BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ρουμάνικο Πεντοζάλι

Τρία σούπερ µάρκετ ισάριθµων αλυσίδων λιανικής λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο στην Αγιά της Λάρισας και τα τρία πουλάνε αυτές τις µέρες ντόπια αρνιά Κρήτης µε 9,99 ευρώ το κιλό.

panagos01_4_2_5_2_2

127
0

Σας λέει τίποτα; Εκείνοι, πάντως, που ξέρουν περισσότερα από µας, είναι σίγουροι ότι τα αρνιά είναι ρουµάνικα και τα χαρτιά έρχονται από την Κρήτη! Πώς γίνεται αυτό; Εκείνοι που δηλώνουν πρόβατα και αρνιά που δεν έχουν (δηλώσεις βοσκοτόπων µόνο για τις επιδοτήσεις), αυτές τις µέρες βρίσκουν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιστοποιήσουν ότι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο και µάλιστα µε το αζηµίωτο.

Από την άλλη πλευρά, το εµπόριο, το οποίο το µόνο που επιδιώκει είναι το περιθώριο κέρδους, έχει όλη την άνεση να προσαρµόζει την πολιτική του σ’ αυτόν τον στόχο. Φέρνει τα φθηνότερα εισαγόµενα, τα παρουσιάζει για κρητικά και µε τη διατίµηση που επιβάλει το «καλάθι Γεωργιάδη», τα διαθέτει στην αγορά ενδεχοµένως και ακριβότερα απ’ ότι θα τα πουλούσε χωρίς το καλάθι. Κάπως έτσι στο τέλος, η προστασία του καταναλωτή γίνεται προστασία του… µαυραγορίτη!

 ∆ιακόπτες αλέ ρετούρ

∆εν είναι πολλές οι φορές που οι συνδικαλιστές του δηµοσίου προσεγγίζουν µε αντικειµενικότητα τα θέµατα λειτουργίας µιας υπηρεσίας, ωστόσο, η τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου εργαζοµένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κρύβει κάποιες αλήθειες.

«Το έτος 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα δεδοµένα του Οργανισµού έφυγαν από το νέφος του τεχνικού συµβούλου και πέρασαν στο κυβερνητικό νέφος, ενώ άλλαξε και η εταιρεία-τεχνικός σύµβουλος σε ότι αφορά στην ανάπτυξη των εφαρµογών, χωρίς ωστόσο οι εφαρµογές αυτές να µπορούν να ανταποκριθούν στην απεικόνιση και την πληρότητα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση του έργου του Οργανισµού». 

«Το µονοπωλιακό καθεστώς εξακολουθεί να υφίσταται, απλώς άλλαξε χέρια. Το αποτέλεσµα της µονοπωλιακής αυτής παροχής υπηρεσιών δύναται να επιφέρει κάθε είδους στρεβλώσεις στην αποτελεσµατικότητα του Οργανισµού, αφού µέσω των πληροφοριακών συστηµάτων αποτυπώνονται λεπτοµερώς όλα τα στοιχεία παραγωγών, αγροτεµαχίων, βοσκότοπων και κάθε είδους δεδοµένα που οδηγούν στον υπολογισµό των οικονοµικών ενισχύσεων». 

Η εξάρτηση αυτή, έχει προκαλέσει επανειληµµένα δυσλειτουργίες, οι οποίες οφείλονται στους εξωτερικούς αυτούς παράγοντες, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες του πληροφοριακού συστήµατος κατά το δοκούν, προκειµένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα οικονοµικά για τους ίδιους αποτελέσµατα, λειτουργώντας εκβιαστικά έναντι του Οργανισµού». 

 Ζητούµενο η απαγκίστρωση

Τι σηµαίνουν όλα αυτά; Πρώτον ότι η µετάβαση των δεδοµένων στο gov.gr ήταν απόλυτα αναγκαία και καλώς έγινε, προκειµένου να υπάρξει απαγκίστρωση των δεδοµένων από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες τα εκµεταλλεύονταν και µάλιστα µε τρόπο απροκάλυπτο. ∆εύτερον ότι η µεταρρύθµιση δεν µπορεί να τελειώνει εκεί, αντίθετα χρειάζεται αναβάθµιση των υπηρεσιών του οργανισµού και κατανοµή του έργου που σχετίζεται µε την ανάπτυξη εφαρµογών, σε πολύ περισσότερους του ενός εξωτερικούς συνεργάτες (αν και κάποια πράγµατα θα µπορούσαν να γίνονται και εσωτερικά), έτσι ώστε κανείς να µην έχει το πάνω χέρι, να αποφεύγονται οι µεγάλοι αργόσυρτοι και ατελέσφοροι πολλές φορές διαγωνισµοί και οι εφαρµογές να παραδίδονται έγκαιρα.

 Τα ιστορικά του ΟΣ∆Ε

Το έχουµε πει και το ξαναλέµε: Η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων είναι λεπτό θέµα και δεν µπορεί να ανατίθεται σε «εργολάβους». Αν µελετήσει κάποιος προσεκτικά τι έγινε επ’ αυτού τα τελευταία 15 χρόνια, θα καταλάβει. Η πολύπαθη ελληνική γεωργία έχει αρκετά προβλήµατα για να προστίθεται στους αγρότες άλλο ένα, δηλαδή, αν και πότε θα πληρωθούν αυτά που δικαιούνται. Τέλος, η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε είναι ένα πολύ κρίσιµο και χρήσιµο εργαλείο σχεδιασµού και ανάπτυξης πολιτικής, οπότε θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας και ειδικά σε όσους φέρουν την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικών. Καλό Πάσχα!

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία