BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θεσµικό πλαίσιο για τριτοβάθµια συνεταιρισµών  

Τριµερής Βορίδη, Σατολιά, Κοντού ανοίγει το δρόµο σε αποκατάσταση της τάξης στο συνεταιριστικό χώρο.

10-11_24

Γιάννης Πανάγος

8
0

Σε λύση αποκατάστασης της ενότητας στο συνεταιριστικό χώρο, προχωρά, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διευρύνοντας το νοµοσχέδιο για τους συνεταιρισµούς µε ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα δηµιουργίας µιας νέας, ενιαίας και αξιόπιστης τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης η οποία και θα είναι ο επίσηµος συνοµιλητής της Πολιτείας. Ο δρόµος προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε, µετά τη συνάντηση που είχαν την περασµένη Πέµπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς και ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέκος Κοντός. Σηµαντική προεργασία είχε γίνει και κατά την επίσκεψη Βορίδη στο Αγρίνιο την περασµένη Κυριακή, όταν ο υπουργός πείσθηκε για την ανάγκη να διευκολύνει µε κάθε τρόπο την επούλωση των πληγών που άνοιξε στο συνεταιριστικό κίνηµα το «πραξικόπηµα» στην ΠΑΣΕΓΕΣ το καλοκαίρι του 2016. Παρά το γεγονός ότι τόσο θεσµικά όσο και ουσιαστικά θα πρέπει να γίνουν πολλά για την ανασυγκρότηση του χώρου και αποκατατάσταση της τάξης στην τριτοβάθµιο επίπεδο, οι πληροφορίες θέλουν όλες τις πλευρές να ευθυγραµµίζονται µε την ανάγκη ενός ξεκάθαρου θεσµικού πλαισίου και µιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γνήσια εκπροσώπηση. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι πληροφορίες θέλουν τον σηµερινό πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού ΠΙΝ∆ΟΣ να είναι το αδιαµφισβήτητο φαβορί για την ηγεσία της νέας οργάνωσης. Προέρχεται από µια οργάνωση που αποτελεί την κορωνίδα των συνεταιρισµών στην Ελλάδα και είναι ο άνθρωπος που κρατήθηκε µακριά από τις «διχαστικές» εξελίξεις της προηγούµενης τριετίας. Αυτό του επέτρεψε να διατηρεί καλές σχέσεις µε όλες τις πλευρές και να τυγχάνει της απαιτούµενης αναγνώρισης για να ηγηθεί µιας ουσιαστικής προσπάθειας αναγέννησης του συνεργατισµού στη χώρα. ∆εν είναι κάτι εύκολο, καθώς οι εύρωστοι οικονοµικά συνεταιρισµοί έχουν µείνει λίγοι και ο παρεµβατικός τους ρόλος στους περισσότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής κρίνεται περιορισµένος, ωστόσο, η δύναµη του συνεργατισµού, όταν αυτή εκφράζεται µε αυθεντικό τρόπο γίνεται τεράστια. Η δύναµη στους συνεταιρισµούς είναι η δύναµη των µελών και της παραγωγής τους. Αυτή η δύναµη δείχνει να έχει υποτιµηθεί τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να πάρει το πάνω χέρι και στον τοµέα της αγροδιατροφής. Αυτή τη δύναµη καλείται να αναβιώσει η νέα δοµή και διοικητική ηγεσία των συνεργατικών σχηµάτων και σχηµατισµών στην Ελλάδα. Είναι η δύναµη που αξιοποίησε η ΠΙΝ∆ΟΣ και οι άξιες ηγεσίες της τα τελευταία χρόνια.       


Ο ∆ηµητρίου φέρεται ως λύση κοινής αποδοχής

Μια πολύ καλή λύση, κοινής µάλιστα αποδοχής φέρεται για την ηγεσία της νέας τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος επί σειρά ετών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Ιωαννίνων ΠΙΝ∆ΟΣ, Ανδρέας ∆ηµητρίου. Στα υπέρ του, η έντονα αναπτυξιακή πορεία της οργάνωσης της οποίας ηγείται. Φέτος η ΠΙΝ∆ΟΣ σπάει το φράγµα των 300 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ παράλληλα συνιστά παράδειγµα υγιούς και σταθερού συνεργατισµού. Το δεύτερο καλό που έχει ο εν λόγω συνεταιριστής, είναι ότι έµεινε µακριά από τα θνησιγενή σχήµατα που διαδέχθηκαν την 85χρονη ΠΑΣΕΓΕΣ, µετά το γνωστό πραξικόπηµα του 2016.  Βέβαια, οι εκλογές είναι εκλογές και κανείς δεν θα µπορούσε να προεξοφλήσει το αποτέλεσµα της κάλπης, πολλώ δε µάλλον που ακόµα δεν έχουν αποσαφηνισθεί, ο τρόπος εκπροσώπησης, οι εκλογικές διαδικασίες και φυσικά ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. 


Κλείνουν τα παλιά μαγαζιά, διοίκηση δια αντιπροσώπων

Τα πρώτα νέα από την τριµερή δείχνουν να είναι καλά. Ενώπιον του υπουργού Μάκη Βορίδη, δηλαδή Σατολιάς και Κοντός, εξέφρασαν καθαρά τη βούλησή τους να εγκαταλείψουν τα «σαθρά οχήµατα» µε τα οποία πορεύτηκαν την τελευταία τριετία, δηλαδή τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΑΣΟΕΕ αντίστοιχα και να συνδράµουν στην αναδιοργάνωση του χώρου επί υγιούς βάσεως. Το πρώτο λοιπόν που συµφωνήθηκε, είναι ότι κλείνουν τα «µαγαζάκια» τους.

Το υπουργείο από την πλευρά του, δια του υπουργού Βορίδη, ανέλαβε τη δέσµευση να φέρει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο για τους συνεταιρισµούς το θεσµικό εκείνο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει µια νέα δοµή η οποία θα έχει στην κορυφή της µια τριτοβάθµια - όπως αποκαλείται- οργάνωση (τύπου ΠΑΣΕΓΕΣ) η οποία θα αποτελεί έκφραση όλων των οργανώσεων του χώρου. Σ’ αυτή λοιπόν θα συµµετέχουν όλοι οι συνεταιρισµοί, πρωτοβάθµιοι, κλαδικοί και ΑΕΣ που είναι εγγεγραµµένοι -ες στο Μητρώο Συνεταιρισµών.

Πώς θα εκπροσωπούνται; Εδώ αρχίζουν πάλι τα δύσκολα. Οι πληροφορίες λένε πως εγκαταλήφθηκε νωρίς η ιδέα για εκλογή από τη βάση που µάλλον είχε στο νου του ο Αλέκος Κοντός, ελπίζοντας ότι ως πολιτικό στέλεχος και πρώην υπουργός θα µπορούσε να εκλεγεί πρόδρος στη νέα οργάνωση.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η εκπροσώπηση θα γίνεται δια αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της τριτοβάθµιας, η οποία και θα εκλέγει τα µέλη της ∆ιοίκησής της. Εδώ έχει πέσει η ιδέα για κλιµάκωση του αριθµού αντιπροσώπων στη συνέλευση, µε βάση την οικονοµική ισχύ των οργανώσεων. Από 50.000 ευρώ και µέχρι 1 εκατ. ευρώ τζίρο έναν αντιπρόσωπο, για κάθε 3 εκατ. ευρώ τζίρο επιπλέον άλλον έναν και όχι παραπάνω από δέκα συνολικά αντιπροσώπους για τις λίγες οργανώσεις (π.χ. ΠΙΝ∆ΟΣ) µε πολύ µεγάλο τζίρο.

Μια τέτοια κλιµάκωση εκτιµάται ότι θα φέρει στη Γενική Συνέλευση περί τους 800 αντιπροσώπους από όλο το φάσµα των συνεταιρισµών, δείγµα αντιπροσωπευτικό και ικανό να λειτουργήσει αποτελεσµατικά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές