BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στα 19 εκατ. του σχεδίου Βορίδη για οίνο και ενίσχυση αμπελουργών

Τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για τους οινοποιούς και την απόσταξη κρίσης και άλλα 2 εκατ. ευρώ για όσους αμπελουργούς θέλουν να κάνουν πράσινο τρύγο, γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κλάδος θα χρειαστεί να περιμένει έως ότου εγκριθούν οι σχετικές παρεμβάσεις.

26385571644_d094f79800_o

19
0

Ειδικότερα, για τη στήριξη στους οινοποιούς ο υπουργός υποστήριξε πως το ποσό έχει δεσμευτεί, αλλά το υπουργείο θα περιμένει για κάποιο διάστημα ακόμη -αν και η πίεση μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός- δεδομένου ότι η Γαλλία επιδιώκει τα ποσά αυτά να καλυφθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίζουμε τη γαλλική πρόταση».


Στα 0,78 € / lt για ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα 0,58 € / lt οι οίνοι χωρίς ΓΕ η πρόταση για αποζημίωση απόσταξης η πρόταση της Γαλλίας

Σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στον τομέα οίνου λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας Didier Cuillaume και τον υπουργό Οικονομικών Bruno le Maire.

Σχετικά με τους πλεονάζοντες όγκους κρασιού, οι υπουργοί παρουσίασαν ένα συνολικό φάκελο, ύψους 170 εκ. €. Τα 145 εκ. € θα οδηγηθούν στους οινοποιούς για την αποζημίωση της απόσταξης, με τιμές 78 € / hl για τους οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη και 58 € / hl για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ στους αποσταγματοποιούς θα χορηγηθούν 10 εκ. €. Για ιδιωτική αποθεματοποίηση θα διατεθούν 15 εκ. €. Ο κλάδος είχε ζητήσει να αποζημιωθούν με 80 € / hl οι οίνοι ΠΟΠ και οι οίνοι με ΠΓΕ και με 65 € / hl οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ οι αποσταγματοποιοί ζητούν 20 εκ. €.

Οι φορείς θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις απαιτήσεις τους, ενώ οι Γάλλοι ευωβουλευτές μπλόκαραν τις διαδικασίες απόφασης, στο ευρωκοινοβούλιο, απαιτώντας περισσότερες παροχές από τα κοινοτικά ταμεία.

Σε πιο φιλόδοξες ενισχύσεις στο κρασί πιέζει η Ευρωβουλή την Κομισιόν

 Η Ευρωβουλή απέρριψε πρόταση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης στον κλάδο του κρασιού, των φρούτων και των λαχανικών, αξιολογώντας το ως μη αρκετά φιλόδοξο, ώστε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την διαταραχή που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου, οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής Γεωργίας έδωσαν το πράσινο φως για την υιοθέτηση μιας σειράς εκτάκτων μέτρων στον κλάδο των φρουτολαχανικών και του οίνου, απορρίπτοντας ωστόσο αρκετές παραγράφους του σχήματος που πρότεινε η Κομισιόν. Αν και η ολομέλεια του Σώματος απορρίψει τις συγκεκριμένες παραγράφους, τότε η Επιτροπή θα υποχρεωθεί να αποσύρει την πρότασή της και να διατυπώσει μια νέα.

Οι ανησυχίες του Κοινοβουλίου έγκεινται ιδίως στον αμπελοοινικό τομέα, αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση παρόλο που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να διπλασιάσουν τον όγκο κρασιού που θα υποβληθεί σε απόσταξη κρίσης καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής της λεγόμενης «πράσινης συγκομιδής». Η πρόταση θα παρείχε επίσης αυξημένα επίπεδα κοινοτικής χρηματοδότησης για τους αμπελουργούς, καθώς και εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι ευρωβουλευτές συνέστησαν στην Επιτροπή να βελτιώσει τη δέσμη ενισχύσεων με πρόσθετα στοχευμένα μέτρα που θα περιλαμβάνουν την αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης, την επέκταση του καταλόγου των επιλέξιμων μέτρων και δαπανών στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά.

Τα μέτρα αυτά έφτασαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ευρωβουλή, ως τμήμα ενός συνολικού πακέτου 12 νομοθετικών πράξεων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργήθηκε τον τομέα του κρασιού και των φροουτολαχανικών.

Η απορριφθείσα πράξη λειτουργεί ήδη από την 1η Μαΐου, αφού εν μέσω της κρίσης ήταν απαραίτητη μια σχεδόν αυτόματη παρέμβαση. Σε ανταλλαγή επιστολών με τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραθέτει τις αμφιβολίες του για μια κατ 'εξουσιοδότηση πράξη λέγοντας ότι «δεν πήγε αρκετά μακριά».

Πριν από την ψηφοφορία, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο απόσυρσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο βαθμό αβεβαιότητας στον τομέα. Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής μάλιστα δήλωσε ότι ο τομέας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες φακέλους για τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων στον τομέα του οίνου, των οπωροκηπευτικών. «Και αυτά τα χρήματα θα διακινδυνεύσουν ουσιαστικά να μη δαπανηθούν φέτος, κάτι που θα ήταν χαμένη ευκαιρία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της COMAGRI Νόρμπερτ Λινς μετά την ψηφοφορία, η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να παρατείνει την προθεσμία για πιθανό βέτο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη GD AGRI και στον Επίτροπο Γεωργίας. «Προτρέπουμε την Επιτροπή να μην σπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

 

«Αυτό που ζητά το Κοινοβούλιο δεν είναι χρήματα αλλά μάλλον ευελιξία», εξήγησε ο συντονιστής της σοσιαλιστικής ομάδας, Πάολο Ντε Κάστρο.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής είπε ότι οι συνάδελφοί του δεν έχουν καμία πρόθεση να πάνε κατευθείαν στην Ολομέλεια, αλλά αναμένει από την Επιτροπή να «διορθώσει μερικά πράγματα» που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον επείγοντα χαρακτήρα της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA, η κρίση θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα.

Σχεδόν το 30% της αγοράς, που αντιπροσωπεύει το ήμισυ του τζίρου, έχει χαθεί λόγω του κλεισίματος του τομέα HoReCa (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πτώση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά, καθώς και η αναμενόμενη πτώση των εξαγωγών κατά 14% δεν αντισταθμίζονται από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές