BACK TO
TOP
Τρίμματα

Χωρίς μπογιά δε βάφονται αυγά

Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες λίγο νοιάζονται για το ποια είναι η δοµή, ποιος διοικεί και ποιος τελικά κάνει κουµάντο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βεβαίως, όταν έρθει η ώρα των πληρωµών και ειδικά όταν οι πληρωµές αργούν ή δεν γίνονται καθόλου, αρχίζει η µουρµούρα και η κριτική επί δικαίων και αδίκων. Πάντως, χωρίς µπογιά δεν βάφονται αυγά, εποµένως, µε… φούσκες δεν χτίζεται Οργανισµός Πληρωµών. Τα λέω όλα αυτά, γιατί, Κυριακή κοντή γιορτή! Μακάρι να διαψευστώ, όµως µε την κατάσταση που βασιλεύει σήµερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωµές της προκοπής -για τα «καθεστώτα» που είναι σε εκκρεµότητα- δεν προβλέπονται, ούτε µέχρι το Πάσχα!

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_30

Γιάννης Πανάγος

392
0
  • Οι λιοτριβιαραίοι   

Με την εισαγωγή κάθε νέας µορφής επιδότηση στους αγρότες εµφανίζονται αυτόµατα και οι κάθε λογής ενδιάµεσοι µεσίτες και µεσολαβητές, για να πάρει ο δικός τους παραγωγός περισσότερα από τους άλλους. Αυτό γίνεται βέβαια µε την κλοπή των υπολοίπων, αφού η πίτα είναι συγκεκριµένη. Το σύστηµα που αναπτύσσεται έτσι, ζει πέντε µε επτά χρόνια και µετά βουλιάζει. Επιβιώνουν τελικά οι υγιείς που ασχολούνται µε την παραγωγή, όµως το κόστος των πολλών αγροτών είναι µεγάλο. 

  • Τα πανωγραψίµατα

Έτσι είναι γνωστά τα πανωγραψίµατα στο ελαιόλαδο από τους -λιοτριβιαραίους- όπου µοίραζαν κατά παραγγελία µε το αζηµίωτο τα ΑΠΥ (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών) και κάθε χρόνο ζητούσαν παρατάσεις σε όλες τις προθεσµίες, για να µπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να βγάζουν το «λάδι» τους και αυτοί το δικό τους. Στην ουσία αυτό γινόταν για να κανονιστούν το πώς θα κοπούν τα παραπάνω ΑΠΥ και πάει λέγοντας. Το ελαιόλαδο δεν ήταν αυτό που παραγόταν, αλλά αυτό που έλεγαν τα ΑΠΥ. Μόλις η ενίσχυση αποδεσµεύθηκε έµειναν τα καλά ελαιοτριβεία που έκαναν επενδύσεις, ασχολήθηκαν µε την ποιότητα και  τις εξαγωγές.

  • Οι αλανιάρηδες

Στο βαµβακι η ίδια παραλλαγή µε τους -αλανιάρηδες- να προσπαθούν πάλι µέσω των ΑΠΥ (εν προκειµένω τιµολόγια) να φτιάξουν εικονικές ποσότητες και να µοιράσουν παιχνίδι µε τα κιλά. Η ίδια και εδώ αντιγραφή της πατέντας. Παρατάσεις για τις παραδόσεις, συσκέψεις ατέλειωτες και εδώ το βαµβάκι δεν ήταν αυτό που παραγόταν, αλλά αυτό έγραφαν στα χαρτιά στα ΑΠΥ. Η ενίσχυση αποδεσµεύθηκε από τα ΑΠΥ και τα κιλά και έµειναν τα καλά εκκοκκιστήρια και ασχολούνται µε την ποιότητα και τις εξαγωγές.

  • Πρόθυµοι ΚΥ∆ατζήδες

Σήµερα µε των 1.690 σελίδων Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ ζήλεψαν τη δόξα και κατά κάποιο τρόπο αντέγραψαν τον ρόλο των «λιοτριβιαραίων» και των «αλανιάρηδων». Έτσι, ορισµένα ΚΥ∆ ξεχύθηκαν µε το µοντέρνο ΑPI να κυνηγούν τις επιδοτήσεις στο εθνικό απόθεµα και τα οικολογικά σχήµατα. Αρχίσαν το ίδιο βιολί και µε µια συντονισµένη προσπάθεια προσπαθούν και αλλοιώνουν την κατανοµή των επιδοτήσεων. Τώρα δεν έχουµε παρατάσεις για να παραδοθούν… έστω κάποιες ποσότητες, έχουµε την πλήρη θρασύτητα, να παραχθούν προϊόντα µόνο χαρτιά. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν είναι άσχετες µε αυτές τις στρεβλώσεις. Μπορεί να νοµίζουν κάποιοι ότι µε τις παρατάσεις θα τους «βαφτίσουν» όλους τους δικούς τους βιολογικούς, αλλά ξεχνούν ότι το πράγµα παράγινε και ότι όσους πιο πολλούς το API βαφτίσει τόσο πιο γρήγορα αυτή η διαδικασία θα καταρρεύσει. Ας ρωτήσουν αυτούς που ήταν «λιοτριβιαραίοι» και «αλανιάρηδες» και τώρα έχουν ΚΥ∆. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία