BACK TO
TOP
Τρίμματα

Σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων

Nα ξεκινήσουµε από το εξής απλό.

panagos_7_2__1__2__1__2

264
0

Όταν η τιµή στο λίπασµα ανεβαίνει από τα 20 στα 40 ευρώ το σακί (40κιλο) ο αγρότης πληρώνει γι’ αυτό διπλάσια τιµή. Με ΦΠΑ 13% και τιµή 20 ευρώ το σακί, το κράτος εισέπραττε 2,60 ευρώ φόρο. Σήµερα µε 40 ευρώ το σακί και 6% ΦΠΑ, το κράτος εισπράττει 2,40 ευρώ φόρο (για κάθε σακί). Αν µάλιστα το σακί πάει (που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε) στα 60 ευρώ, τότε το κράτος (µε 6% ΦΠΑ) θα εισπράττει 3,60 ευρώ φόρο το σακί.

Από ποια τσέπη;

Τα λέω όλα αυτά, γιατί είναι εύκολο να κάνεις µια σούµα προσθέτοντας µάλιστα ανόµοια πράγµατα και να λες, όπως είπε την περασµένη Παρασκευή στη Βουλή ο Γιωργαντάς, ότι δηλαδή «η κυβέρνηση της Ν∆, µέσα στην κρίση, έχει διαθέσει για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών περισσότερα από 1,250 δις ευρώ».

Ανέξοδη έκπτωση

Ο ισχυρισµός προδίδει προχειρότητα, καθώς σ’ αυτά περιλαµβάνονται προφανώς και παρεµβάσεις, όπως αυτή που προαναφέρθηκε για το ΦΠΑ στα λιπάσµατα και που µάλλον δεν επιβάρυνε το κρατικό προϋπολογισµό µε 20 εκατ. ευρώ, ενδεχοµένως και να τον ελάφρυνε. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η επιστρεπτέα προκαταβολή, που, το λέει και η ίδια η λέξη ότι επιστρέφεται, έστω σε κάποιο βαθµό. Μάλλον ανέξοδη είναι για το ευρύτερο δηµόσιο και η έκπτωση 80% στο λογαριασµό ρεύµατος, όταν η ρήτρα αναπροσαρµογής επί της οποίας υπολογίζεται η έκπτωση, είναι στα ύψη.

Νερό φωτιά

Κι όλα αυτά, ενόσω τα ηλεκτροσόκ συνεχίζονται στον πρωτογενή τοµέα, λόγω της αύξησης των τιµολογίων στο αρδευτικό ρεύµα και της ρήτρας αναπροσαρµογής. Ένας µετά τον άλλο οι ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ αναπροσαρµόζουν την πολιτική τους και αυξάνουν τις αρδευτικές εισφορές ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου. Το λιγότερο µιλάµε για 4 ευρώ ανά στρέµµα καπέλο και το «ταβάνι»ανοικτό, ενώ κάποιοι αφήνουν παράθυρο και για νέες αυξήσεις µέσα στη χρονιά...

Τούλιπ του λείπει

Κανείς δεν λέει ότι δεν έγιναν πράγµατα και πολύ περισσότερο ότι δεν ξοδεύτηκαν χρήµατα για την οικονοµική στήριξη των αγροτών. ∆εν µπορώ όµως και να µην σχολιάσω ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες νωρίτερα από την τοποθέτηση Γεωργαντά στη Βουλή, έλεγε ότι «ο συνολικός λογαριασµός των παρεµβάσεων της πολιτείας -προς τον πρωτογενή τοµέα- διαµορφώνεται, πλέον, στα 860 εκατ. ευρώ». Μέχρι τα 1,250 δις του Γεωργαντά λείπουν 390 εκατ. ευρώ.  

Αγρότες ευεργέτες

Να επισηµάνω επίσης ότι δεν σηµαίνει και πολλά για τους αγρότες το ότι το εµπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων παραµένει θετικό, όπως διατείνεται ο νέος υπουργός. Με τα δικά του νούµερα, το πλεόνασµα του 2020 ήταν 511 εκατ. ευρώ και 459 εκατ. ευρώ το 2021. Ακόµα περισσότερο δεν λέει κάτι, για τους αγρότες πάντα, το ότι διατηρήθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες, η αξία της αγροτικής παραγωγής σε 10,420 δις ευρώ το 2021 από 10,652 δις ευρώ το 2020. Θα το έλεγα µάλλον προσφορά των αγροτών στην εθνική οικονοµία, παρά βοήθεια της πολιτείας προς τους αγρότες. 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία