BACK TO
TOP
Profi

Πρωτότυπο μηχάνημα που ψεκάζει µε ακρίβεια µόνο τα ζιζάνια

∆ύο παιδιά αγροτών αξιοποίησαν την ανάλυση εικόνας για να κατασκευάσουν ένα ψεκαστικό ακριβείας για τα αγριόχορτα. Για το profi Μαΐου, τους επισκεφθήκαµε για να ρίξουµε µια πιο προσεκτική µατιά.

5_57

316
0

Τα αγριολάπαθα είναι πολύ ανθεκτικά. Όπως είπε κάποιος: «Ξεριζώστε τα, κάψτε τα και κάντε τα καπνό, αλλά αυτά τα αναπτυχθούν». Στη Βαυαρία αυτό το αγαπητό είδος αποτελεί πρόβληµα για τους κτηνοτρόφους, όχι µόνο επειδή το αγριολάπαθο είναι άνοστο αλλά και επειδή η πληρωµή του τσεκ εξαρτάται από πολυάριθµα µέτρα προστασίας – πράγµα που περιλαµβάνει απαγόρευση στον καθολικό ψεκασµό των βοσκοτοπιών.

Έχοντας αυτό υπ’ όψιν, οι φοιτητές ηλεκτρονικής µηχανικής Andreas Breher και Simon Cordella δηµιούργησαν ένα ψεκαστικό που ελέγχεται µε κάµερα. Το ονόµασαν RumboJet, συνδυάζοντας την επιστηµονική ονοµασία του αγριολάπαθου, Rumex, µε το Jet (όπως το ακροφύσιο εκτόξευσης δέσµης νερού) και προσθέτοντας µια νύξη για την επωνυµία Boeing.

Προτού κάνει την εµφάνισή του στο βοσκοτόπι 400 στρµ. της οικογένειας Cordella, ο ψεκασµός ακριβείας γινόταν µε µη αυτόµατο τρόπο και ήταν µια χρονοβόρα δραστηριότητα που δηµιουργούσε πρόβληµα στον ρυθµό εφαρµογής. Ο γενικός ψεκασµός θα απαιτούσε 20-40 λίτρα/στρµ., οπότε ο στόχος ήταν η µείωση της ποσότητας: το RumboJet τη µειώνει κατά 3 λίτρα/στρµ.. Η πραγµατική ποσότητα διαφέρει ανάλογα µε τον βαθµό της «επιδροµής», και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης αναφέρουν ότι, τυπικά, χρησιµοποιείται 90% λιγότερο υγρό.

Διαβάστε περισσότερα στο profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Μαΐου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία