BACK TO
TOP
Τρίμματα

Αποδιοργάνωση διοίκησης

Το έγραφα και πριν από δύο εβδοµάδες. Καλό το επιτελικό κράτος, χρήσιµη η ψηφιακή διακυβέρνηση, όµως χωρίς δηµόσια διοίκηση και αξιόπιστους δηµόσιους οργανισµούς… η χώρα µπάζει.

panagos01_4_2_2_3_3_2_2_3

327
0

Το σχόλιο του Αρκά, σε µια εικόνα που δηµιουργήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα µε µια απλή εντολή σε πρόγραµµα τεχνικής νοηµοσύνης τα λέει όλα: «Σε µια εποχή τόσης τεχνολογίας, η φυσική ηλιθιότητα αυτού του κράτους παραµένει εγκληµατικά ακµαία».

Περιφερόµενοι µάγοι

Στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής δεν αποκαλύπτεται µε τον ίδιο εµφαντικό τρόπο η γύµνια του κράτους, όπως συνέβη στις συγκοινωνιακές µε το τραγικό δυστύχηµα των Τεµπών. Ωστόσο, η αποδιοργάνωση σε επίπεδο διοίκησης είναι πλήρης και δεν µπορεί να κρυφτεί µε κανέναν υπουργό (όσο επιδέξιος και αν είναι) και µε καµιά βοήθεια από τους περιφερόµενους µάγους των διαδρόµων. 

Από µεγαλοστοµίες...

Κι αν για τις συγκοινωνίες υπάρχει µια ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, ιδίως µετά το θλιβερό δυστύχηµα, για τον κόσµο της αγροτικής παραγωγής οι ελπίδες είναι ελάχιστες. Κι αυτό γιατί, πέρα από τα µεγάλα λόγια, κανένας από τους ιθύνοντες δεν έχει πεισθεί για τις πραγµατικές δυνατότητες του αγροτικού χώρου και τη συµβολή που µπορεί να έχει στην οικονοµία και ευηµερία της κοινωνίας. Κι αν κάποιος το καταλαβαίνει, πιστεύει, επίσης, ότι ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει αυτό είναι πολύς και σίγουρα µακρύτερος από τον πολιτικό του χρόνο. 

Ψευτολοµπίστες διαδρόµων

Ένα άλλο µεγάλο θέµα είναι οι γυρολόγοι του υπουργείου. Ελλείψει ισχυρής και αξιόπιστης δηµόσιας διοίκησης, προσφέρεται πολύς χώρος στους «µαθητευόµενους µάγους» που κυκλοφορούν στους διαδρόµους του υπουργείου και των οργανισµών, ώστε να επηρεάζουν καταστάσεις, συχνά λειτουργώντας µάλιστα µε προσωπική ή πολύ στενά «παρεΐστικη» ατζέντα. Από τους µελετητές, τους ΚΥ∆ατζήδες, τους ψευτολοµπίστες των ιδιότυπων συλλογικών εκφάνσεων, µέχρι τους Κακαβάδες και τους προβλέψιµους του ΓΕΩΤΕΕ, η υπόθεση µπάζει. 

Από πάνω προς τα κάτω

Ελλείψει σταθερού µηχανισµού διοίκησης που να µελετάει τους κανονισµούς, να αναλύει τα πράγµατα και να αφουγκράζεται τις αγορές, οι υπουργοί και οι γενικοί γραµµατείς παίρνουν ιδέες και γραµµή πολλές φορές από τους ανωτέρω (συχνά και µη θεσµικούς), από τους οποίους βέβαια δεν µπορεί να ζητηθεί καµία ευθύνη. Και η κατάσταση βαίνει φθίνουσα. 

Άρχισε το ροκάνισµα

To γαϊτανάκι των eco-schemes που έχει αρχίσει µαζί µε τη νέα ΚΑΠ είναι ένα µόνο παράδειγµα της φθοράς, που πάει να γίνει στους κοινοτικούς πόρους µε θύµατα βέβαια για άλλη µια φορά τους αγρότες. Ακόµα και ο όρος «eco-schemes» που έχει επιλέγει γεµίζει ανασφάλεια τους αγρότες για να γεµίσει µετά τις τσέπες της περιφερόµενης γραφειοκρατίας.

Όλα ίσωµα

Το γαϊτανάκι αυτό θυµίζει το ανάλογο του 2015 όπου πολλοί ειδήµονες µαζί  προεξοφλούσαν και πρότειναν να εφαρµοστεί ως δικαίωµα το λεγόµενο flat rate - δηλαδή όλα ίσωµα - και να πάνε στο βρόντο τα χρήµατα της  ΚΑΠ και στράφι η δουλειά των παραγωγικών παραγωγών. Ευτυχώς απέτυχαν να θέσουν σε εφαρµογή το flat rate, δηλαδή ένα ψεύτο βοήθηµα το ίδιο για όλους. 

Γραµµάτια... συµβουλών

Σήµερα ωστόσο, επιχειρείται από τους  ίδιους ειδήµονες, κάτι αντίστοιχο. ∆ηλαδή να µεταφερθούν τα χρήµατα  από τα  eco-schemes (πάνω από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο) και να δοθούν χωρίς πολλές προϋποθέσεις σε όλους όσοι θα παίρνουν ένα χαρτί από τον… πιστοποιητή. Προεξοφλούν γι’ αυτό στους αγρότες ατοµικά «γραµµάτια συµβουλών», που έχουν όµως σηµαντικό κρυφό κόστος συµβουλών που θα τα κάνει «ίσωµα». ∆ηλαδή το µεγαλύτερο µέρος της επιδότησης θα πηγαίνει σε ΚΥ∆, µελετητές και πιστοποιητές. Το υπουργείο και οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν θέση και να βγάλουν γρήγορα τις εφαρµοστικές αποφάσεις πριν το γαϊτανάκι εξελιχθεί σε καρναβάλι. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία