούλους». Γι’ αυτό χρειάζεται µια συνεκτική και αξιόπιστη δηµόσια διοίκηση. Γι’ αυτό δεν πρέπει ο ρόλος των στελεχών του υπουργείου να αντικαθίσταται από τους µετακλητούς συµβούλους του υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας. Αυτά περίµενε η χώρα από τον αµερικανοσπουδαγµένο Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό οφείλει να σηµατοδοτήσει και η φετινή 85η ∆ΕΘ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία