BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Ζιζανιοκτονία στους στενούς αμπελώνες με τα Ted και Jo της Naïo Technologies

Τα γαλλικά ρομπότ αξιοποιούν τη τεχνολογία της Naïo Technologies και επεξεργάζονται τις σειρές αθόρυβα, αφού είναι ηλεκτρικά, και με ακρίβεια χάρη στα λογισμικά από τα οποία συνοδεύονται.

Naio-Technologies-TED-3_2

Βασίλης Σοφός

687
0

Το ρομπότ Ted δεν είναι άγνωστο, αφού η κατασκευάστριά του, Naïo Technologies, είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στις ρομποτικές τεχνολογίες για το γεωργικό κλάδο. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα ρομπότ κατεργασίας για μηχανική ζιζανιοκτονία των αμπελώνων.



Διατίθεται σε τρεις εκδόσεις και είναι εξοπλισμένο με τέσσερις κινητήριους τροχούς και ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Ενσωματώνει τεχνολογίες και χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους αμπελώνων και να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ζιζανιοκτονίας, που μπορούν να εγκατασταθούν σε μια κεντρική παραλληλόγραμμη βάση εργαλείων.

Με μέγιστη ταχύτητα μεταξύ 5,5-6 χλμ./ώρα, το Ted μπορεί να εργαστεί σε περίπου 3,5 εκτάρια την ημέρα, ενώ χάρη στο χαμηλό του βάρος και την τετρακίνηση, δεν σταματά ούτε σε απότομες πλαγιές. Αφού χαρτογραφηθεί ο αμπελώνας, το Ted καθορίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει με βάση τις συντεταγμένες GPS, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα αισθητήρων λέιζερ τύπου Lidar, υπερήχων και καμερών που «ανακατασκευάζουν» τον αμπελώνα σε μορφή 3D.



Μια άλλη καινοτομία της Naïo Technologies είναι το Jo, ένα πλήρως αυτόνομο και ερπυστριοφόρο όχημα, ικανό να εργάζεται σε στενούς αμπελώνες και σε απότομες κλίσεις έως και 20-40%. Διαθέτει δύο μπαταρίες, 16 ή 21 kWh, οι οποίες τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες και είναι σε θέση να εγγυηθούν αυτονομία σε συνεχή εργασία 10 ωρών. Η ταχύτητα με την οποία κινείται το Jo είναι τα 2,2 χλμ./ώρα, μικρή και ιδανική για τον τύπο εργασίας τον οποίο φέρνει εις πέρας. Η συνεργασία με την Boisslet οδήγησε στην εγκατάσταση πολλών εργαλείων επί του Jo, γεγονός που αύξησε την ανταπόκριση των πελατών, ειδικά των Γάλλων.

Trattoriweb

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία