BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τζόκερ ή πάμε στοίχημα;

Οι εφαρµοστικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ θα ’πρεπε να έχουν εκδοθεί εδώ και καιρό, όµως οι ιθύνοντες µάλλον είχαν αλλού το µυαλό τους.

panagos01_4_2_5_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

299
0

Σαν να µην έφθανε η αναβλητικότητα της πολιτικής ηγεσίας, το τελευταίο διάστηµα υπάρχει κωλυσιεργία και από ορισµένους υπηρεσιακούς. Με πληροφορούν, για παράδειγµα, ότι δύο κυρίες της αρµόδιας διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής (∆ιευθύντρια και Προϊσταµένη) παρατείναν την απουσία τους (άδεια το λένε) µέχρι την Κυριακή του Θωµά, ενώ εκκρεµούσε η υπογραφή δύο κρίσιµων αποφάσεων µε αντικείµενο την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ. Ας ελπίσουµε ότι δεν θα µείνουν εκτός και για την Πρωτοµαγιά.

  •   Τζόκερ ή πάµε στοίχηµα;

∆εν ξέρω ποιος είχε την έµπνευση, πάντως οι νέες προκηρύξεις που αξιοποιούν πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και αφορούν τους αγρότες, παραπέµπουν περισσότερο σε στοιχήµατα του τζόκερ παρά σε προγράµµατα ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί, έγκριση, µε βάση το νέο πλαίσιο, θα εξασφαλίσουν όχι τα συλλογικά σχήµατα που θα καταθέσουν τα πιο εµπεριστατωµένα επενδυτικά σχέδια, αλλά εκείνα που θα ζητήσουν το χαµηλότερο ποσοστό επιδότησης. Αν καταλαβαίνω καλά, το παιχνίδι έχει στηθεί για εκείνους που εµφανίζουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και µετά, ίσως έχουν τον τρόπο να δείξουν δαπάνες που… δεν έκαναν.

  •   Πρόεδρος κοµπάρσος

Παλιότερα, όταν κάποιοι υπουργοί ήθελαν να µάθουν πότε θα γίνει µια πληρωµή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έπαιρναν τηλέφωνο τον πρόεδρο του εν λόγω οργανισµού, αλλά τον τεχνικό σύµβολο. Αυτήκοοι µάρτυρες αυτής της απαξιωτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργίας ήταν και οι βουλευτές που το µετέφεραν. Ακόµα και ο υπουργός, εφόσον βέβαια ήταν της αρεσκείας του τεχνικού συµβούλου, θα ενηµερωνόταν για την πληρωµή λίγο πριν φθάσει η εντολή στην τράπεζα. ∆ιαφορετικά θα το µάθαινε πιο αργά και από τους δικαιούχους. Κάπως έτσι είχε µετατρέψει ορισµένους προέδρους και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ σε απλούς κοµπάρσους, µε ορισµένους εκ των οποίων µάλιστα να βρίσκουν ενδιαφέροντα αυτόν τον ρόλο.

  •   Με βοήθεια απέξω

Με την αλλαγή που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και τη µεταφορά των δεδοµένων στο gov.gr, άρχισε να γίνεται σιγά- σιγά αντιληπτό,  ότι ο  ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την ευθύνη ενηµέρωσης απέναντι και στον υπουργό και τα µέσα ενηµέρωσης και φυσικά η νέα «εξωτερική υποστήριξη» προσαρµόσθηκε σ’ αυτή την κανονικότητα. Οι εργαζόµενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ παίρνουν τα αποτελέσµατα της επεξεργασίας από την τεχνική υποστήριξη και στη συνέχεια «τρέχουν» τους ελέγχους και τον υπολογισµό της πληρωµής και δηµιουργούν αρχεία πληρωµής για την τράπεζα.

  •   Περιφρούρηση αυτοτέλειας

Η νέα µεθοδολογία έγινε πράξη χάρη στη συλλογική προσπάθεια µια σειράς νέων υπευθύνων από την κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που  ενστερνίστηκαν τις κατευθύνσεις της νέα διοίκησης και είχαν τη στήριξή της. Πρόκειται για µια ακόµα θετική εξέλιξη, αντίστοιχη της µεταφοράς των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο gov.gr. ∆ιασφαλίζεται µ’ αυτόν τον τρόπο η αυτοτέλεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και η περιφρούρηση των δεδοµένων, που ανακύπτουν από την επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε και αποτρέπεται  ένα νέο µονοπώλιο των «τεχνικών συµβούλων» σαν κι αυτό που απεύχεται ο σύλλογος των εργαζόµενων σε ανακοίνωσή του.

  •   Deja vu

Ο σηµερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σηµανδράκος, δηλώνει σε στενούς τους συνεργάτες πως δεν θα ήθελε να ξαναζήσει στιγµές σαν κι αυτές που έζησε πριν λίγο καιρό µε τις πληρωµές των αγροπεριβαλλοντικών, όταν, ρωτούσε για τις λεπτοµέρειες των διαδικασιών πληρωµής δίχως να παίρνει απαντήσεις και καταλάβαινε απλά ότι αυτή έτρεχε στον… αυτόµατο. Όλα ήταν στα χέρια της προηγούµενης τεχνικής υποστήριξης και οι υποτιθέµενοι χειριστές είχαν µαύρα µεσάνυχτα.  

  •   Οι εφαρµογές να εγγυώνται

Σήµερα, το µεγάλο στοίχηµα για τον πρόεδρο του Οργανισµού έχει να κάνει µε τη νέα αίτηση ΟΣ∆Ε 2023 για την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Για να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη, όπως αναφέρει ο υπουργός Γιώργος  Γεωργαντάς, και να εισπράττει ο καθένας αυτό που δικαιούται. Η αίτηση πρέπει να υποστηρίξει την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ χωρίς κόστος για τους αγρότες και να εξασφαλίζει παράλληλα ότι δεν χάνουν ενισχύσεις που δικαιούνται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία