Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δυσκολίες για τεχνικό σύμβουλο, στον εισαγγελέα ο φάκελος βοσκοτόπια

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ένας σημαντικός όγκος στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις καταστρατήγησης της εθνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανόνων, με σκοπό την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων, κυρίως από κυκλώματα εκτός του αγροτικού χώρου.

tretmi59_06

1857
1

Η είδηση έρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που με συνέντευξή του στα ΝΕΑ αποκαλύπτει την παράδοση στις εισαγγελικές αρχές μιας πρώτης δέσμης στοιχείων τα οποία δείχνουν ξεκάθαρες περιπτώσεις απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν το ξήλωμα του πουλόβερ να αρχίζει από μια περίπτωση της Τζιάς, όπου, οι μέθοδοι παραπλάνησης βγάζουν μάτι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Βάρρας, «δεν είναι δυνατόν να κατανέμεται το Εθνικό Απόθεμα σε επιτήδειους αιτούντες που δεν ασκούν καμιά γεωργική δραστηριότητα και απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές ιδιωτικών βοσκοτόπων με γη σε καλή γεωργική κατάσταση, χωρίς μάλιστα ζώα».

Η παραπάνω εξέλιξη, δηλαδή η ανάθεση αυτών των υποθέσεων στον εισαγγελέα, δείχνει να ανοίγει το δρόμο για ένα ευρύτερο ξεκαθάρισμα που έχει σχέση με την ευθύνη διαχείρισης του ΟΣΔΕ, τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσεται η θέση του τεχνικού συμβούλου και την ίδια τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Ειδικά για το θέμα της νέας προκήρυξης που έχει να κάνει με τον τεχνικό σύμβουλο, ο κ. Βάρρας δεν κρύβει τη διαφορετική προσέγγιση που έχει μέχρι τώρα επί του θέματος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορρίδης και η οποία προσέγγιση έχει καθυστερήσει την προκήρυξη.

«Υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία και ευαισθησία από πλευράς υπουργού» τονίζει ο κ. Βάρρας, «σε σχέση με το θέμα, αφού ο σημερινός τεχνικός σύμβουλος κάκιστα είχε τα τελευταία χρόνια αποκτήσει «στρατηγική», μη αρμόζουσα, επιρροή στο γίγνεσθαι το ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ. Παρά την έγκαιρη προετοιμασία και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του τεύχους της προκήρυξης του εν λόγω έργου από τις 2 Ιουλίου, έχουν χαθεί χωρίς λόγο τρεις πολύτιμοι και κρίσιμοι μήνες, οι οποίοι είχαν υπολογιστει για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαγωνιστική διαδικασία».

«Ο Οργανισμός ανακτά την κυριαρχία του», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Όσοι αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα, μπορεί να καταφέρουν να μείνουν συνεργάτες, ειδάλλως θα αποχωρήσουν με κρότο. Δε νε φοβίζουν προσπάθειες που με στοχοποιούν, είτε αυτές εκπορεύονται από πάνω προς τα κάτω, είτε από κάτω προς τα πάνω. Ας πάνε να διαμαρτυρηθούν για μη συνεργασία όπου θέλουν. Η εργαλειοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί παρελθόν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη με σύγχρονο τρόπο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου».

Ολόκληρη η συνέντευξη Βάρρα στα ΝΕΑ έχει ως ακολούθως:

Ο Οργανισμός εργάζεται με ένα σχέδιο δράσης για να πετύχει την αύξηση κατά 9,6 εκατ. στρέμματα των βοσκοτόπων που θα είναι επιλέξιμοι και διαθέσιμοι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Συνέντευξη στον Άγγελο Σκορδά

Τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του στο τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει μέσω των «ΝΕΩΝ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Γρηγόρης Βάρρας. Μεταξύ άλλων, μιλά για την καταβολή σημαντικότατων ενισχύσεων σε περισσότερους από 500.000 αγρότες, την πρόκληση του κορωνοϊού στην περάτωση της συλλογής των σχετικών αιτήσεων, το… νοικοκύρεμα των βοσκοτόπων, ενώ απαντά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αναξιοκρατία στις κρίσεις προσωπικού και προαναγγέλλει εισαγγελικούς ελέγχους για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού.

Πείτε μας δύο λόγια για τον Οργανισμό, τις αρμοδιότητές του και τον βασικό λειτουργικό στόχο του.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων στη γεωργία με αυτόνομη διοίκηση υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πληρωμές 2,7 δις. ευρώ ετησίως σε 700.000 δικαιούχους αγρότες και επιχειρήσεις, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Δώστε μας συνοπτικά έναν απολογισμό της δεκάμηνης θητείας της διοίκησής σας.

· Έχουμε καταφέρει αρκετά με σημαντικότερα τα ακόλουθα:

· Καταβολή ενισχύσεων άνω των 2,9 δις. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019

· Ολοκλήρωση του έργου της συλλογής των 653.000 αιτήσεων του 2020 με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

· Διενέργεια κρίσεων προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια, με τις προηγούμενες να έχουν γίνει τον Νοέμβριο του 2011.

Μιας και οι αιτήσεις του 2020 συλλέχθηκαν έγκαιρα, πώς εξελίσσεται η πληρωμή των αγροτών για τη νέα χρονιά;

Τα ποσά είναι ήδη από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στους λογαριασμούς των παραγωγών. Αυτό έγινε γιατί στις αρχές Οκτωβρίου είχαμε ολοκληρώσει εσωτερικά μια δοκιμαστική πληρωμή, η οποία πήγε εξαιρετικά, και ολοκληρώσαμε την πληρωμή μόλις πέντε ημέρες μετά την έναρξη του γεωργικού οικονομικού έτους, που αρχίζει στις 16 Οκτάωρη. Αυτό είναι, νομίζω, σημαντικό για την αγροτική οικονομία και τους 539.609 αγρότες που έλαβαν το ποσό των 696.596.038,36 ευρώ.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε για την προετοιμασία της;

Βλέπουμε ότι η φετινή πληρωμή είναι καλύτερη της περσινής και ο Οργανισμός καταφέρνει να ανταποκριθεί με αξιοζήλευτη επάρκεια σε μια ιδιαίτερη χρονιά, στην αρχή της οποίας είχε κατηγορηθεί από συγκεκριμένους κύκλους επιρροής (ακόμη και στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ) ότι με την πολιτική που ακολουθεί δεν θα καταφέρει να συλλέξει τις αιτήσεις των δικαιούχων ή, ακόμη και αν τελικά τα καταφέρει, εν συνεχεία θα τις πληρώσει με μεγάλη επισφάλεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι κύκλοι εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο «κυνήγι» κοινοτικών κονδυλίων με όχημα τον σφετερισμό δημοσίων ή κατ’ επίφαση ιδιόκτητων βοσκοτόπων.

Μιας και αναφέρετε τον χειρισμό των βοσκοτόπων και δεδομένων κάποιων σχετικών πρόσφατων καταγγελιών σε πρωτοσέλιδα και επερώτησης του ΚΙΝΑΛ, μπορείτε να μας αναπτύξετε περισσότερο το εν λόγω θέμα; Τι έχετε διαπιστώσει;

Τα βοσκοτόπια στη χώρα μας επιτελούν έναν ξεχωριστό φυσικό παραγωγικό πόρο που ξεπερνάει τα 25 εκατ. στρέμματα, βάση της παραγωγής της ΠΟΠ ελληνικής φέτας. Λόγω διαφόρων προβλημάτων με την ΕΕ, τα βοσκοτόπια που αξιοποιούνταν τελικά μέσω της ΚΑΠ είχαν μειωθεί σε 14,7 εκατ. στρέμματα το 2019. Ωστόσο τέσσερα γεγν΄οτα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο αλλάζουν αυτή την κατάσταση και συγκεκριμένα:

· Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο και Μάιο του 2020 που δικαιώνουν τη χώρα μας με επιστροφή 460 εκατ. καταλογισμών

· Απεμπλοκή των ενισχύσεων από τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών

· Επίλυση της χρήσης των εκτάσεων που είχαν γεωργική και κτηνοτροφική χρήση

· Προκήρυξη του έργου των μελετών των διαχειριστικών σχεδίων για τους ελληνικούς βοσκοτόπους

 

Με την καθοδήγησή μου, μια και το θέμα αυτό εμπίπτει και στο γνωστικό μου αντικείμενο ως καθηγητή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται σύμφωνα με ένα σχέδιο δράσης για να πετύχει την αύξηση κατά 9.6 εκατ. στρέμματα των εκτάσεων βοσκοτόπων που θα είναι επιλέξιμες και διαθέσιμες στους κτηνοτρόφους άμεσα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για νέους αγρότες και για κατανομή εθνικού αποθέματος σε παραγωγικούς κτηνοτρόφους.

Άρα προκύπτει άμεση συσχέτιση και με την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος. Αντιλαμβάνομαι ότι σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μια άλλη λογική κατανομής;

Εννοείται. Άλλωστε το θέμα τέθηκε και με ερωτήσεις στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι δυνατόν να κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα σε επιτήδειους αιτούντες που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα και απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές ιδιωτικών βοσκοτόπων με γη σε καλή γεωργική κατάσταση, χωρίς μάλιστα ζώα. Τελειώνουμε με την αδιαφάνεια στην κατανομή του αποθέματος που χρησιμοποιήθηκε ξεκάθαρα σε ορισμένεςπεριπτώδριε για ψηφοθηρικούς λόγους. Τελειώνουμε και με την Τεχνική Λύς που η κακή χρήση της αποτελεί την πηγή του προβλήματος, συνδεδεμένες τελικά με πτυχές διαφθοράς.

Η μείζων αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τι λέει επ’ αυτού; Ο πρώην υπουργός κ. Αραχοβίτης καταγγέλλει συνεχώς όντας ιδιαίτερα ενεργός, ενώ αφήνει αιχμές για αναξιοκρατία στις κρίσης του προσωπικού.

Η μείζων αντιπολίτευση πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Από το 2014 έως το 2019,αύξησε ή δεν αύξηση την έκταση των επιλέξιμων βοσκοτόπων που μοιράζονται στους κτηνοτρόφους, έδωσε ή δεν έδωσε εθνικό απόθεμα σε τύποις κτηνοτρόφους χωρίς ζωικό κεφάλαιο, έλεγξε ή όχι όλη αυτή τη βιομηχανία παραγωγής ιδιωτικών βοσκοτόπων, διερεύνησε ή όχι σχετικές καταγγελίες που την αφορούσαν, είχε ή δεν είχε συνομιλητές αυτούς που κινούσαν τα νήματα, Λίγη υπομονή να κάνει ο πρώην υπουργός και σύντομα θα κληθεί να απαντήσεις για όλα όσα ακούσια ή εκούσια υποστήριξε. Όσον αφορά τις αιχμές για τις κρίσεις απάντησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού μέσω του Συλλόγου τους.

Επομένως έλεγχοι παντού και μετά- σύμφωνα και με τα πορίσματα και τις εκτιμήσεις σας- μάλλον έρχεται η ώρα του εισαγγελέα;

‘Ηλθε. Ήδη την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου εστάλη η πρώτη υπόθεση ύστερα από ελέγχους. Από την πλευρά μας, όλα στο φως. Σύντομα θα δείτε το τερατούργημα που δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Σας στηρίζει το υπουργείο (και ο ίδιος ο υπουργός ΥπΑΑΤ) σε αυτή την αντιπαράθεση. Ποια η σχέση σας;

Αυτονόητα η σχέση μου είναι άριστη, καθότι υπάρχει στενή συνεργασία και οι στόχοι είναι κοινοί για την εξυπηρέτηση των αγροτών, ανεξάρτητα από τη φυσιολογική επιμέρους διαφορετική προσέγγιση, όπως στην περίπτωση της διακήρυξης του έργου του τεχνικού Συμβούλου, του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία και ευαισθησία από πλευρά υπουργού σε σχεξ με το θέμα, αφού ο σημερινός ΤΑ κάκιστα (με κύρια ευθύνη προηγούμενων διοικήσεων και πολιτικών τους προϊσταμένων) είχε τα τελευταία χρόνια αποκτήσει «στρατηγική», μη αρμόζουσα, επιρροή στο γίγνεσθαι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ. Παρά την έγκαιρη προετοιμασία και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του τεύχους της προκήρυξης του εν λόγω έργου από τις 2 Ιουλίου, έχουν χαθεί χωρίς λόγο τρεις πολυτ8ιμοι και κρίσιμοι μήνες οι οποίοι είχαν υπολογιστεί για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαγνωστική διαδικασία.

Ξεμπερδεύουμε, άρα, με μικροπολιτικές και παράλληλα συστήματα που εργαλειοποιούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Ο Οργανισμός ανακτά την κυριαρχία του. Όσοι αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα, μπορεί να καταφέρουν να μείνουν συνεργάτες, ειδάλλως θα αποχωρήσουν με κρότο. Δε νε φοβίζουν προσπάθειες που με στοχοποιούν, είτε αυτές εκπορεύονται από πάνω προς τα κάτω, είτε από κάτω προς τα πάνω. Ας πάνε να διαμαρτυρηθούν για μη συνεργασία όπου θέλουν. Η εργαλειοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί παρελθόν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη με σύγχρονο τρόπο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2020 14:02papousadiavastos

Να γίνει ή έρευνα και στα εικονικά μητρώα αιγοπροβάτων που δημιουργήθηκαν με καθοδήγηση υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ για να αποσπάσουν μερίδιο από το εθνικό απόθεμα, να ελεγχθούν οι φορείς που για να αυξήσουν τις αιτήσεις τους (και κατ' επέκταση το τζίρο τους) έφτιαχναν και φτιάχνουν εικονικά μισθωτήρια, που τους βάζουν στο σύστημα των βιολογικών(γεωργίας και κτηνοτροφίας) σε συνεννόηση με τους πιστοποιητικούς φορείς ΨΕΥΤΙΚΑ έγγραφα πιστοποίησης. Έχετε τα κότσια να τα βγάλετε στον αέρα ή όπου σας συμφέρει. Τις υπερτιμολογήσεις κάποιων Ενώσεων τις γνωρίζετε άραγε; τις μη τιμολογήσεις κάποιων φορέων μήπως; τα σχέδια βελτίωσης με τα τρακτέρ που πηγαινοέρχονται ανάλογα τον έλεγχο; τα αμελκτήρια κινητά και ακίνητα; τα ελαιόδιχτα που πουλιούνται ,ξανα-πουλιούνται κλπ. Τις οργανώσεις (νέα μόδα) που κάποιοι βάζουν εικονικούς παραγωγούς μήπως; Αν έχετε ΑΝΤΕΡΑ να σας δω , αλλιώς ας πάρει ο καθένας το τυράκι του και στη φωλίτσα του. Το απόστημα θα σπάσει γιατί τα στοιχεία θα πάνε τεκμηριωμένα εκεί που πρέπει (όχι όχι στον ΟΠΕΚΕΠΕ η το Υπουργείο αλλά πάνω στους κουμανταδόρους του χρήματος και επειδή το χρήμα είναι πολύ άντε να σας δω όλους …) Χαιρετίσματα από τον Παππού, εις το επανιδείν…

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία