BACK TO
TOP
Τρίμματα

Χαμένες προσδοκίες

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η συνάντηση των αγροτών µε τον πρωθυπουργό τη ∆ευτέρα θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι γίνεται νωρίς, δηλαδή πριν αρχίσουν µεγαλύτερες εντάσεις, σε καλό κλίµα και µε αντιπροσωπευτική συµµετοχή από όλη την Ελλάδα, είναι στοιχεία που καταχωρούνται στα θετικά αυτής της συνάντησης.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_26

Γιάννης Πανάγος

143
0
  • Ιερή αγροτική βίβλος

Βεβαίως, είναι δύσκολο µια διαβούλευση αυτού του επιπέδου και αυτής της µορφής, µέσα σε λίγες ώρες, να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήµατα του αγροτικού χώρου και να ικανοποιήσει τις µεγάλες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί εκ νέου τον τελευταίο καιρό στις τάξεις του αγροτικού κόσµου. Μπορεί να ικανοποιήσει ένα – δύο επιµέρους αιτήµατα (ήδη έχουν γίνει κινήσεις καλής θέλησης επ’ αυτού, µε πετρέλαιο, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικό ρεύµα κ.α.), να εκδηλωθεί µε σαφήνεια η πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και να ανοίξει ένας οργανωµένος διάλογος διαρκείας που θα οδηγήσει σε µια «ιερή βίβλο» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, δεσµευτικά για πολλά και πολλούς τα επόµενα χρόνια. 

  • Στένεψαν τα περιθώρια

Αυτό που καταλαβαίνω µετά από 40 χρόνια στο αγροτικό ρεπορτάζ είναι ότι όλοι έχουν γίνει πιο ώριµοι. Οι καθοδηγητές των µπλόκων, γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές (τα τελευταία χρόνια) που έµειναν µε το κλειδί… του τρακτέρ στο χέρι. Οι νεότεροι στο αγροτικό επάγγελµα, που ξεκίνησαν µε µεγάλο ενθουσιασµό και βλέπουν ότι αν δεν οργανωθεί η κατάσταση θα µείνουν µε τα χρέη. Οι κοµµατικοί παράγοντες (όλων των κοµµάτων), γιατί βλέπουν τον κόσµο τους να φυλλορροεί. Οι επιτελείς της κυβέρνησης, γιατί αντιλαµβάνονται ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει.

  • Προπάντων ειλικρίνεια

ΣΕ εναν διάλογο, λοιπόν, ο οποίος µπορεί να διαρκέσει και µήνες, αν θέλουµε να είναι ειλικρινής και αποδοτικός θα πρέπει να προσέλθουν όλες οι πλευρές. ∆ηλαδή, αγρότες, καθηγητές, τεχνικοί σύµβουλοι, υπηρεσιακοί, όπως και εκπρόσωποι των εισροών,  των µηχανηµάτων, της µεταποίησης, του εµπορίου, των τραπεζών κ.α. Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να γίνει µε οµάδες εργασίας (για τα µεγάλα θέµατα), µε εισηγητές, µε επόπτες, µε υπεύθυνους για την επικοινωνία. Σε έναν τέτοιο διάλογο, τον πρώτο λόγο καλό είναι να τον έχουν οι αγρότες. Όχι οι σκληροπυρηνικοί, ούτε οι παντρεµένοι… µε τις καρέκλες. Θα πρέπει να αναζητηθούν νέα παιδιά, νέα πρόσωπα, µε γνώσεις και πείρα στην αγροτική δραστηριότητα.  

  • Αυτοί ξέρουν

∆εν χρειάζεται να έχουν εκλεγεί σε θέσεις ή να διαθέτουν κοµµατική ταυτότητα. Αρκεί να έχουν την έξωθεν καλή µαρτυρία. Σε κάθε περιοχή, οι αγρότες ξέρουν. Μια τέτοια πολυµελή και εργατική οµάδα εργασίας, µπορεί να φέρει αποτελέσµατα. Μπορεί να ανοίξει δρόµους συνεννόησης και να καταθέσει συγκεκριµένες προτάσεις. Να λύσει επί της ουσίας και τα χέρια του πρωθυπουργού, εφόσον έχει τη διάθεση να επιλύσει το αγροτικό ζήτηµα στην Ελλάδα και να δροµολογήσει µεταρρυθµίσεις, οι οποίες θα έχουν δεσµεύσει εκ των προτέρων το σύνολο των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. 

  • Αναλαµπές δηµιουργίας

Κάπως έτσι είχαν εργασθεί οι πρωτεργάτες της αποκατάστασης των προσφύγων και της αγροτικής επανάστασης (1923-1929), όπως περιγράφονται στις «Αναλαµπές ∆ηµιουργίας της Νεότερης Ελλάδας», έτσι οφείλουν να εργασθούν και οι σηµερινοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην αγροτική πραγµατικότητα της χώρας. Η Ευρώπη είναι εκεί για να βοηθήσει, όµως η Ελλάδα είναι εδώ για να µπορεί!

  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία