BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το φυτευτικό Gecko για σπορά πατάτας λανσάρει η Ropa

Με τον χειροκίνητο Gecko είναι δυνατή η ήπια φύτευση πατάτας μήκους έως 12 εκ. Οι δοκιμές πεδίου με πρώιμες πατάτες επιβεβαιώνουν το πλεονέκτημα απόδοσης και βλάστησης, αναφέρει το Topagrar.

ROPA-Gecko-Handlegemaschine-JTKD2787

Βασίλης Σοφός

339
0

Σε συνεργασία με την farmsupport, η Ropa ανέπτυξε μια μηχανή φύτευσης για προ-βλαστημένες πατάτες. Η Gecko, η νέα χειροκίνητη φυτευτική μηχανή της Ropa, έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει την ήπια φύτευση προφυτρωμένων πατατών χωρίς θραύση των φύτρων, με σωστή δύναμη κρούσης και καλές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.



Δύο άτομα ανά σειρά φύτευσης τοποθετούν τις προ-βλαστημένες πατάτες κατά μήκος στους ιμάντες προστασίας των βλαστών, οι οποίοι μεταφέρουν τις πατάτες χωρίς περαιτέρω πίεση και χωρίς τριβή μέχρι να τοποθετηθούν με ακρίβεια στο έδαφος. Ακόμη και πατάτες μήκους έως και 12 εκ. μπορούν να φυτευτούν με αυτή την τεχνική με ταχύτητα κίνησης 3,5 χλμ./ώρα.

Η απόσταση φύτευσης μπορεί να ρυθμιστεί σε 16 βήματα. Το Ropa Gecko προσφέρει πέντε θέσεις παλετών για αποτελεσματική μεταφορά του υλικού φύτευσης, με τη Ropa να προσφέρει και πρόσθετο εξοπλισμό, όπως στέγαστρο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες.



Μετά από δύο χρόνια πρακτικών δοκιμών στο χωράφι και χρήση σε εξειδικευμένα αγροκτήματα με πρώιμη καλλιέργεια πατάτας, το επιθυμητό πλεονέκτημα απόδοσης και βλάστησης έχει επιβεβαιωθεί, όπως σημειώνει η Ropa, η οποία θα παρουσιάσει το Gecko στη φετινή Agritechnica.

Φιλική προς το χρήστη τεχνολογία

Η φυτευτική τεσσάρων σειρών μπορεί να φορτωθεί με έως και τέσσερις πλήρεις παλέτες, στις οποίες αποθηκεύονται οι πατάτες σε κιβώτια, και διαθέτει και έναν πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο. Ένα άτομο φορτώνει και φροντίζει για την τακτική εκκένωση. Παράλληλα, οκτώ άτομα τοποθετούν χειροκίνητα τις πατάτες από τον μεταφορικό ιμάντα που είναι φορτωμένος με κιβώτια στους ιμάντες εκκένωσης. Αυτή η μέθοδος εργασίας προστατεύει τις πατάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επιτυγχάνει υψηλές ημερήσιες αποδόσεις.



Σύμφωνα με την εταιρεία, ο συνδυασμός του ήπιου χειρισμού των πατατών και της ρυθμιζόμενης απόστασης μεταξύ των στρώσεων επιτρέπει την ιδανική εμφάνιση των πατατών και εξασφαλίζει γρήγορη και ομοιόμορφη κάλυψη του χωραφιού καθώς και ομοιογενή διαλογή της σοδειάς. Οι μηχανικά κινούμενοι ιμάντες τοποθέτησης τοποθετούν τις πατάτες σε 4 σειρές με απόσταση μεταξύ των σειρών 75 εκ.



Η απόσταση μπορεί να ρυθμιστεί σε 16 βήματα από 20 εκ. έως 50 εκ., με μικρή προσπάθεια και εξοικονόμηση χρόνου. Για τη μετακίνηση στο δρόμο, το φυτευτικό μπορεί να διπλωθεί σε πλάτος μεταφοράς 3,0 μ., ενώ ο εξοπλισμός όπως το στέγαστρο προστασίας, η δεξαμενή πλύσης χεριών και ο αποθηκευτικός χώρος προσφέρουν στο προσωπικό την καλύτερη δυνατή άνεση ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

topagrar

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Ropa
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία