BACK TO
TOP
Τρίμματα

Όταν το ποτάμι ανηφορίζει...

Τα δεδοµένα του ΟΣ∆Ε έχουν ανέβει εδώ και έξι µήνες περίπου, συγκεκριµένα από τον περασµένο Απρίλιο, στο gov.gr, ωστόσο κάποιοι βολεµένοι µε το παλιό σύστηµα δεν λένε να ξεχάσουν τις παλιές τους συνήθειες. Επιχείρησαν λοιπόν, για άλλη µια φορά, τις τελευταίες µέρες, να γυρίσουν το ποτάµι πίσω. Προσοχή! Όχι να πάνε κόντρα στο ρεύµα αλλά να αντιστρέψουν την κοίτη του ποταµού. ∆ηλαδή, αντί το ποτάµι να κατεβαίνει προς τη θάλασσα, να αρχίσει να ανηφορίζει προς το βουνό.

panagos01_4_2_4_2__1_

557
0

Σαν τα σκυλιά στο τυρόγαλο

Έβαλαν λοιπόν στο µάτι αυτή τη φορά τη διαχείριση των αγροτοπεριβαλλοντικών µέτρων. Αφού δεν µπορούµε να έχουµε, σου λέει,  τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και την πληρωµή της βασικής ενίσχυσης, ας κρατήσουµε τα βιολογικά και τις εξισωτικές ενισχύσεις. Καθόλου άσχηµα. Πρόκειται για πληρωµές που φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, είναι µια χαρά λύση, µέχρι να έρθουν ξανά οι δικοί µας και να αλώσουµε εκ νέου το σύστηµα. Τι ζητούσαν οι αθεόφοβοι; Να φύγουν αυτές οι δύο περιπτώσεις (Μέτρο 11 των Βιολογικών και Μέτρο 13 της Εξισωτικής) από την πλατφόρµα του ∆ηµοσίου, δηλαδή από το gov.gr και να γίνει η διαχείρισή τους από το σκουριασµένο λογισµικό λογάριθµων της λεγόµενης δυναστείας.

Πρόθυµοι συµπαραστάτες

Και όπως συνέβαινε συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν και καλοθελητές, µέσα από τον κρατικό µηχανισµό (ΟΠΕΚΕΠΕ, διαχειριστικές αρχές, δηµόσια διοίκηση) που έσπευσαν να υποστηρίξουν αυτή την οπισθοδρόµηση. Άλλοι γιατί έχουν ταυτίσει το ρόλο τους µε τη δυναστεία, άλλοι από άρνηση να αναλάβουν ευθύνες και άλλοι από φόβο µην µείνουν πίσω οι πληρωµές (το γνωστό φόβητρο), βρέθηκαν για µια ακόµα φορά «στελέχη» να σηµάνουν οπισθοχώρηση. 

Πάλι κλάµα τα καβουράκια

Η εικόνα που έχω είναι ότι τελικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η σταθερή πολιτική βούληση του υπουργού, «όλα στο gov.gr – όλα στο φως» µε τη βοήθεια της συνεπούς πλεύσης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαχείριση και των εν λόγω µέτρων (βιολογικά – εξισωτικές) παραµένουν στο κυβερνητικό νέφος, µε την τεχνική υποστήριξη που κατά περίπτωση χρειάζεται και υπό τον πλήρη έλεγχο βέβαια της κατάστασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και πάλι κλάµα τα καβουράκια!

Μέλη χρυσής δεκαετίας

Το συµπέρασµα είναι άλλη µια φορά ότι… για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ! Και χρειάζεται και ανθρώπους µε άλλη νοοτροπία. Κάποιοι που έχουν µάθει αλλιώς είναι δύσκολο τώρα να αλλάξουν. Χρειάζονται κι εδώ αλλαγές. Ακόµα και ο κανονισµός λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν κοµµένος και ραµµένος στα µέτρα του προηγούµενου καθεστώτος. Όλα γύριζαν γύρω από τη «χρυσή δεκαετία». Ακόµη κι αν ήθελε η διοίκηση να κάνει κάποιες αλλαγές, έπρεπε να διαλέξει από αυτούς που είχαν µπει στην «πρώτη γραµµή» και αντλούσαν πείρα από τη «χρυσή δεκαετία».

Κατάψυξη

Απ’ ότι µαθαίνω, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και στο υπηρεσιακό δυναµικό ώστε να επιστρέψει, όπως λέγεται, το ΟΣ∆Ε σπίτι του, πρέπει να αλλάξει και ο Κανονισµός Λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα διευκολύνει την ανανέωση. Και θα αλλάξει, όσο κι αν ακόµα… το τέρας βρυχάται! Και θα έρθουν στελέχη. Όπως ο Σερραίος της πληροφορικής που συµµετείχε στην καµπάνια του Obama και η «δυναστεία» τον είχε στο… ψυγείο, γιατί, λέει, είχε άποψη επί του αντικειµένου.

Άρχισε γκρίνια µεταξύ τους

Η άλλη πράξη του δράµατος, θα παιχθεί απ’ ότι ξέρουµε, στις 21 Νοεµβρίου. ∆ηλαδή στα Εισόδια της Θεοτόκου, τότε που γιορτάζουν οι… Μαρίες Παρθένες.  Αυτή είναι η νέα καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών για το έργο της περίφηµης ευφυούς γεωργίας. Με µια προκήρυξη σκάνδαλο, επί της οποίας δυσκολεύονται να συµφωνήσουν τελικά και οι ίδιοι που την παράγγειλαν. Ο ένας λέει εγώ έχω το «πολιτικό µέσο», ο άλλος ισχυρίζεται ότι «εγώ έχω την τεχνογνωσία». Άντε να βρεις άκρη. Αν υπήρχε κυβερνητική ευαισθησία δεν θα είχε βγει ποτέ στον αέρα! Αλλά και τώρα για να αποσυρθεί διακριτικά, πριν το πράγµα µπλέξει περισσότερο, σίγουρα δεν είναι αργά!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία