BACK TO
TOP
Τρίμματα

Κοινοτικό χρήμα στο…πόπολο

Τα θέµατα πληρωµών των κοινοτικών ενισχύσεων καταλαµβάνουν, είναι αλήθεια, πολύ περισσότερο χρόνο στην ενασχόληση των ιθυνόντων και ταλαιπωρούν αδίκως τους αγρότες, για πράγµατα τα οποία θα µπορούσαν να έχουν λυθεί µε ένα «κλικ».

963-trimmata

Γιάννης Πανάγος

186
0

Όσο ένα πακέτο Χατζηγάκη

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι το πελατειακό σύστηµα έχει µάθει να «πουλάει», µ’ αυτόν τον τρόπο, το κοινοτικό χρήµα στο… πόπολο. Η δεύτερη, ακόµα πιο σοβαρή,  λέει ότι, κάποιοι, πολύ συγκεκριµένοι µάλιστα, κερδίζουν πολλά απ’ αυτή την ιστορία για να αφήσουν στις θεσµοθετηµένες αρχές. Από το 2014 µέχρι σήµερα, το όλο θέµα έχει κοστίσει στους αγρότες περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή, όσα τους έδωσε το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη».

Όρκοι εραστών

Όπως έγραψα και στο περασµένο φύλλο, η τελευταία γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ, είχε κάτι από την παλιά αίγλη των γενικών συνελεύσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ. Συµµετείχε σύσσωµο το εναποµείναν συνεταιριστικό κίνηµα της χώρας και εκπροσωπήθηκαν µε ζωηρό µάλιστα τρόπο όλα τα πολιτικά κόµµατα του λεγόµενου δηµοκρατικού τόξου. ∆εν ξέρω αν οι επερχόµενες Ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον που αυτές παρουσιάζουν έκανε το πολιτικό προσωπικό να ανταποκριθεί µε µεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριµένη πρόσκληση. Πάντως, οι θέσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την κυβερνητική πλευρά, όσο και από την αντιπολίτευση και ειδικά οι «όρκοι» που δόθηκαν στον συνεργατισµό, αφήνουν κάποιες υποσχέσεις.

Ένας που παίρνει χαµπάρι

Οφείλω να οµολογήσω εδώ, ότι µου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι καθαρές θέσεις που διατύπωσε στο χαιρετισµό του στη γενική συνέλευση ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ρεθύµνης του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης. Μιλάµε για έναν αυθεντικό κτηνοτρόφο µε 400 πρόβατα στα ορεινά του Μυλοποτάµου και από τους λίγους, ίσως και ο µοναδικός στην Ελληνική Βουλή, αυτόν τον καιρό, που αντιλαµβάνονται τόσο καλά τα θέµατα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.  

ΠΑΣΟΚ από τα παλιά

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, χωρίς περιστροφές, ο κ. Χνάρης, ότι «η κορυφή του συνεταιριστικού κινήµατος πρέπει να είναι ενιαία και ενωµένη για το συµφέρον  του αγροτικού κόσµου της χώρας». Είπε ακόµα ότι το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε ανέκαθεν µία παράταξη που είναι «…υπέρµαχος της συνένωσης των δυνάµεων, του συνεργατισµού και κατ’ επέκταση των Αγροτικών Συνεταιρισµών, καθώς και των Οµάδων Παραγωγών».

Πρασίνισµα µε δανεικά

Τόνισε επίσης ότι γενικότερη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ είναι πως: «η πράσινη µετάβαση δεν µπορεί να γίνει χωρίς την αύξηση του προϋπολογισµού και εις βάρος του αγρότη και πολύ περισσότερο εις βάρος της  επισιτιστικής επάρκειας του συνόλου των χωρών της Ευρώπης» και ότι «..οι ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται στους αγρότες που παράγουν και όχι σ’ αυτούς που κατέχουν απλά γη», κάτι το οποίο πολλοί παραλείπουν και όχι τυχαία.

Εκ του πατρός

Τέλος απαρίθµησε επιγραµµατικά τις προτάσεις του κόµµατός του για την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, οι οποίες έχουν ως εξής:

  •   Εσωτερική σύγκληση στο 85% και όχι στο 100% που αποφασίστηκε.
  •   Μείωση και απλοποίηση των οικολογικών σχηµάτων χωρίς κόστος για τον παραγωγό.
  •   Υποβολή δηλώσεων ΟΣ∆Ε στην αρχή κάθε χρόνου.
  •   Εξισωτική αποζηµίωση µόνο στους κατ’ επάγγελµα αγρότες.
  •   Κριτήρια και προτεραιότητες για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις (σηµαντικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο έχουν µείνει εκτός).
  •   Κατανοµή δικαιωµάτων πλέον της µια φοράς για τους Νέους Αγρότες.
  •   Να µην υπάρχουν επιλαχόντες στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας  στις παραµεθόριες - ακριτικές περιοχές στα σχεδία βελτίωσης

Βλέπω σε λίγο καιρό κάποιες εξ αυτών να υιοθετούνται και από τους σηµερινούς κυβερνώντες, αρκεί να βεβαιωθούν πρώτα ότι θα τακτοποιηθεί η «πατρότητα» των προτάσεων. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία