BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι επενδύσεις υπόθεση λίγων

Μπορεί οι επικείµενες εθνικές εκλογές να διευκολύνουν σε κάποιο βαθµό µια πολιτική ειδικών ενισχύσεων που λειτουργεί κατευναστικά στα σοβαρά προβλήµατα ανταγωνιστικότητας που συνεχίζει να έχει η ελληνική γεωργία, ωστόσο, οι γνήσιοι επαγγελµατίες του χώρου δεν θα πρέπει να µένουν σ’ αυτό.

panagos01_4_2_2_3_3_2

Γιάννης Πανάγος

464
0

Αυτοάνοσο στη γεωργία

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα νοσεί βαθύτατα, η παραγωγικότητα παραµένει πολύ χαµηλή, η διαπραγµατευτική ικανότητα των αγροτών κατά βάση είναι ανύπαρκτη, η πίστη στα συλλογικά σχήµατα δεν αποκαθίσταται εύκολα, η συµµετοχή στα αναπτυξιακά προγράµµατα και οι επενδύσεις είναι υπόθεση κάθε φορά και λιγότερων.

Σε καιρούς ακρίβειας

Ειδικά φέτος, οι Έλληνες αγρότες θα βρεθούν αντιµέτωποι µε καινούργιες µεγάλες αβεβαιότητες. Τα επιτόκια δανεισµού αυξάνονται, εποµένως το χρήµα γίνεται ακριβότερο µε ότι αυτό σηµαίνει για αδύναµες οικονοµικά επιχειρήσεις, οι τιµές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων δύσκολα θα ξαναδούν τα επίπεδα της προηγούµενης χρονιάς, ενώ την ίδια στιγµή, τα κόστη παραγωγής δεν είναι βέβαιο ότι θα δείξουν την ίδια προσαρµοστικότητα στις νέες συνθήκες.

Ανοιξιάτικη κολεξιόν

Πιθανότατα η άνοιξη που έρχεται να κρύβει πολλές εκπλήξεις και σίγουρα απαιτεί βαθιά µελέτη, τόσο ως προς τη δοµή που θα έχει το καλάθι των καλλιεργειών κάθε εκµετάλλευσης, όσο και ως προς τον τρόπο µε τον οποίο θα αναπτυχθεί η καλλιεργητική φροντίδα, προκειµένου να αποφευχθούν κάποια άσκοπα έξοδα.

Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει

Η φετινή χρονιά κρύβει κάποιες ακόµα εκπλήξεις οι οποίες έχουν να κάνουν µε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στη µέχρι σήµερα διαδικασία υπολογισµού και κατανοµής των κοινοτικών ενισχύσεων. Είναι πολλοί οι αγρότες που τώρα συνειδητοποιούν ότι η αυλαία της νέας ΚΑΠ έχει ανοίξει και οι φετινές επιλογές, ενδεχοµένως να συνοδεύουν την όλη δραστηριότητα για καιρό.

Ένα σκαλί πιο κάτω

Παλιοί και νέοι κάτοχοι ιστορικών δικαιωµάτων θα βρεθούν από φέτος ένα σκαλοπάτι χαµηλότερα στην ενιαία ενίσχυση, ενώ, όπως είναι γνωστό, το λεγόµενο  πρασίνισµα γίνεται σύνθετη υπόθεση, προϋποθέτει καλή γνώση των κανονισµών και δυνατότητα ευελιξίας στις επιλογές των καλλιεργειών, τουλάχιστον στα αροτραία. Την ίδια στιγµή, οι Νέοι Αγρότες οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια που έχουν είτε για την διεκδίκηση νέων δικαιωµάτων (ρεπορτάζ σελ. 4) είτε για την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραµµάτων, έτσι ώστε να βγουν µπροστά.

Ψιθυριστά κι αντικριστά

Ειδικά στο κλάδο της κτηνοτροφίας, ένα κρίσιµο ζήτηµα παραµένει αυτό της διευθέτησης των βοσκοτόπων. Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει καταλάβει πως ενσωµατώνονται τελικά στο καθεστώς των ενισχύσεων τα 9,4 εκατ. στρέµµατα βοσκοτόπων (περιοχές χαµηλής βλάστησης) που δύνανται να είναι επιλέξιµα µε βάση τον κανονισµό OMNIBUS του 2017, καθώς κανείς δεν φιλοτιµήθηκε να δώσει µια επαρκή εξήγηση, ενώ οκτώ χρόνια µετά, παραµένει σε εκκρεµότητα η καυτή πατάτα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Κάτι ψιθυρίζεται ότι επί του προκειµένου η λύση είναι κοντά, µένει ωστόσο να το δούµε.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία