BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ελλάδα έχεις ταλέντο

∆εν θα ήθελα να επικαλεστώ το αµύθητο «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ, βλέπω όµως ότι αυτό τον καιρό κυκλοφορεί πολύ χρήµα και οι… συνήθεις ύποπτοι, οι οποίοι έχουν ένα ταλέντο, οµολογώ, να το µυρίζονται, έχουν ήδη πάρει θέσεις. Αναφέροµαι ειδικότερα στα µεγάλα ποσά που µοιράζει τα επόµενα 2-3 χρόνια το λεγόµενο Ταµείο Ανάκαµψης και για τα οποία, όπως όλα δείχνουν, πάνω στην ανάγκη να απορροφηθούν, πάει να στηθεί, όπως όλα δείχνουν, τρελό πάρτι.

panagos_7_2__1__2__1__2_2_2

193
0

Ούτε φλούδα στο απόθεµα

Στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών για παράδειγµα, πολύ φοβάµαι ότι από τα 190 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί δεν θα µείνει… φλούδα. Όχι επειδή θα υπάρξει απορρόφηση χωρίς πολύ γραφειοκρατία αλλά γιατί δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής καµιά προετοιµασία, ούτε στο σχεδιασµό της αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία, ούτε στη µελέτη των διεθνών καταναλωτικών τάσεων µακροπρόθεσµα, ούτε στην παραγωγή του απαραίτητου πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια), ούτε στην ενηµέρωση των παραγωγών επ’ αυτού.

Αναδιάρθρωση στα τυφλά

Για να γίνω σαφέστερος, τα τελευταία τρία χρόνια οι αµυγδαλεώνες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα καίγονται από τον πάγο, µε τεράστιο κόστος για τον ΕΛΓΑ και σοβαρές εισοδηµατικές απώλειες για τους παραγωγούς. Εκτός κι αν βολευόµαστε όλοι µε το να µην παράγουµε και να εισπράττουµε µια κάποια αποζηµίωση. Το ίδιο γίνεται σε µικρότερο ίσως βαθµό, σε κάποιες περιοχές µε πυρηνόκαρπα στις οποίες µάλιστα υπάρχει µεγάλη κινητικότητα για το πριµ της αναδιάρθρωσης, χωρίς όµως να γίνεται πολλή κουβέντα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Για να ξεστοκάρουν οι φίλοι

Μήπως ο σχεδιασµός στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών πρέπει να έχει πρώτα εθνικό χαρακτήρα, να υπακούει σε συγκεκριµένες αντικειµενικές ανάγκες και µετά να µπαίνει σε δρόµο η υλοποίηση; Ποιος µας λέει ότι µια γρήγορη αναδιάρθρωση -για να µην χαθούν τα λεφτά- δεν θα δηµιουργήσει περισσότερα προβλήµατα από αυτά που θα λύσει, καθώς θα κινηθεί στη λογική οι συλλογικότητες να εισπράξουν την προµήθειά τους και οι φυτωριούχοι να πουλήσουν ότι έχουν αδιάθετο εδώ και χρόνια; Μήπως έτσι χαθούν όχι κάποιες παραγωγές, αλλά κάποιες δεκαετίες;

Στα όρη, στ’ άγρια βουνά

∆εν συµβαίνει το ίδιο αυτό τον καιρό και µε τις προβλεπόµενες από τη νέα ΚΑΠ συνδεδεµένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή και ειδικότερα µε το πριµ στα βοοειδή; Ενώ τα διαθέσιµα στοιχεία µεταξύ παραγωγής ζώων και διάθεσης κρέατος αποτυπώνουν ένα κενό της τάξεως των 150.000 ζώων περίπου (διαφορά ανάµεσα σ’ αυτά που δηλώνονται για την επιδότηση και σ’ αυτά που υπάρχουν πραγµατικά), η αρµόδια αρχή έρχεται και αντί να επιδοτεί τις πραγµατικές γέννες και επιδοτεί το ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο (σε µονάδες και σε λαγκάδια).

Ζώα συντροφιάς

Κάπως έτσι, όχι µόνο κάποια εκατοµµύρια συνδεδεµένης πάνε στο βρόντο αλλά και εκατοµµύρια στρέµµατα χορτολιβαδικών εκτάσεων αποδίδουν ενισχύσεις σε επιτήδειους πάσης µορφής µε δηλωµένα ζώα µόνο στα χαρτιά ή και χωρίς κάποια αγροτική δραστηριότητα. ∆ηλαδή αγριελιές ή επιλέξιµη γη σε καλή κατάσταση. Κάπως έτσι τα 25 ευρώ το στρέµµα των κτηνοτροφών θα γίνουν 12,5 ευρώ προς δόξαν των µηχανορράφων, αλλά και της αυτών συντροφιάς και της τεχνικής υποστήριξης που λαµβάνουν.

Η κοιλάδα των δεδοµένων

Άκουσα µε πολύ προσοχή τις δεσµεύσεις Γεωργαντά περί ανάκτησης των ηλεκτρονικών και πάσης φύσεως δεδοµένων που έχουν σχέση µε τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή (βλέπε ΟΣ∆Ε) µε στόχο την αξιοποίησή τους στη χάραξη πολιτικών προς όφελος του αγροτικού χώρου (ανάπτυξη). Επειδή µας τα είπαν κι άλλοι και επειδή στο τέλος κάτι γίνεται και κερδίζει… ο καµπούρης, λέω να περιµένουµε να δούµε τα έργα του. Αναµφίβολα γίνεται, αρκεί να το θέλει πολύ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία