BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Στην επικαρπία των δεδομένων

Στη λογική του «τρεχάτε ποδαράκια µου…», πρέπει να κινηθούν οι συλλογικότητες του αγροτικού τοµέα, αν θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους, που προορίζονται για το χώρο, από το Ταµείο Ανάκαµψης.

image_19_2

246
0

Οι πρώτες προκηρύξεις αναµένονται το δίµηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2022 και η καταληκτική τους ηµεροµηνία, ώστε να απορροφηθούν όλοι οι πόροι, είναι η 31η ∆εκεµβρίου του 2025. Άρα, τυχόν κωλυσιεργίες θα στοιχίσουν.

Το ότι οι συλλογικότητες πρέπει να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις κι ούτω καθ’ εξής, πριν πάρουν µια απόφαση, είναι ένα αντικειµενικό πρόβληµα στην περίπτωση των πόρων του ΤΑΑ, καθώς θα ισχύσει η λογική «πρώτος πήγες, πρώτος πήρες». Κι ο ιδιωτικός τοµέας δεν περιµένει. Φαίνεται όµως, µπορεί σε ένα βαθµό αυτή η αδυναµία να αντιµετωπιστεί. Η ΕΘΕΑΣ έχει ζητήσει και έγινε τελικά δεκτό από την κυβέρνηση να «µπλοκαριστεί», για ένα χρονικό διάστηµα, τουλάχιστον το 50% από τα 185 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται για την ενίσχυση επενδύσεων στη µεταποίηση και την τυποποίηση και αν οι οργανώσεις παρόλα αυτά ολιγωρήσουν, τότε να τα απελευθερώσει.      


Ψηλά φαίνεται πως βάζει η κυβέρνηση τον πήχη σε ό,τι αφορά τη δράση για τη γενετική βελτίωση. Τα 18,5 εκατ. ευρώ δείχνουν ίσως λίγα, αλλά δεν είναι, µε δεδοµένο ότι πρόκειται για ερευνητικό πακέτο. Μάλιστα, από σοβαρά χείλη ακούστηκε πως «θα είναι πολύ µεγάλη έκπληξη αν τα χρήµατα απορροφηθούν και αποδώσουν αποτελέσµατα κι όχι απλά απασχοληθούν κάποιοι επιστήµονες που στο τέλος της τριετίας θα έχουν φτιάξει ωραίο βιογραφικό µε 40 δηµοσιεύσεις αλλά δεν θα έχουµε βελτιωµένες φυλές και ποιοτικότερα προϊόντα και µόλις τελειώσει το πρόγραµµα θα ψάχνει ο καθένας να βρει δουλειά».     

Πριν τα Χριστούγεννα θα γίνουν οι πληρωµές των υπολοίπων της ενιαίας ενίσχυσης, του 30% του πρασινίσµατος και της εξισωτικής, ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΚ Χρήστος Τσοµπάνος, στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης της ΕΘΕΑΣ για το Ταµείο Ανάκαµψης. Επικαλούµενος συνοµιλία του µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε πως ο ∆ηµήτρης Μελάς του µετέφερε πως «οι πληρωµές των υπολοίπων θα γίνουν κανονικά πριν τα Χριστούγεννα. Εκτός από ένα 2% τα οποία είναι οι µεταβιβάσεις από το Απόθεµα. Αυτά θα ελεγχθούν όλα το νέο έτος µε απόφαση υπουργού και ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΑΤΑΚ ξεπεράστηκε, οι διορθώσεις ξεπεράστηκαν, όλα είναι σε καλό δρόµο». Σίγουρα, όλα…ξεπεράστηκαν; o Γύλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία