BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Οδοιπόρος για τα Σούσα

Με «τέρας» που «του έχει ανοίξει η όρεξη κι όλο τρώει και µεγαλώνει», παροµοίασε ο επικεφαλής Ελλάδας και Κύπρου, του οµίλου της FMC, τα κυκλώµατα διακίνησης «σπασµένων» φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

trupia_barka1_5

8
0

Ο τζίρος της παράνοµης αγοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως και εκτός από την οικονοµική αιµορραγία για τις εταιρείες του κλάδου, θέτουν σε υψηλό κίνδυνο, τόσο τις καλλιέργειες στις οποίες χρησιµοποιούνται αυτά τα σκευάσµατα, όσο και τη φήµη και την αξιοπιστία των επώνυµων προϊόντων.

«Αν δεν σπάσουµε αβγά δεν γίνεται οµελέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης ∆ιοκαράντος και ζήτησε τη συνδροµή των καταστηµάτων αγροεφοδίων, προκειµένου να καταπολεµηθούν τα κυκλώµατα. Το έργο βέβαια, της αντιµετώπισης των δικτύων παράνοµης διακίνησης αποµιµητικών φυτοπροστατευτικών καθίσταται ακόµη πιο δύσκολο και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις το έργο των ελεγκτικών αρχών θα έλεγε κανείς -κοµψά- πως υπονοµεύεται εκ των έσω.

Παρατηρείται συχνά οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όταν συλλαµβάνουν κάποιον να παρανοµεί να του επιβάλλουν «τσουχτερό» πρόστιµο και όταν η υπόθεση πηγαίνει τα πολιτικά πρόσωπα, η ποινή να γίνεται χάδι ή να εξαφανίζεται εντελώς, ανέφερε ο κ. ∆ιοκαράντος.
Ευθύνη, πάντως, κατά τον ίδιο έχουν κι οι παραγωγοί που συµµετέχουν στη διακίνηση αυτών των προϊόντων ως πελάτες και «µια λύση θα ήταν να συνδεθούν οι επιδοτήσεις µε τη χρησιµοποίηση αυθεντικών φυτοπροστατευτικών για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά».

Ένας από τους σταθµούς στην περιοδεία που πραγµατοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το περασµένο Σαββατοκύριακο, στους διαδρόµους της 84ης ∆ΕΘ, ήταν και το περίπτερο 2 της ∆ΕΘ – Helexpo, στο οποίο φιλοξενήθηκε για κάποιες ηµέρες η Salonica Cannabis Expo 2019. Εκεί συνοµίλησε µε αρκετούς εκθέτες και µεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι πλέον καιρός να σταµατήσουν τα ταµπού γύρω από τη χρήση της φαρµακευτικής κάνναβης.
Παράγοντες του κλάδου, µάλιστα, έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο θέµα του θεσµικού πλαισίου για τη φαρµακευτική κάνναβη, σε σηµείο ώστε επισκέπτονται το αρµόδιο υπουργείο υπηρεσιακά στελέχη και άλλων χωρών να ενηµερωθούν και να το χρησιµοποιήσουν ως «πιλότο» για να φτιάξουν το δικό τους, διότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο είναι µεγάλο διεθνώς και ο ανταγωνισµός θα οξύνεται διαρκώς.

 

O ΓΥΛΟΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία