BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε κρίσιμη καμπή οι αποφάσεις για τους αγροτικούς συμβούλους

Σε νέα λεπτή φάση εισέρχεται το θέµα των αγροτικών συµβούλων, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπαίδευσης και πιστοποίησης των υποψήφιων για την παροχή του εν λόγω έργου γεωτεχνικών.

18-19_20

16
0

Το αµέσως προσεχές διάστηµα αναµένεται να λάβει την τελική του µορφή το Μητρώο Φυσικών Προσώπων Γεωργικών Συµβούλων, ενώ παράλληλα κορυφώνονται οι ζυµώσεις για τη διαµόρφωση του Μητρώου Παρόχων Γεωργικών Συµβουλών, δηλαδή των νοµικών οντοτήτων στις οποίες θα µπορεί τύποις να ανατίθεται το έργο.

Με βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, πολλά αναµένεται να κριθούν από τη συγκρότηση και τη διασπορά των εν λόγω δοµών, κάτι που συνδέεται µε τη δυνατότητά τους να βρίσκονται κοντά στον αγρότη, να παρακολουθούν στενά την πορεία της εκµετάλλευσης και να καθίστανται χρήσιµες για την ανάπτυξη του παραγωγικού τους έργου. Από την άλλη πλευρά η «µάχη το κέντρου», δείχνει να επικεντρώνεται για άλλη µια φορά, στη φιλοδοξία συγκεκριµένων φορέων να έχουν την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριµένο πεδίο.

Έτσι, φορείς µε µικρή, ελάχιστη ή και καθόλου επαφή µε το συγκεκριµένο γνωστικό αντικείµενο και την επιστηµοσύνη που απαιτεί ο χώρος, επιχειρούν να ελέγξουν το πλαίσιο, να καθοδηγήσουν τα πράγµατα και να εξασφαλίσουν µέσα από τα συγκεκριµένα «δίκτυα διαπλοκής», τη µερίδα του λέοντος, όχι στο συµβουλευτικό έργο, αλλά στην είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων που δύναται τα παράσχει το αντίστοιχο πρόγραµµα (γεωργικών συµβουλών) όταν µε το καλό αυτό προκηρυχθεί.

Η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία ωστόσο, καλούνται να αποφασίσουν αν το ζητούµενο είναι η εκ του σύνεγγυς συµβουλευτική στήριξη και υποστήριξη του παραγωγού (γεωργού εν προκειµένω) ή αν τα πράγµατα θα πρέπει να προχωρήσουν στη γνωστή οδό της διαπλοκής η οποία περιθωριοποιεί το ρόλο του αγρότη, βάζει στόχο την εκτροπή των κοινοτικών προγραµµάτων και ειδικότερα του Μέτρου 2.1 για τις αγροτικές συµβουλές σε συγκεκριµένα κέντρα (διαπλοκής) και ενδεχοµένως -µέσα από αυτά- στην υποβοήθηση κοµµατικών και προσωπικών στρατηγικών, οι οποίες, κάποιες φορές, έχουν να κάνουν και µε ειδικότερες πολιτικές φιλοδοξίες.

Σηµειωτέον ότι, το ισχύον θεσµικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους Παρόχους Γεωργικών Συµβουλών να έχουν εµβέλεια την έδρα τους συν δύο ακόµα γειτνιάζουσες περιφερειακές ενότητες. Τώρα οι φιλοδοξίες των «παρόχων του κέντρου» φθάνουν σε όλη την επικράτεια. Για το σκοπό αυτό µάλιστα, δηµιουργούν διαφόρων ειδών «υποκέντρα και παραρτήµατα» σε µια προσπάθεια να παρακάµψουν το νόµο, αν δεν καταφέρουν τελικά να τον φέρουν στα µέτρα τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές