BACK TO
TOP
Τρίμματα

Δεν τα 'παιρνε τα γράμματα

Όταν κάποια κρίσιµα προβλήµατα χρονίζουν, πέραν των άµεσων συνεπειών στην καθηµερινή λειτουργία, αποµυζούν ενέργεια και συχνά αποπροσανατολίζουν τους επιτελείς του αγροτικού χώρου από άλλα σηµαντικά θέµατα, τα οποία οφείλουν να αντιµετωπίσουν. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, βέβαια, ανήκει στην παραπάνω κατηγορία.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_23

Γιάννης Πανάγος

242
0

Το έπος της ∆οµοκού

Μπορούν να γραφτούν βιβλία ολόκληρα για ένα πλήθος προβληµάτων στην καθηµερινή λειτουργία σε όλο το φάσµα της αγροτικής παραγωγής, µε αφετηρία την κακοδαιµονία που υπάρχει εδώ και χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Χιλιάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή υπολειτουργούν, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωµές ή της άδικης µεταχείρισης που έχουν τύχει από τις υπηρεσίες του Οργανισµού και τους «βραχίονες» που τον συνεπικουρούν.

Ρίζα κακοδαιµονίας

Η κακοδαιµονία του ΟΠΕΚΕΠΕ όµως δεν σταµατάει εδώ. Το θολό τοπίο που δηµιουργεί η υπολανθάνουσα λειτουργία του, δυσκολεύει το σύνολο των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου να προγραµµατίσουν τη δραστηριότητα τους, υπονοµεύει τη φερεγγυότητά τους και τη συναλλακτική τους σχέση µε την αγορά, καθιστά αδύνατη τη συγκέντρωση κάποιων πληροφοριών (ακόµα και στατιστικών στοιχείων) που θα διευκόλυναν στη λήψη κάποιων αποφάσεων, επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την αξιοποίηση κάποιων πτυχών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως π.χ. τα Eco-Schemes.

Γραµµή στήριξης

Θα είχε πολύ µεγάλο ενδιαφέρον µια εµπεριστατωµένη µελέτη για τη ζηµιά που έχει κάνει στην ελληνική γεωργία και στην ανάπτυξή της το δράµα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τολµώ να πω ότι οι επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης ωχριούν µπροστά στις συνέπειες που έχει κάθε χρόνο ο… τυφώνας ΟΠΕΚΕΠΕ! Με την ανασφάλεια που δηµιουργεί, τους απλήρωτους που αφήνει ή ακόµα και µε τις επιδοτήσεις που στέλνει σε λάθος χέρια!

∆εν τα ΄παίρνε τα γράµµατα

Φιλότιµη η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο καιρό από τον Συνήγορο του Πολίτη (ανεξάρτητη αρχή) για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, όµως και µόνο το ότι έριξε όλο το βάρος στις δυσλειτουργίες της τελευταίας 2ετίας, προσωπικά µε βάζει σε σκέψεις. Έχει πάντως ενδιαφέρον το βασικό συµπέρασµα που περιλαµβάνεται στη σχετική έκθεση, σύµφωνα µε το οποίο σχεδόν από της συστάσεώς του ο Οργανισµός Πληρωµών αδυνατεί να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα τα οποία έχει εκχωρήσει στους κατά καιρούς τεχνικούς συµβούλους.

Παράδοση όλου του γηπέδου

Κατά γράµµα αναφέρεται: Οι αρµοδιότητες που αναθέτει επί σειρά ετών ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ιδιώτες αναδόχους δεν περιορίζονται στην παροχή λογισµικού υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, και την υποστήριξη σε τεχνολογικά θέµατα. Περιλαµβάνουν καθήκοντα διοικητικής φύσης ως αναπόσπαστο τµήµα της διαδικασίας καταβολής επιδοτήσεων σε ανταπόκριση σχετικών αιτηµάτων των παραγωγών. Σε αυτά τα καθήκοντα περιλαµβάνονται η διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων, η διόρθωση σφαλµάτων µέσω διοικητικών πράξεων, αλλά και η πληροφόρηση αναφορικά µε διοικητικές διαδικασίες.  

Του αναδόχου

Και συνεχίζει: Η ανάθεση αυτή βάσει όσων προεκτέθηκαν φαίνεται να έχει ως αποτέλεσµα την εξάρτηση της διαδικασίας καταβολής επιδοτήσεων από µια εταιρεία – τεχνικό σύµβουλο και κατά συνέπεια, την αποδυνάµωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος όπως αποδείχθηκε αδυνατεί να επιτελέσει πλήρως το έργο του χωρίς τη συνδροµή του ιδιώτη αναδόχου. ∆εν το λέει η Agrenda, το λέει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Απείθεια; Ποιος, τι, που...

Ενδιαφέρουσα λοιπόν, και η κλήτευση του Ευάγγελου Σηµανδράκου (µέχρι πρότινος προέδρου)… να προσέλθει στο τµήµα µας (Πταισµατοδίκης του 20ου Προανακριτικού Τµήµατος) τη ∆ευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11π.µ. προκειµένου να λάβει γνώση της ποινικής υπόθεσης σχετικά µε ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία διενεργείται αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση ενδεχόµενης διάπραξης των αδικηµάτων της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος, κατ’ εξακολούθηση… κλπ κλπ, όµως δεν ξέρω κατά πόσο απαντά σε αυτά που ο Συνήγορος του Πολίτη καταλογίζει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία