BACK TO
TOP
Τρίμματα

Νέο σκορποχώρι

Kαλοδεχούµενες οι επιλογές Αυγενάκη στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το είπε και το ‘κανε. Τους άλλαξε όλους.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_24

Γιάννης Πανάγος

277
0

Με εξαίρεση τον Κυριάκο Μπαµπασίδη, που από αντιπρόεδρος προήχθη σε πρόεδρο του Οργανισµού Πληρωµών. Βεβαίως, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσµατος. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός πήρε το παιχνίδι πάνω του, πιο πάνω του δεν γίνεται, µάλλον ως ελπιδοφόρο µήνυµα θα πρέπει να ερµηνευθεί. Η αλήθεια είναι ότι µέχρι τώρα, κανένας υπουργός δεν θέλησε να επωµισθεί σε τέτοια έκταση την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ενάµιση µήνα

Ο υπουργός, λοιπόν και η νέα διοίκηση, έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν ενάµιση µήνα, προκειµένου να αποδείξουν τι µπορούν να κάνουν. Στο διάστηµα αυτό θα πρέπει να τρέξουν καλύτερα από άλλες φορές οι πληρωµές ύψους 425 εκατ. ευρώ για τα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes), κάνοντας µάλιστα και το αναγκαίο ξεσκαρτάρισµα σε αιτήσεις άνω των 175 εκατ. ευρώ, να πληρωθούν επίσης οι συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ και να µη µείνουν πίσω κάποιες από τις λεγόµενες ειδικές ενισχύσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Αερογάµης

Στο ίδιο διάστηµα, θα πρέπει να έχει προχωρήσει όλη η απαραίτητη προετοιµασία, να έχει δηµιουργηθεί και να είναι διαθέσιµη στη βάση δεδοµένων του gov.gr µαζί µε ότι άλλο χρειάζεται, η νέα εφαρµογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024, έτσι ώστε το αργότερο από τις 15 Μαρτίου 2024 να µπορούν να υποβάλλονται οι νέες δηλώσεις. Μόνο έτσι θα κερδηθεί το στοίχηµα της νέας χρονιάς, µόνο έτσι θα µπορεί να αποκαθίσταται σιγά – σιγά η αξιοπιστία του Οργανισµού Πληρωµών. Θα πηδήξω µάνα...

Λείπει η χηµεία

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Όχι γιατί το λέµε εµείς, αλλά γιατί ο Οργανισµός Πληρωµών µόνος του δεν µπορεί και οι «τεχνικοί σύµβουλοι» που έχουν επιφορτισθεί µ’ αυτό το αντικείµενο, µάλλον δεν µας έχουν πείσει ότι µπορούν να ανταποκριθούν µε επάρκεια, είτε από κοινού είτε κατά µόνας. Αν, µάλιστα, λάβουµε υπόψη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθόλου «χηµεία» µεταξύ αυτών των δύο, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οδηγούµαστε σε νέο… σκορποχώρι.

Το τρίτο πρόσωπο

Ο Αυγενάκης πάντως, επειδή τα ξέρει όλα αυτά, πέραν των αλλαγών στη διοίκηση του Οργανισµού Πληρωµών και πέραν των ανακατατάξεων που έρχονται και στο στελεχιακό δυναµικό του εν λόγω φορέα, έχει αποφασίσει να υπάρχει και τρίτος παίκτης από το χώρο της πληροφορικής, ο οποίος θα είναι σε θέση να επιτηρεί την εφαρµογή των συµβάσεων (µε τους τεχνικούς συµβούλους), να ελέγχει τα παραδοτέα και να επιβλέπει την πρόοδο του έργου σύµφωνα µε τις πραγµατικές ανάγκες. Μαθαίνω µάλιστα ότι για την επιλογή του «Επόπτη» έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος και να υπάρχει από κοινού ευθύνη. Θα µπορούσαµε να πούµε ότι τον έχει δέσει το γάιδαρο. Αρκεί να µην τον φάει ο λύκος! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία