BACK TO
TOP
Τεχνολογία

To Oz της Naïo Technologies σε ρόλο ρομποτικής σπαρτικής, με επιτυχία

Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών και συνεργασίας με αγρότες που χρησιμοποιούν το Oz, το μικρό ρομπότ της Naïo Technologies μπορεί τώρα να σπείρει με επιτυχία, απλά φιλεξενώντας το αντίστοιχο «παρελκόμενο».

177402-10044307

Βασίλης Σοφός

63
0

Το μικρό ρομπότ Oz είναι εξοπλισμένο με RTK γεγονός που το καθιστά πολύ ακριβές και πιο αυτόνομο, σύμφωνα με τον Guillaume Delaunay, διευθυντή πωλήσεων της Naïo Technologies, που με την υπόλοιπη ομάδα αποφάσισαν να εισαγάγουν το Oz στον κλάδο της σποράς.

Οι τεχνολογίες που ενσωματώνει το Oz επέτρεψε την προσαρμογή του παρελκόμενου σποράς, με το τελευταίο να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την εταιρεία Ebra. «Η σπορά είναι ένα βήμα προετοιμασίας για το Oz», λέει ο Delaunay. Το ίδιο το ρομπότ δημιουργεί τον δικό του χάρτη από την αρχή της διαδρομής. Τα ακόλουθα βήματα θα είναι έτσι ευκολότερα και γρηγορότερα στην εφαρμογή, αφού γνωρίζει την τοποθεσία. Η ακρίβεια και η γραμμικότητα των σπόρων βελτιώνονται σε σύγκριση με έναν συνδυασμό τρακτέρ/σπαρτικής χωρίς καθοδήγηση RTK.



Ως αποτέλεσμα, η σκαπάνη μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στις γραμμές συγκομιδής και αυτό συμβάλλει στη μείωση του χρόνου ζιζανιοκτονίας στη σειρά. Γνωστή στον γεωργικό τομέα για τα εργαλεία οργώματος, η Ebra επικεντρώθηκε εκ νέου στη σπορά ακριβείας και στην κηπουρική, με τον Guillaume Delaunay να μη πείθεται στην πρώτη δοκιμή του Oz με καλλιεργητή. Η δοκιμή με την σπαρτική ξεκίνησε ξανά αυτό το φθινόπωρο, σε ένα θερμοκήπιο. «Έπρεπε να εργαστούμε για την προσαρμογή της κεφαλής ζεύξης στο ρομπότ.

Μετά τη δοκιμαστική φάση, που πραγματοποιήθηκε από την Naïo Technologies, αναλάβαμε την εκβιομηχάνιση της διαδικασίας», δηλώνει η Naïo Technologies. H ομάδα σχεδιασμού ξεκίνησε έτσι να εργάζεται επάνω στην πλήρη προσαρμογή των δύο εργαλείων, με τα πρώτα μοντέλα να βγαίνουν για δοκιμή, προσφέροντας πλήρη ικανοποίηση. Η αρχή στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη σπαρτική παραμένει πολύ απλή και αυτό είναι το πλεονέκτημά της» σχολιάζει ο Alban Courtemanche, εκπρόσωπος της εταιρίας Ebra.

To μηχάνημα -και εν γένει όλος ο συνδυασμός- είναι κατάλληλο για κηπουρούς οι οποίοι το χρησιμοποιούν ήδη σε μια έκδοση συνδεδεμένη με τρακτέρ. Οι σπόροι οδηγούνται από τροχό, οπότε απλά το μηχάνημα κινείται και σπέρνει. Ωστόσο, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης συνεχίζουν να εργάζονται επάνω στο συγκεκριμένο συνδυασμό. «Θα κάνουμε δοκιμές για να κάνουμε υπολογισμούς με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου», λέει ο ο Guillaume Delaunay. Στόχος των ασχολούμενων με τα κηπευτικά είναι να επενδύσουν σε ένα ρομπότ κερδοφόρο για τις δραστηριότητές τους. Οι τελευταίες θα αυξηθούν από το ρομπότ της Naïo Technologies στο μέλλον, όπως η ίδια η εταιρεία δηλώνει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία