BACK TO
TOP
Τρίμματα

Στη Φέτα κρίνεται η κάλπη

Στο πεδίο της αγοράς αγροτικών προϊόντων, περισσότερο απ’ όλα σ’ αυτή τη φάση, δείχνει να έχει ενδιαφέρον ο τρόπος µε τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγµατα µε το πρόβειο γάλα. Είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγµα του πώς αντιµετωπίζεται ο παραγωγός, ακόµα και όταν, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στη δραµατική αύξηση του κόστους παραγωγής και υπαγορεύουν την ουσιαστική µεταβολή, προς τα πάνω βέβαια, των τιµών παραγωγού.

panagos_98__1__2_2_2_3_2

913
2

Το καλαµπόκι σηµατωρός

Τα πράγµατα είναι απλά. Το σιτηρέσιο ή αλλιώς φύραµα, προσεγγίζει τον τελευταίο χρόνο τα 60 λεπτά το κιλό. Η τιµή του τα αµέσως προηγούµενα χρόνια δεν ξεπερνούσε σε καµιά περίπτωση τα 25 λεπτά το κιλό. Τότε το καλαµπόκι έφθανε στον παραγωγό µε 17 λεπτά το κιλό, σήµερα έχει 34 λεπτά το κιλό. Η εικόνα µάλιστα στην πραγµατική αγορά δείχνει ότι, αυτή τη στιγµή, καλαµπόκι αγοράζουν όλοι, εκτός από τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό γιατί, οι τελευταίοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι το χειµώνα τη τιµή του καλαµποκιού θα είναι φωτιά!

Φτάνει να δεις το φύραµα

Τα πρόβατα χρειάζονται κατά µέσο όρο 800 γραµµάρια φύραµα την ηµέρα. ∆ηλαδή κοντά στα 300 κιλά φύραµα το χρόνο. Με 60 λεπτά το κιλό, ο λογαριασµός γράφει γύρω στα 180 ευρώ το χρόνο για τροφή, η κάθε προβατίνα. Αν αποδίδει 150 κιλά γάλα το χρόνο, αυτό σηµαίνει ότι φέρνει έσοδο 180 ευρώ, δηλαδή τα χρήµατα που εισπράττει ο παραγωγός από το γάλα, ίσα – ίσα που φθάνουν για να καλύψει τη δαπάνη εκτροφής κάθε παραγωγικού ζώου. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι η δραστηριότητα είναι µη παραγωγική. Ότι ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να βάλει και από τη τσέπη του.

Υπόθεση απλής αναλογικής

Τα έξοδα συντήρησης µιας κτηνοτροφικής µονάδας δεν περιορίζονται µόνο στην εκτροφή. Είναι και πολλά άλλα, όπως το ρεύµα, τα καύσιµα, οι τόκοι, τα κτηνιατρικά φάρµακα κ.α., το κόστος των οποίων επίσης έχει αυξηθεί κατά πολύ. Αν τον καιρό που το καλαµπόκι είχε 17 λεπτά το κιλό το πρόβειο γάλα πλησίαζε το 1,20 ευρώ το κιλό, χωρίς αυτό να αφήνει και θεαµατικά κέρδη, τώρα που το καλαµπόκι κινείται σταθερά πάνω από τα 34 λεπτά το κιλό, ποια θα πρέπει να θεωρείται δίκαιη τιµή για το πρόβειο γάλα;  

Προσκύνηµα στις αλυσίδες

Να πούµε εδώ ότι η τιµή της φέτας ήδη έχει διπλασιαστεί στο ράφι, όπως και όλα τα γαλακτοκοµικά είδη, µε τις αλυσίδες λιανικής να επικαλούνται αυξήσεις στην τιµή αγοράς αυτών των προϊόντων από τους µεταποιητές. Μια παρένθεση. Το καινούργιο ελαιόλαδο δεν έχει βγει ακόµα στην αγορά, δεν έχει καν αρχίσει η ελαιοσυλλογή και τα σούπερ µάρκετ ανακοινώνουν ήδη νέους τιµοκαταλόγους µε αυξήσεις πολύ πάνω από ένα ευρώ, προφανώς ενόψει της αύξησης της τιµής παραγωγού στο ελαιόλαδο.

Μήνα το µήνα

Για να επιστρέψω όµως στο πρόβειο γάλα, τι γίνεται φέτος; Αντί να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάµεσα στους παραγωγούς και τους γαλατάδες, οι τελευταίοι, µπροστά στον κίνδυνο οι τιµές να τους… ξεφύγουν, έχουν οργανωθεί µεταξύ τους και το πάνε µήνα – µήνα. Καµιά συµφωνία για τη νέα χρονιά, βλέποντας και κάνοντας και χωρίς τυµπανοκρουσίες. Είχες τιµή 1,20, άντε πάρε 1,25, είχε ένα 1,30, άντε πάρε 1,35. Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν και προκαταβολές, δεσµεύοντας για τα καλά τους παραγωγούς, χωρίς να έχουν πει κουβέντα για την τιµή.

Στη φέτα κρίνεται η κάλπη

Που θα βγει αυτή η κατάσταση κανείς δεν ξέρει. Τι θα µείνει στο τέλος απ’ αυτή την πολιτική κανείς δεν θέλει να σκεφθεί. Σοβαρές οργανώσεις που να εκπροσωπούν τους παραγωγούς δεν υπάρχουν, αυτοί που παριστάνουν τους εκπροσώπους έχουν λουφάξει από νωρίς, η περιβόητη διεπαγγελµατική της φέτας γέρνει µονόπατα, ο Γεωργαντάς ανησυχεί µην ανέβει κι άλλο το τυρί και χάσει το κόµµα του την Αθήνα. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2022 23:22Θεσσαλός

Υπάρχει προβατίνα αυτή τη στιγμή που να βγάζει 150 kg γάλα το χρόνο και δεν έχει πάει στο σφαγείο???? Αγαπητέ άσχετε που γράφεις αυτό το άρθρο η γαλακτοπαραγωγη σημερα είναι πάνω από 350 κιλά στις βιώσιμες μονάδες και φτάνει μέχρι τα 500

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία