BACK TO
TOP
Τρίμματα

Περί παρακμής ο λόγος

Οι καιροί που ζούµε είναι περίεργοι, ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος… να νοµιµοποιηθεί ο κατήφορος.

panagos01_4_2

Γιάννης Πανάγος

124
0

Η παρακµή αρχίζει από τη στιγµή που οι αξίες δίνουν τη θέση τους στην ισχύ. Οι συντεταγµένες Πολιτείες οφείλουν να περιφρουρούν και να προάγουν τις αξίες. Οι ηγέτες, εκ της φύσεως του ρόλου τους, έχουν την υποχρέωση να καταπολεµούν την απάτη και να δίνουν µε τη στάση τους το καλό παράδειγµα.

Γενιά της νοθείας

Προς τι ο πρόλογος;  Η συγκάλυψη της νοθείας στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα των τροφίµων δεν οδηγεί πουθενά. Η υπεραξία των εγχώριων αγροτικών προϊόντων χάνεται στο δρόµο, οι αγρότες βουλιάζουν στη µιζέρια, οι τίµιοι επιχειρηµατίες προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και οι απατεώνες µεγαλουργούν. Είναι µάλιστα τέτοιος ο «αέρας» που έχουν πάρει, που δεν υποχωρούν έναντι κανενός. Το έχουν πιάσει το «σύστηµα» για τα καλά. 

 Οι γευσιγνώστες

Μαθαίνω τελευταία, ότι στον ΕΛΓΟ για παράδειγµα, η διοίκηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά! «Άλλα τους λέµε και άλλα κάνουν», δηλώνει απογοητευµένος, ένας από τους επιτελείς του οργανισµού, αναφερόµενος στη στάση και συµπεριφορά του στελεχιακού δυναµικού. Ο λόγος για τον τρόπο µε τον οποίο έχει δοµηθεί το σύστηµα ελέγχων στο ΠΟΠ της Φέτας. Με απλά λόγια για το πώς έχουν µάθει οι συµµετέχοντες στα διάφορα κλιµάκια ελέγχου, να περνούν, να παίρνουν µια… γεύση και να φεύγουν χαρούµενοι! «∆εν το αλλάζεις αυτό εύκολα», παραδέχεται ο εν λόγω επιτελικός.

Φετουτσίνια

Μαθαίνω ακόµα, ότι η τελευταία αποκάλυψη για µια µικρή, µάλλον άσηµη εταιρεία που παραλάµβανε ένα είδος «τυριού» από τη Βουλγαρία, το επανασυσκεύαζε, το ονόµαζε Φέτα και το πουλούσε για ΠΟΠ, δεν είναι παρά µόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η περίπτωση περί της οποίας γίνεται λόγος την τελευταία εβδοµάδα (ρεπορτάζ σελ.46) δεν είναι τίποτα µπροστά στις «θάλασσες» του προϊόντος που έχουν ακολουθήσει παρόµοια διαδροµή και κατακλύζουν χρόνια µε το όνοµα «ΦΕΤΑ» τις αγορές της Ε.Ε., όπως µε διαβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα.

Με τους τενεκέδες

Οι Βούλγαροι, τονίζει ο συνοµιλητής µου, λίγο - πολύ µας περιγελούν όταν τους συναντάµε στις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού.
Αναγνωρίζουν σχεδόν απροκάλυπτα, την παραπάνω περιγραφή, δηλαδή αυτό που συµβαίνει εδώ και κάποια χρόνια γύρω από το συγκεκριµένο θέµα και ειδικότερα µετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες, να σηκώσει κεφάλι ο Έλληνας αιγοπροβατοτρόφος;  

Ενοχή ή βλακεία;

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι, σε παράπλευρο οργανισµό, δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να διευκολύνουν τους πραγµατικούς κτηνοτρόφους ώστε να βρουν βοσκοτόπια και να διεκδικήσουν δικαιώµατα ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεµα, συντηρούν ένα κλίµα «αρπαγής» δηµόσιας γης από κυκλώµατα που ουδεµία σχέση έχουν µε την αγροτική παραγωγή. Ο τρόπος µάλιστα µε τον οποίο αντιδρά στις καταγγελίες των κτηνοτροφικών συλλόγων (ρεπορτάζ σελ. 7) η ηγεσία του Οργανισµού Πληρωµών, προδίδει προσπάθεια προστασίας απατεώνων και συγκάλυψης περιπτώσεων, τις οποίες ήδη διερευνά η δικαιοσύνη.     
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία