BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Έναν αφέντη, τον Λαυρέντη

 Περισσεύει ο θυµός στους καλλιεργητές επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής µε τις τιµές που έβγαλαν οι µεγάλοι παίκτες του κλάδου της µεταποίησης.

image_19_2__1__2_2_2

2755
0

Το µήνυµα που τους στέλνουν είναι ότι από του χρόνου θα ψάχνουν µε το «µακαρόνι» την ποιότητα, διότι µε 1,10 ευρώ τα 110 τεµάχια και στήσιµο στα 0,70 – 0,80 ευρώ το κιλό, είναι ακατόρθωτο να µπει αγρότης να καλλιεργήσει σωστά και τα χωράφια θα ρηµάξουν. Ένα καλό λίπασµα για του χρόνου, όπως λένε δηκτικά, είναι το «0-0-0», το οποίο είναι και σε… προσφορά. 
 Όσο για την προτροπή ΠΕΜΕΤΕ προς τους µεταποιητές-µέλη της να δώσουν καλύτερες τιµές στην ελιά για να συνεχίζουν να παίρνουν ποιοτικό προϊόν και να µην χάσουν αγορές, αυτή δεν φαίνεται να περνά στην πράξη, εξοργίζοντας ακόµη περισσότερο τους παραγωγούς που σχολιάζουν ποικιλοτρόπως…    
Το άλλο µεγάλο θέµα που καίει τους ελαιοκαλλιεργητές, εκτός από την ανακοινωθείσα τιµή, την οποία χαρακτηρίζουν «καθαρή ληστεία», είναι αυτό των εργατικών χεριών. Είναι τόσο µεγάλη η ένδεια σε σχέση µε τις συγκοµιστικές ανάγκες, ώστε σε πολλές περιπτώσεις διεξάγεται άτυπος «πλειστηριασµός» µεταξύ παραγωγών, όσον αφορά στο µεροκάµατο που τους προσφέρουν, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα τους µείνει το προϊόν στα φέτος δέντρα. Κάποιοι, πάντως, δεν θα το αποφύγουν.     
Μαύρα σύννεφα έχουν συσσωρευτεί φέτος πάνω από την καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού, αφού η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το προϊόν µένει ατρύγητο πάνω στα κλήµατα και µέρα µε τη µέρα σαπίζει. Είναι τέτοια η απογοήτευση των παραγωγών, σε σηµείο ώστε στα χωριά του Παγγαίου Καβάλας, «τυχεροί» θεωρούνται όσοι έχασαν την παραγωγή τους από τη χαλαζόπτωση του Ιουλίου, γιατί τουλάχιστον αυτοί κάτι θα πάρουν φέτος από αποζηµιώσεις (λέµε τώρα). Οι υπόλοιποι έχουν σηκώσει τα χέρια.    
 Μέσα σε αυτό το κλίµα, που πυροδοτεί περαιτέρω η ενεργειακή και πληθωριστική πίεση, ο αγροτικός κόσµος πορεύεται επί της ουσίας µόνος του, ακούγοντας για πολιτικές, πακέτα στήριξης, ψηφιακούς µετασχηµατισµούς (σ.σ. επιστροφή στα µπαστουνάκια) και τα ρέστα!  Επί του τελευταίου, απασφάλισαν έστω και αργά οι γεωτεχνικοί του υπουργείου της πλατείας κάνοντας λόγο για φαραωνικό έργο της κατ’ επίφαση µόνο «ευφυούς γεωργίας» που βρίσκεται σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. «∆εν θα αφήσουµε τα συµφέροντα του ΟΣ∆Ε να µπουν από την πίσω πόρτα στην ευφυή Γεωργία και να χρεώνουν τους Αγρότες πάλι µε µεγάλα έξοδα», λένε σε ανακοίνωση τους.
o Γύλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία