BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς αγρότες

Φουντώνει η συζήτηση στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, με την Ισπανία να οδηγεί τις εξελίξεις έχοντας «κλειδώσει» μετά από διαβουλεύσεις στην επιλογή να ενισχύονται οι αγρότες με μικρό κλήρο με ένα φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα και μόνο οι «πραγματικοί αγρότες» με αγροτικό εισόδημα 20-30% επί του συνολικού να καρπώνονται επιδοτήσεις βάσει δικαιωμάτων.

12-Agrotis-2

Γιώργος Κοντονής

481
9

Η πρόταση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγός για τις διαβουλεύσεις και άλλων μεσογειακών χωρών με παρόμοια διάρθρωση της αγροτικής οικονομίας όπως είναι η Ελλάδα, και αποδέχτηκε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, ακυρώνεται η ισχύς των ιστορικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, οι αγρότες με κλήρο μεταξύ 60 και 100 στρεμμάτων (θεωρούνται ως «μικροί» της Ισπανίας) θα λαμβάνουν φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα για να μην βγούνε εκτός επαγγέλματος.

Τρίτον, καθιερώνεται καθεστώς «πραγματικών αγροτών» οι οποίοι θα είναι όσοι διαθέτουν αγροτικό εισόδημα στο 20-30% (δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ποσοστό) επί του συνολικού και θα αξιώνουν όλη την παλέτα των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή, βασική ενίσχυση με δικαιώματα, συνδεδεμένη ενίσχυση, αναδιανεμητική ενίσχυση και συμμετοχή στα οικοπρογράμματα.

Τέταρτον, καθιερώνεται όριο ενισχύσεων στα 100.000 ευρώ με «ανοχή» 18.000 ευρώ ανά εργάτη γης που απασχολείται στην εκμετάλλευση.

Πέμπτον, το καθεστώς βασικής ενίσχυσης θα λάβει κονδύλια στο 60% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων

Έκτον, στα οικοπρογράμματα των άμεσων ενισχύσεων θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκτατικές εκμεταλλεύσεις και μόνιμους βοσκοτόπους, οι βιοκαλλιεργητές και όσοι αναλάβουν να μειώσουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών και αντιβιοτικών.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιουλίου.
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

26-09-2020 14:17agrotis

Τελικα η βασικη με το πρασινισμα θα συγχωνευτούν και θα δοθει το 70% απο αυτα τα δυο ?Μας εχετε μπερδέψει .

Απάντηση

28-07-2020 15:19Γιωργος Κρινης

Προκαλειτε μεγαλο μπερδεμα εσεις εδω στο agronews με τον τροπο που γραφετε τις ειδησεις και εξηγω το γιατι.στην αρχη του αρθρου,στην πρωτη παραγραφο αναφερετε οτι οι μικροι αγροτες ειναι αυτοι με 60-100 στρεμματα ενω πραγματικοι αγροτες ειναι αυτοι με εισοδημα ανω του 20-30%.λοιπον να βαλουμε τα πραγματα σε μια σειρα.στο αρθρο υπαρχει νοηματικη ασαφεια.ξερετετι σημαινει;;;;;διδασκεται στην 1η γυμνασιου δεν το ξερετε;;;; Κανετε συγκριση στρεμματα με ποσοστο εισοδηματος.ειναι σαν να λεμε: ενας ανθρωπος ειναι 80 κιλα βαρος ενω ο διπλανος του ειναι 1.80 στο υψος.αυτο ειναι συγχιση στην γραφη και στον λογο.οταν λεμε οι μικροι παραγωγοι ειναι 60-100 στρεμματα,τοτε λεμε,οι μεγαλοι παραγωγοι ειναι ανω των 100.και οταν λεμε πραγματικοι παραγωγοι επαγγελματιες ειναι με εισοδημα αγροτικο ανω του 30% ενω ερασιτεχνες κατω του 30%.δηλαδη εγω που εχω 60 στρεμματα αλλα το εισοδημα μου ειναι 100% αγροτικο και ΜΟΝΟ,τοτε τι θεωρουμαι;;;;;;μικρος επειδη εχω κατω απο 100 στρεμματα ή επαγγελματιας επειδη το εισοδημα μου ειναι μονο αγροτικο;;;;ειναι ξεφτιλισμος να υπηρετειτε την δημοσιογραφια και να μην ξερετε να γραφετε.ακομα και αν η ειδηση προερχεται απο αλλου αυτουσια,τοτε εισαστε αξιοι μεγεθους copy paste.αυτη ειναι η αξια σας.ενα copy paste.δεν διερευνατε καν,τι γραφετε.ουτε καν ασχολειστε με το περιεχομενο.τετοια δημοσιογραφια δεν υπηρετω ουτε εγω που ειμαι αποφοιτος απλα,ενος τεχνικου λυκειου.τετοια σας μαθαινουν στις σχολες δημοσιογραφιας;;;;;;;ουτε για προβατα δεν κανετε.εχουν κι εκεινα τεχνη και κοπο.

Απάντηση

26-07-2020 10:15Profil greek

Μας εχουν με την ελπιδα μπας και. Η ελπιδα πεθενει τευλευταια λενε. Γιαυτο γραφουν και λενε ολα αυτα. Στι τελος θα σας παρει και θα σας σηκώσει η οργη των αγροτων. Εδω ειμαστε θα το δείτε.

Απάντηση

26-07-2020 00:29νικος

Aρκετα πλεον θα σας βαρεθει ο κοσμος.. Για μερικα κλικ παραπανω γραφεται οτι σας κατεβει στο κεφαλι.. Επιδοτησεις γραφατε μεσα στο καλοκαιρι.. Τωρα τα γυρνατε για οκτωμβριο... ΥΓ μην νομιζετε οτι απευθηνεστε σε ανθρωπους με μειωμενη αντιλιψη

Απάντηση

25-07-2020 18:31Γιώργος

Το θέμα είναι να μπορέσουν να λύσουν πρώτα τα θέματα της ιδιοκτησίας, των επικαλύψεων, των πραγματικών καλλιεργειών, τον πραγματικό αριθμό δέντρων, ζώων, κλπ, μετά τα μεγέθη των πραγματικών εισοδημάτων και μετά να αποφασίσουν να κόψουν ότι κόψουν γιατί όντως δεν θα τα πάμε καθόλου καλά!

Απάντηση

25-07-2020 16:16Σονια

Εμένα θα μου δώσουν τίποτα που περνούν τα εισοδηματα χωρίς τίτλους κ εγώ τα πληρώνω αμαρτία να παίρνει το βίος μου οι Αλβανοί κ οι καταπατητές!!

Απάντηση

25-07-2020 15:01Μιχαηλ Βασιλειάδης

Αδελφέ πάνε να διαλύσουν την αγροτιά και να φτιάξουν τσιφλικαδες με τον νόμο και την Βούλα

Απάντηση

25-07-2020 13:38Αγγελαινας δημητριος

Να πάρουμε παντελόνι με μεγάλες τσέπες.Ποιοι είναι οι μικροί και ποιοι οι μεγαλοι ;;ΕΕΕΕ;Για να ακούσω;Παλιό λαμόγια του κερατά.

Απάντηση

25-07-2020 11:52Γιωργος

Δεν καταλαβαμε ΤΙΠΟΤΑ!!!!!! απο τη μια ειναι οι μικροι αγροτες και απο την αλλη ειναι οι επαγγελματιες.μας λετε οτι μικροι ειναι αυτοι με 60 εως 100 στρεμματα.δηλαδη αυτοι δεν ειναι επαγγελματιες;;;;;;;;;;;;;;;αν καποιος βουλευτης εχει 1000 στρεμματα παρατημμενα και ουτε ξερει καν που ειναι και προσκομισει εικονικα τιμολογια(γινονται κατα κορον) οτι εχει αγροτικο εισοδημα θα θεωρειται επαγγελματιας και θα λαμβανει πανω απο 25€/στρ. ενω οι υπολοιποι κατω απο 25;;;;;;;;;;διευκρινηστε μας ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ποιος θεωρειται ΤΙ, γιατι δεν θα τα παμε ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές