BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Με δύο σημαντικές διακρίσεις στην βράβευση της Agritechnica η Claas και το σύστημα CEMOS

Ο οργανισμός και διοργανωτής της μεγάλης έκθεσης Agritechnica, DLG (German Agricultural Society), ανακοίνωσε τους νικητές των Βραβείων Καινοτομίας. Εκεί ανακοινώθηκαν ένας «χρυσός» και 16 «ασημένιοι» νικητές, ανάμεσά τους και η Claas με δύο ξεχωριστές βραβεύσεις.

combine-harvester-lexion-760-claas_3_

Βασίλης Σοφός

211
0

Τα μετάλλια «Agritechnica Innovation Silver Award» απονέμονται σε μια καινοτομία για ένα υπάρχον προϊόν, που επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα και τη διαδικασία της εργασίας. Στα βασικά κριτήρια της επιτροπής, όπως είναι η μείωση του φόρτου εργασίας και, συνολικά, η βελτιωμένη ποιότητα εργασίας, η Claas αναγνωρίζεται με το καινοτόμο σύστημα CEMOS, το οποίο ενσωματώνεται πλέον σε όλα τα αυτοκινούμενα μηχανήματά της. Ωστόσο, η βράβευση εστίασε σε δύο συγκεκριμένα σημεία λειτουργίας του συστήματος CEMOS.

Αρχικά, ασημένιο μετάλλιο έλαβε το Cemos Auto-Header. Οι κοπτικές ράβδοι σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές με μεταβλητό μήκος τραπεζιού ράβδου κοπής χρησιμοποιούνται συχνά εσφαλμένα, λέει η Claas. Αφενός η θέση του κυλίνδρου δεν προσαρμόζεται στις συνθήκες καλλιέργειας και αφετέρου, η ροή του συγκομιζόμενου υλικού είναι ακανόνιστη, επειδή το μήκος του τραπεζιού της ράβδου κοπής δεν συντονίζεται με το μήκος των φυτών.



Συχνά, η ρύθμιση του κατάλληλου μήκους του τραπεζιού της ράβδου κοπής μετά τη μεταφορά της κοπτικής ράβδου στην πραγματικότητα ξεχνιέται. Η συνέπεια είναι υπερβολικά υψηλές απώλειες συλλογής και απώλειες απόδοσης αλωνίσματος λόγω ακανόνιστης ροής συγκομιζόμενου υλικού. Επιπλέον, οι ελεγκτές προσαρμογής δεν μπορούν να βελτιστοποιήσουν ειδικά τις ρυθμίσεις του μηχανήματος εάν η ράβδος κοπής δεν έχει ήδη προσαρμοστεί. Ως εκ τούτου, η Claas ανέπτυξε την πρώτη τεχνολογία ελέγχου, το CEMOS Auto Header, για ράβδους κοπής.

Ένας σαρωτής λέιζερ καταγράφει συνεχώς το ύψος της περικοπής. Μόλις ο χειριστής καθορίσει το ονομαστικό βάθος του καρουλιού στην περικοπή και την ονομαστική οριζόντια θέση, προσαρμόζονται όλα αυτόματα καθώς αλλάζει το ύψος της περικοπής. Το σύστημα αναγνωρίζει τις γραμμές κίνησης και το τέλος μιας καλλιέργειας και οδηγεί τυχόν δεσμίδες δημητριακών που πέφτουν από το τραπέζι της ράβδου κοπής στον αναδευτήρα εισαγωγής. Το μήκος του τραπεζιού της ράβδου κοπής προσαρμόζεται για τον ελεγκτή παροχής στον αγωγό εισαγωγής ανάλογα με τους κραδασμούς του αισθητήρα πάχους στρώματος. Όσο πιο ομοιόμορφη είναι η ροή του συγκομιζόμενου υλικού, τόσο χαμηλότεροι είναι οι κραδασμοί του αισθητήρα.

Το σύστημα ελέγχου χαλαρώνει τον χειριστή και θέτει τις προϋποθέσεις για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης χάρη σε ένα σύστημα αυτόματης ρύθμισης. Είναι επομένως ένα περαιτέρω στοιχείο για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας συγκομιδής.

Ένδειξη κινδύνου συμπίεσης εδάφους Terranimo στο τερματικό

Η χρήση αποτελεσματικών γεωργικών μηχανημάτων οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο συμπίεσης του εδάφους. Σε αυτή τη διαδικασία, η βαθιά συμπύκνωση του εδάφους που δεν μπορεί να αναιρεθεί με τις συνήθεις μεθόδους άροσης αυξάνεται λόγω της σημαντικής αύξησης των μεγεθών και του βάρους των μηχανημάτων τις τελευταίες δεκαετίες.



Το νέο σύστημα από την Claas δείχνει στον οδηγό πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος συμπύκνωσης υπό τις τρέχουσες συνθήκες λειτουργίας απευθείας στο τερματικό της καμπίνας. Προκειμένου να υπολογιστεί αυτό, η Claas συνδέει πληροφορίες που παρέχονται από το σύστημα υποβοήθησης οδηγού CEMOS για θέματα όπως ο τύπος/κατάσταση του εδάφους, τα φορτία άξονα ή η πίεση των ελαστικών με το Terranimo, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την προσομοίωση της φόρτωσης του εδάφους και της φέρουσας ικανότητας, αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη.

Οι δυναμικές μετατοπίσεις φορτίου άξονα λαμβάνονται επίσης υπόψη σε αυτή τη διαδικασία. Οι κόκκινες λυχνίες, για παράδειγμα, υποδηλώνουν υψηλό κίνδυνο συμπίεσης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδηγός μπορεί να ματαιώσει την προγραμματισμένη λειτουργία ή να εφαρμόσει κατάλληλα αντίμετρα (π.χ. αλλαγή βαρών έρματος ή πίεσης ελαστικών) και να ελέγξει αμέσως ξανά τις επιπτώσεις αυτών. Χάρη σε αυτήν την προληπτική υποστήριξη οδηγού, η ένδειξη κινδύνου συμπίεσης εδάφους Claas Terranimo στο τερματικό επιτρέπει την αποφυγή της επιβλαβούς συμπύκνωσης και των σχετικών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και την «κερδοφορία» του εδάφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία