BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προϋποθέσεις πετρελαίου, αβέβαιο το δημοσιονομικό πλαίσιο

Εµπεδώνεται στον κυβερνητικό σχεδιασµό το θέµα αναζήτησης φόρµουλας για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, που κοστολογείται στα 190 εκατ. ευρώ µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει πλέον ανοικτά πως τα δηµοσιονοµικά του Νοεµβρίου θα δείξουν προς τα πού και πόσο σύντοµα θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

2-Agrotiko-petrelaio

Μαρία Γιουρουκέλη

22
0

Το ξεκλείδωµα ωστόσο του εν λόγω µέτρου θα επισφραγιστεί µόνο δια στόµατος πρωθυπουργού, όπως είπε, από το πρόσφατο Agribusiness Forum, στις Σέρρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως στις δικές του προθέσεις είναι εφόσον δροµολογηθεί κάτι τέτοιο - δηµοσιονοµικών επιτρέποντος - να κατευθυνθεί σε αυτούς που πραγµατικά χρησιµοποιούν το αγροτικό πετρέλαιο για την παραγωγή και όχι ως ένα οριζόντιο µέτρο οικονοµικής ενίσχυσης, θυµίζοντας πως η προηγούµενη κυβέρνηση είχε µοιράσει το πλεόνασµα µε τη µορφή επιπλέον σύνταξης. Οι ενδείξεις πάντως, σύµφωνα µε τον Μάκη Βορίδη αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, είναι πως υπάρχει η εκτίµηση ότι η οικονοµία υπεραποδίδει και ως εκ τούτου θα συνυπολογιστεί αν µπορεί να ξεκλειδώσει το σχετικό µέτρο. Αντίστοιχη αναφορά περί φθηνού αγροτικού πετρελαίου είχε κάνει ο υπουργός και λίγες ηµέρες πριν και σε γεύµα εργασίας µε κοµµατικούς παράγοντες και εκπροσώπους του αγροτικού χώρου στη Βέροια.

Πάντως ο κ. Βορίδης µε δηλώσεις του το Σεπτέµβριο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθµό είχε αναφέρει πως σε ορατό χρόνο τουλάχιστον, οι αγρότες δεν έχουν να περιµένουν µια τέτοια απόφαση, καθώς η µείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει συµπεριληφθεί στα µέτρα του υπουργείου Οικονοµικών για το 2020.

Για επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, «µε τρόπο δίκαιο, εξορθολογισµένο και λειτουργικό» µίλησε στο ίδιο φόρουµ και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραµπατζή αναφορικά µε τις παρεµβάσεις τόνωσης της ρευστότητας στον πρωτογενή τοµέα. «Μετά τις µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν είτε θεσπιστεί είτε δροµολογηθεί, εξετάζουµε -εφόσον υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος τον Νοέµβριο- την επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, µε τρόπο δίκαιο, εξορθολογισµένο και λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου και ο έτερος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας µιλώντας κι αυτός στις αρχές του µήνα σε ηµερίδα για την αναβίωση της αµπελοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της 3ης γιορτής τσίπουρου στον Ίασµο Ροδόπης, έκανε λόγο για ενέργειες µείωσης του κόστους παραγωγής για ηλεκτρικό ρεύµα και πετρέλαιο.

Απαιτείται πρώτα η εξασφάλιση του δηµοσιονοµικού χώρου

Ειδικότερα ανέφερε πως για το ηλεκτρικό ρεύµα, προωθείται το µοντέλο ενός µικρού φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα αποκτήσουν οι αγρότες µε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα µπορούν να αποσβέσουν σε 15 χρόνια. Όταν το αποσβέσουν, µε το συµψηφισµό που θα γίνεται, θα έχουν µηδενικό κόστος για ρεύµα. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, σηµείωσε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει το αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον εξασφαλίσει και το δηµοσιονοµικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του εν λόγω µέτρου σε συνδυασµό µε παρεµβάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς και τη συµµετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήµατα αναµένεται να αποσυµπιέσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, που σε αντιδιαστολή µε αυτό των ευρωπαίων, είναι τριπλάσιο.

Ενδεικτικό είναι ότι για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληνας πληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος γεωργός µόνο 3,3 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές